ZADAR: Treća sjednica Povjerenstva za pastoral obitelji Zadarske nadbiskupije

22.02.2024.objavio: Urednik

Treća sjednica Povjerenstva za pastoral obitelji Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Žarka Relote održana je u srijedu, 21. veljače u svečanoj dvorani Sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

Na sjednici je dogovoreno kako će izgledati Obiteljski dan Zadarske nadbiskupije koji će se održati u subotu, 13. travnja, na vanjskom prostoru ispred crkve sv. Barbare u župi Rođenja BDM u Privlaci.

Cilj toga susreta je doprinijeti doživljaju vjernika da je i Nadbiskupija obitelj, odnosno zajednica obitelji, poticati osjećaj kako je lijepo imati obitelj i pripadati obitelji, zajednici. Susret je i u službi izgradnje nadbiskupijskog zajedništva u kojem su pozvane sudjelovati sve generacije vjernika koje i čine obitelj. Tim susretom želi se pokazati da je Nadbiskupiji stalo do obitelji, da se ohrabri obitelji, moli za njihovu snagu u vremenu kada je teško živjeti obiteljski sklad i zajedništvo te da se doživi ljepota obiteljskog i nadbiskupijskog zajedništva. U odazivu za taj susret važna je animacija župnika, da se na osobiti način obrate obiteljima u svojoj župi i potaknu ih na sudjelovanje u tom događaju koji ima duhovnu, sakramentalnu i rekreativnu dimenziju.

U tom smislu, neposredno prije održavanja susreta, predstojnik Relota predložio je da se u župama odvijaju dodatna okupljanja obitelji, pobožnosti i moli s nakanama za obitelj, da se istakne značenje i uloga obitelji u Crkvi i društvu.

Dan obitelji Zadarske nadbiskupije će početi u 10 sati, a svećenici će od početka biti na raspolaganju za ispovijed. Predviđeno je da do 10,30 prigodni program izvede zajednica ‘Marijina djeca – Da, Mama!’ pod vodstvom vjeroučiteljice Nade Šarlije koji su jako aktivna duhovna i kreativna zajednica djece iz župe bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru.

Od 10,30 do 11 sati, vjernicima će svjedočanstvo predstaviti molitvene zajednice među kojima su članovi supružnici i više članova jedne obitelji. U 11 sati svečano misno slavlje će predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Predstavnici obitelji iz više župa će čitati Molitvu vjernika, s posebno napisanim zazivima za nakane blagoslova obitelji. Nakon mise predviđen je rekreativni program u kojem bi sudjelovale obitelji u igrama te vjeronaučni kviz.

Tjedan dana poslije tog događaja, u subotu, 20. travnja, u župnoj dvorani u Ninu će se održati susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama. Na tom susretu će se predstaviti značajke i poticaji pape Franje iz njegove pobudnice Amoris laetitia i pape Ivana Pavla II. iz njegove pobudnice Familiaris Consortio – Obiteljska zajednica – pobudnica o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu. Tim susretom Nadbiskupija želi poručiti ljudima u tom stanju da su i oni subjekt Božje ljubavi i da imaju svoje mjesto u Crkvi. Želi ih se potaknuti da se ne osjećaju isključeno iz života župe i Crkve, iz suradnje sa župnicima i svećenicima. Želi se potaknuti na destigmatizaciju njihovog položaja u kojem su se našli iz raznih razloga i promicati poštovanje njihovog dostojanstva kao osoba. Na susretu će ih se upoznati s mogućnostima koje im Crkva pruža u svom zajedništvu te će im se predstaviti i pravni aspekti njihovog sudjelovanja u pastoralu Crkve, iz perspektive kanonskog prava, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Tijekom svog pontifikata, papa Franjo isticao je u raznim prigodama da je obitelj antropološka društvena i kulturna činjenica koju se ne može određivati ideološkim pojmovima koji se po zalaganju nekih ideoloških grupacija jave u određenom povijesnom razdoblju. Papa Franjo upozorava da „postoje oblici ideološke kolonizacije koje žele uništiti obitelj“.

Kao što je narod zreo reći ‘Ne’ pojedinim političkim kolonizacijama, Papa potiče da i u obiteljima „trebamo biti jako mudri i jako snažni, jaki da se kaže ‘Ne’ ideološkim kolonizacijama obitelji“. Papa je ukazivao i na prijetnje da se redefinira institucija braka kao i na nedostatak otvorenosti životu. Upozoravajući da je prijetnja obitelji prijetnja sâmom društvu, papa Franjo podsjeća i na poticaje sv. Ivana Pavla II. da „budućnost čovječanstva dolazi kroz obitelj. Obitelji treba zaštititi kao blago i hraniti ih molitvom i primanjem sakramenata“.

Ističući da je zajedništvo muškarca i žene „prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva“, papa Franjo je rekao da „djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji su sposobni stvoriti povoljno okruženje za razvoj djeteta i njegovo emocionalno sazrijevanje”.

„Bog je povjerio zemlju savezu muškarca i žene. Ako oni ne uspiju, svijet će postati suh, u njemu više neće biti osjećaja, a nebo nade će se zamračiti. Znakovi su već tu, vidimo ih i zabrinjavaju nas. Zemlja je ispunjena skladom i povjerenjem kada se dobro živi savez između muškarca i žene. Ako muškarac i žena traže ovaj savez među osobom i s Bogom, bez sumnje će ga naći“, ohrabrio je papa Franjo na Općoj audijenciji 2015. godine, upozoravajući na tendenciju suvremene kulture koja zanemaruje savez između muškarca i žene.

„Gubitak je za sve, osobito mlade, kada društvo podcjenjuje stabilan i plodan savez između muškarca i žene. S ljudskim temeljima, potpomognuti milošću Božjom, možemo planirati bračnu i obiteljsku zajednicu za cijeli život. Bračna i obiteljska zajednica je ozbiljna za svakoga, ne samo za vjernike“, poručio je papa Franjo na Općoj audijenciji 2015. godine.

U duhu tih poticaja pape Franje i Učiteljstva Crkve, u podršci vrijednosti i promicanju zaštite obitelji, Zadarska nadbiskupija želi s ta dva nadbiskupijska susreta biti glas obitelji i obiteljima dati glas; okrijepiti ih u poslanju odgajanja i podizanja života u zahtjevnoj egzistencijalnoj i duhovnoj stvarnosti koju žive.

Na sjednici je bio i mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije koji je dao praktične smjernice u realizaciji navedenih susreta te je podržao i ohrabrio članove Povjerenstva u organiziranju tih događaja na razini Nadbiskupije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić