ZADAR: Novi zbor ‘Chorus sancti Simeoni’ u svetištu sv. Šime pod vodstvom Mihovila Buturića

30.12.2023.objavio: Urednik

Svetište sv. Šime u Zadru dobilo je novog orguljaša i voditelja novoosnovanog zbora „Chorus sancti Simeoni“ u osobi Mihovila Buturića, zadarskog glazbenika koji je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na akademiji Kunstuniversität u Grazu i Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču.

 

Svetište sv. Šime čuva relikviju tijela starca svetog Šimuna–Bogoprimca, a osim materijalnih umjetnina, tu crkvu označava i njezina tradicija njegovanja zborskog pjevanja. Osim crkvenog zbora koji djeluje već dugi niz godina pod ravnanjem s. Olge Mirčete, prigodno se okuplja i Centralni zbor. Osnivanjem novog zbora pod ravnanjem mladog zadarskog orguljaša Mihovila Buturića otvara se novo poglavlje u povijesti svetišta sv. Šime.

Mihovil Buturić rođen je u Zadru 1996. godine. Nakon završene srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru na odsjeku za orgulje u klasi prof. Martine Lazar, 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. M. Penzara. Dobitnik je triju prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji HDGPP-a (2015., 2017 i 2019.). Godine 2017. svirao je s Orkestrom mladih glazbenika te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a 2018. s Hrvatskim komornim orkestrom. Godine 2019. nastupio je kao solist sa Zadarskim komornim orkestrom izvedbom Poulencovog koncerta, a 2021. godine i sa Zagrebačkim solistima u praizvedbi djela za orgulje i gudače Josipa Prajza. Od 2019. godine, u sklopu programa Erasmus, studirao je na akademiji Kunstuniversität u Grazu, u klasi profesora U. Walthera, a od listopada 2020. na akademiji Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi prof. J. Josepha. U srpnju 2021. godine diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od rujna iste godine predaje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru.

D. Š.