ZADAR: Sjednica Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije

12.09.2023.objavio: Urednik

 

Druga sjednica Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Ante Dražine održana je u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u ponedjeljak, 11. rujna.

Članovi Povjerenstva razmotrili su dosadašnje događaje organizirane u nadležnosti toga Povjerenstva. Temeljem te analize, naznačili su daljnje mogućnosti njihovog razvoja i izoštravanje nekih aspekata u njihovom budućem održavanju, za ostvarivanje još boljeg učinka u radu s ministrantima i za zvanja.

Članovi su iznijeli odjeke na održavanje Godišnjeg susreta ministranata Zadarske nadbiskupije koji je u lipnju bio u Vrani, a ima svoj formativni i rekreativni dio. Među poticajima je mogućnost održavanja susreta ministranata i na dekanatskoj razini. Nastavit će se s održavanjem susreta ministranata u sjemeništu. Glede ljetovanja bogoslova Zadarske nadbiskupije, predloženo je da bogoslovi pohode župe, osobito uz župne blagdane kad se okupi više vjernika na proslavi župne svetkovine, što je na obostranu dobrobit u rastu i podršci zvanja: bogoslova koji je u susretu s narodom kojemu je upućen kao budući svećenik i puka koji u bogoslovu vidi odaziv na Božji poziv i njegovo poslanje narodu.

 

 

Klanjanje pred Presvetim koje je ovoga lipnja prvi put bilo održano u zadarskoj crkvi Gospe od Zdravlja uoči svećeničkog ređenja pokazalo se kao rado prihvaćeni i posjećen susret s čijim održavanjima ubuduće Povjerenstvo želi nastaviti. U toj prigodi moli se za duhovna zvanja, svećenik u prigodnoj katehezi razmatra otajstvo Božjeg poziva i ljudskog odaziva i animira se narod za podršku razvoju duhovnih zvanja. Predloženo je da se takvo klanjanje održi i uoči  đakonskog ređenja. To je dodatna duhovna ponuda i susret, uz tradicionalno održavanje Bdjenja za duhovna zvanja uoči Nedjelje dobrog pastira.       

Predstojnik Dražina izrazio je zadovoljstvo učincima prvi put ove godine organiziranog molitveno – formativnog susreta za osobe koje razmišljaju o duhovnom pozivu, kojega je Dražina predvodio u zadarskom sjemeništu. Predloženo je da se takvi susreti ubuduće održavaju svake prve subote u mjesecu, jer je ta subota posvećena duhovnim zvanjima, radi kontinuiteta u pružanju podrške i duhovne pratnje osobama koje razmišljaju o pozivu, traže savjet i trebaju smjernice. Tim osobama, bilo da muškarci razmišljaju o svećeništvu ili žene o redovništvu će biti ponuđena mogućnost sudjelovanja i na dvodnevnoj duhovnoj obnovi dva puta u godini.

Ines Grbić

 

 

 

 

Foto: I. Grbić