ZADAR: Treća sjednica Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije

14.03.2024.objavio: Urednik

Treća sjednica Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem fra Bojana Rizvana, predstojnika toga Povjerenstva, održana je u Salonu sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u utorak, 12. ožujka.

Članovi Povjerenstva na tom susretu iznijeli su dojmove o prethodno održanim susretima crkvenih pokreta i zajednica djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji, koji su u godinu dana, kako djeluje to Povjerenstvo, tri puta bili održani u katedrali sv. Stošije i u crkvi sv. Šime u Zadru.

Istaknuta je dobra prihvaćenost i sudjelovanje vjernika u tim susretima koji imaju formacijsku dimenziju, po održavanju nagovora svećenika o određenoj prigodnoj temi, svjedočku dimenziju po svjedočanstvu članova svaki put drugog pokreta i molitveno – liturgijsku dimenziju, jer nakon nagovora i svjedočanstva slijedi liturgijsko slavlje. Ti susreti crkvenih pokreta svjedoče i osnažuju eklezijalnost, dodatno potiču na izgradnju crkvenosti i zajedništva u mjesnoj Crkvi i ohrabruju djelovanje vjernika koji dublje, na svakodnevnoj i iskustvenoj, praktičnoj  razini, žive vjeru i po pripadnosti određenoj crkvenoj zajednici.

To će se Povjerenstvo animacijom članova crkvenih pokreta i zajednica na dolazak uključiti i u proslavu Obiteljskog dana Zadarske nadbiskupije koji će se održati u subotu, 13. travnja ispred crkve sv. Barbare u župi Rođenja BDM u Privlaci, na kojem su pozvani sudjelovati i članovi crkvenih pokreta i zajednica. Nadbiskupija je obitelj obitelji i ujedno obitelj crkvenih zajednica.

Predstojnik Rizvan predložio je i potrebu održavanja susreta na kojem bi članovi Povjerenstva susreli samo voditelje crkvenih pokreta i molitvenih zajednica, da se pobliže upozna njihovo djelovanje u župama, njihove eventualne potrebe i očekivanja od toga Povjerenstva, na koji način se može dodatno podržati njihovo djelovanje.

Susret Povjerenstva s voditeljima zajednica predstavlja ohrabrenje njihovom radu u bazi i doprinosi upoznavanju detaljnijeg načina djelovanja pokreta baš u župama. Povjerenstvu za laičku duhovnost i crkvene pokrete povjerena je i organizacija duhovskog bdjenja u katedrali sv. Stošije na uočnicu svetkovine Duhova. Prvi takav susret to je Povjerenstvo održalo na uočnicu prošlogodišnje svetkovine Duhova. Sadržaj ovogodišnjeg duhovskog bdjenja koje će se održati u subotu, 18. svibnja u zadarskoj katedrali će osmisliti pokret Kursiljo.

Fra Bojan je istaknuo i da se na šestu uskrsnu nedjelju, 5. svibnja, u Zadru održava proslava bl. Jakova Zadranina. Naime, toga dana u Zadru će biti hodočasnici iz talijanskog grada Bitetto gdje se nalazi neraspadnuto tijelo bl. Jakova Zadranina koji je djelovao u tamošnjem samostanu i tamo je umro, a Talijani ga jako časte, između ostaloga, svjedoci su i mnogih čuda po njegovom zagovoru. Redovničko djelovanje bl. Jakova počelo je u njegovom rodnom Zadru, u samostanu i crkvi sv. Frane i već za života bio je na glasu svetosti.

Misno slavlje toga dana u crkvi sv. Frane u Zadru će predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, kroz grad Zadar će se prvi put održati procesija s moćima bl. Jakova Zadranina, a na početku procesije će biti procesijski križ iz 14. st. koji je, nakon što je bio ukraden iz riznice samostana sv. Frane 1974. godine, u kolovozu 2023. godine vraćen samostanu sv. Frane.

Članovi crkvenih pokreta i zajednica pozvani su sudjelovati u toj jedinstvenoj proslavi čašćenja bl. Jakova Zadranina (15. st.) i procesiji s njegovim relikvijama koja će se održati prvi put u gradu Zadru.

Na susretu je bio i mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije koji je pohvalio rad i aktivnosti toga Povjerenstva.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić