ŠKABRNJA: 29. GODIŠNJICA STRADANJA ŠKABRNJE U DOMOVINSKOM RATU

Start date: 13.11.2020 - End date: 19.11.2020

Na 29. godišnjicu obilježavanja masakra iz Domovinskog rata u Škabrnji, misno slavlje za domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u srijedu 18. studenog u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji s početkom u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Zbog epidemioloških razloga ovogodišnja komemoracija u Škabrnji održava se na reducirani način i s ograničenim brojem sudionika.

Komemoracija započinje u 10,00 sati u predjelu Ambar, u ulici Žrtava srbočetničke agresije na početku mjesta Škabrnja, gdje se 18. studenog 1991. godine u ranim jutarnjim satima i dogodio stravičan zločin pokolja 44 hrvatskih civila, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima na njihovom kućnom pragu.

Nakon izvođenja hrvatske himne, minute šutnje za pokojne žrtve branitelja i civila te prigodne riječi koju će uputiti načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, u 10,15 sati kreće Hodnja puka i predstavnika državnih izaslanstava i udruga od Ambara do župne crkve Uznesenja BDM.

Na spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji izaslanstva će položiti vijence i upaliti svijeće prije hodnje.

Pozivaju se predstavnici udruga da vijence na spomen obilježju masovne grobnice i kod središnjeg križa na groblju sv. Luke polažu tijekom cijeloga dana 18. studenog, kako bi se izbjegla veća grupiranja ljudi.

Komemoracija u Škabrnji završava služenjem misnoga slavlja u župnoj crkvi. Nakon mise neće se, kao prethodnih godina, održati hodnja svih sudionika od župne crkve do groblja gdje se također nalazi spomen obilježje s imenima ubijenih u Škabrnji.

U Domovinskom ratu ubijeno je 86 Škabrnjana, a šestero ih je nakon rata poginulo od mina. 

Načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar poziva građane da ove godine, umjesto dolaska u Škabrnju, upale svijeću za žrtve Škabrnje i Domovinskog rata u svojim domovima, ili, ukoliko su određene, na prikladnim lokacijama na ulicama svojih mjesta i gradova gdje žive.

I.G.