ZADAR: Novi voditelji Teen Star programa u Zadru

29.12.2023.objavio: Urednik

Edukacija novih voditelja programa cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR održana je tri vikenda, od 25. studenog do 16. prosinca, u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Četrdesetosatnu edukaciju u navedena tri termina završilo je 15 sudionika iz Zadra i okolice, aktivnih laika raznih struka angažiranih u župama i zajednicama, od kojih su neki i roditelji više djece. Predavanja i radionice u intenzivnom, cjelodnevnom rasporedu vodili su edukatori Kristina i Božidar Pavlović i Ladislav Ilčić iz udruge Teen STAR te izv. prof. dr. sc. Marija, Ćurlin, stručna suradnica iz Centra za prirodno planiranje obitelji.

Sudionici su u završnoj anketi dali odličnu ocjenu organizaciji, sadržajima i voditeljima tečaja, kao i materijalima koji će im pomoći u provođenju programa s mladima. Od sadržaja koji su na njih najviše utjecali istaknuli su temu cjelovitog razvoja ljudske osobe, smisla veze i braka, razumijevanje hormonskih promjena kod adolescenata, praćenje znakova plodnosti kod žene, kako argumentirano moći pojasniti mladima predbračnu čistoću i ostale teme. Svidio im se pristup koji nije predavačkog tipa već analizira i ‘provocira’ pitanjima, kako bi se došlo do samostalnog zaključka.

Većina završenih voditelja želi i planira krenuti s provođenjem programa s krizmanicima i ostalim mladima u svojoj župi ili zajednici, a vjeroučitelji ga i primijeniti u nastavi vjeronauka u školi. Polaznici koji su ujedno i roditelji osobito su izrazili zadovoljstvo što će im stečena znanja i vještine pomoći u odgoju vlastite djece.

Zainteresirani za termine novih edukacija mogu se javiti na e-mail [email protected]. Više informacija o programu Teen STAR nalazi se na stranici www.teenstar.hr. Sljedeća edukacija će biti u Zagrebu u veljači 2024. godine.

K.P.