ZADAR: Sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi Zadarske nadbiskupije

12.09.2023.objavio: Urednik

 

Druga sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi pod predsjedanjem predstojnika don Valtera Kotlara održana je u ponedjeljak, 11. rujna u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

U ovom rujanskom vremenu održavaju se sjednice nadbiskupijskih Povjerenstava kako bi svatko iz svoje nadležnosti predložio i ponudio događaje i inicijative koji će biti ugrađeni u nadolazeći godišnji pastoralni plan i program Zadarske nadbiskupije.

Poticajima s nadbiskupijske razine, članovi ovog Povjerenstva će dinamizirati i ojačati pastoral u odnosu s bolesnima i starima te raditi na stručnoj i duhovnoj podršci i pomoći bolničkom i medicinskom osoblju.

U tome će Povjerenstvo, kao nadbiskupijsko tijelo, osnažiti suradnju s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom – podružnicom Zadar i Hrvatskom katoličkom udrugom medicinskih sestara i tehničara Zadar, koja se dosad u mjesnoj Crkvi bavila tim pastoralom najintenzivnije, prepoznatljivo i sustavno, u redovitosti svoga dugogodišnjeg i kapilarnog rada na terenu s pacijentima i štićenicima u svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Zadarskoj nadbiskupiji.

Predviđeni događaji u organizaciji Povjerenstva sadržavaju formativni, stručni i duhovni dio, kao podrška u pružanju pomoći osobama koje se nalaze u životno delikatnim situacijama narušenoga tjelesnog, duhovnog i mentalnog zdravlja.

 

 

Najavljeno je održavanje stručnog skupa za svećenike i medicinsko osoblje 9. i 10. veljače 2024. u sjemeništu Zmajević, na kojemu će se govoriti o svećeniku u pastoralu medicinskog osoblja. Na skupu će gostovati stručni predavači, uz mogućnost rasprave. Tijekom toga skupa će se govoriti o pripremi svećenika na psihološkoj razini za dolazak kod najtežih bolesnika te ulozi vjernika laika u službi za bolesne i nemoćne. Među temama su i iskustvo bolničkog kapelana, sindrom izgaranja na poslu koje se javlja kod djelatnika koji odgovorno i zauzeto obavljaju svoje dužnosti te stručno djelovanje redovnice u radu sa starijim osobama.

Susret sa starijim i nemoćnim osobama, osobama s posebnim potrebama i njihovim njegovateljima održat će se u svetištu Gospe Maslinske na Belafuži 11. svibnja 2024. godine. Pritom je istaknuta potreba da se obnovi suradnja s udrugom Vjera i svjetlo koja okuplja osobe s teškoćama, na osobit način djecu i njihove roditelje.

Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba se obilježava četvrte nedjelje u srpnju, u župi Gospe Loretske u Zadru. Tim povodom Povjerenstvo će pripremiti prigodne materijale koji će biti poslani svim župama.

Liječnica dr. Alžbeta Grgić, članica Povjerenstva, istaknula je da bolnički pastoral predstavlja veliki dio pastorala 21. st. zbog više faktora: potrebe da se prilagodi medicinskom razvoju u suvremenosti koju istovremeno karakterizira otuđenost ljudi, izoliranost, usamljenost, nedostatak vremena jednih za druge, stres i užurbanost. Takav način života odražava se i na psihosomatsko stanje čovjeka. Svojim inicijativama Povjerenstvo će takvoj stvarnosti pomoći konkretnim pristupom ljudima u stanju boli i trpljenja, svećenicima i vjernicima laicima koji su upućeni na njih te plemenitom djelovanju liječnika i medicinskog osoblja koji  trebaju podršku i razumijevanje, s medicinske i duhovne razine, za izazove s kojima se susreću u svom požrtvovnom radu.

Ines Grbić

 

Foto: I. Grbić