Zadarska nadbiskupija

Caritas Zadarske nadbiskupije

Adresa
dr. Franje Tuđmana 24/0,
23000 Zadar

Ravnatelj: don Dario MATAK
tel. 314-125
www.caritas-zadar.hr
Kontakti
tel: 316-710;
e-mail: [email protected]

Caritas Zadarske nadbiskupije je pastoralna i karitativna ustanova Zadarske nadbiskupije osnovana u svrhu promicanja djelotvorne kršcanske ljubavi na podrucju Zadarske nadbiskupije. Caritas Zadarske nadbiskupije ima pravnu osobnost na kanonskom i građanskom području, koji se u svom djelovanju ravna prema zakonima Katoličke Crkve i Republike Hrvatske. Član je Hrvatskog Caritasa te kao takav ravnopravan partner ostalim biskupijskim caritasima u Republici Hrvatskoj.
Caritas Zadarske nadbiskupije je pastoralna ustanova nadbiskupije radi promicanja djelotvorne kršćanske ljubavi Katoličke Crkve i radi svjedočenja socijalne pravde i mira u službi cjelovitog čovjekova razvoja. Caritas njeguje partnerski odnos i suradnju s državnim i lokalnim institucijama te civilnim i crkvenim pomažućim organizacijama, čime nastoji poboljšati različite oblike pružanja materijalne i psihosocijalne pomoći što širem krugu pojedinaca i skupina na području Zadarske nadbiskupije.
Caritas na građanskom području slijedi humanitarne i dobrotvorne svrhe od opće koristi, bez stjecanja dobiti.
Djelovanje Caritasa Zadarske nadbiskupije temelji se na profesionalnom, kompetentnom i kreativnom pristupu svakom pojedincu, skupini i problemu. Stručna je osposobljenost vrlo važna, ali sama po sebi nije dovoljna. Zato Caritas Zadarske nadbiskupije svoje nadahnuće pronalazi u evanđelju, vjeri i «izobrazbi srca» njegovih djelatnika koji svakog čovjeka, bez obzira na vjeru, nacionalnost i spol, promatraju kao sliku Božju štiteći njegovo dostojanstvo i konkretno mu pomažući različitim oblicima institucijske i izvaninstitucijske pomoći.
Djelovanje Caritasa Zadarske nadbiskupije orijentira se po Svetom pismu, propisima Katoličke Crkve, socijalnom nauku Katoličke Crkve i crkvenom poslanju, prema ustavu Republike Hrvatske i važećim zakonskim propisima te prema stručnim standardima.
Crkva preko Caritasa odnosno njegovih djelatnosti pruža usluge koje su dio socijalnog programa države te je na taj način partner u socijalno-političkom sustavu. Te djelatnosti djelomično su financirane od strane države. Kroz niz svojih djelatnosti Caritas Zadarske nadbiskupije se bavi socijalnim radom koji je od iznimne važnosti za lokalnu samoupravu i državu. Caritas Zadarske nadbiskupije prepoznaje problematična područja vezana uz obitelj, stare i nemoćne, djecu i mlade, osobe s posebnim potrebama, umiruće i ožalošćene, žrtve obiteljskog nasilja te beskućnike, koje rješava i ublažava aktivnostima preko svojih službi i projekata.