Logotip Zadarske nadbiskupije

Logotip Zadarske nadbiskupije – tumačenje

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije istovremeno je jednostavan, ali i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara širok spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa, te katedrale.

Prvi dio sadrži formu jednog od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti, kruga. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna označujući nepromjenljivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

U novom logu oblik kruga postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, simbolizirajući tako život Isusa Krista u njegovim dvama najvažnijim trenutcima: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno-minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg otkupitelja (usp. LG 3).

Uz sam logo uvijek stoji i natpis „Zadarska nadbiskupija“ s mogućim različitim varijantama.

__________________________

Novi logo Zadarske nadbiskupije osmisli su Paško Ivanović, grafičar i web-dizajner  i don Mario Karadakić. Na grafičkom oblikovanju loga radili su četiri mjeseca.

Preuzimanja

Primarni logotip – vertikalni položaj natpisa ispod znaka

(PDF) (JPG) (PNG)

Sekundarni logotip – horizontalni položaj natpisa desno od znaka

(PDF)  |  (JPG) (PNG)