ZADAR: Druga sjednica Povjerenstva za trajnu formaciju svećenika i osoba posvećenog života Zadarske nadbiskupije

11.09.2023.objavio: Urednik

Druga sjednica Povjerenstva za trajnu formaciju svećenika i osoba posvećenog života Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića održana je u ponedjeljak, 11. rujna, u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

Predstojnik don Elvis Ražov i članovi Povjerenstva na sjednici su razmotrili odrednice godišnjeg plana i programa rada toga Povjerenstva.

Povjerenstvo je za cijelu pastoralnu godinu odredilo teme i izlagače svećeničkih rekolekcija, mjesečnih susreta zadarskog prezbiterija koji se održavaju druge srijede u mjesecu, na kojima o određenoj temi uvijek govori drugi izlagač.

U 2024. godini, koja je na planu opće Crkve posvećena molitvi u pripravi za Jubilarnu godinu 2025., Povjerenstvo je predložilo da se rekolekcije cijele godine, od studenoga do lipnja, bave temom molitve Lectio divina. Na Svećeničkoj skupštini 11. listopada svećenicima će biti predstavljeni planovi Povjerenstava i institucionalna izvješća. Svećenički i redovnički dan Zadarske nadbiskupije će se održati 19. lipnja 2024. godine.

Svaki predavač na rekolekciji, koja u drugom dijelu svoga održavanja ima i molitveni dio će voditi molitvu Lectio divina o Evanđelju sljedeće nedjelje. Rekolekcije za redovnice će biti u istom terminu kad i svećenička rekolekcija, s istom temom i istim predavačem, a održavaju se u 16 sati.

U veljači će se održati susret svećenika do 10 godina svećeništva, o temi  ‘Redemptionis sacramentum – Sakrament otkupljenja, Uputa o nekim stvarima vezanima uz presvetu euharistiju koje valja obdržavati odnosno izbjegavati; Zloporabe u slavljenju svete mise i ars celebrandi’. U studenom će se održati 38. hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću u Šibenik koje tradicionalno okuplja brojne vjernike iz svih župa Zadarske nadbiskupije.

 

Foto: I. Grbić