ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misu za početak nove školske godine u katedrali sv. Stošije

11.09.2023.objavio: Urednik

 

 

Misno slavlje za blagoslovljen početak nove školske godine u ponedjeljak, 11. rujna, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Koncelebrirali su don Ante Dražina, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar, don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina Zadar i don Mario Karadakić.

U misi su sudjelovali učenici Klasične gimnazije koju pohađaju učenici klasičnog i općeg smjera i predstavnici razreda iz katoličke škole Ivo Mašina.

Tom misom i molitvom „želimo zahvaliti Bogu za život svakoga od vas, život vaših roditelja, nastavnika, profesora i osoblja koje se brine o vama, da vam budu pomoć u životu“ rekao je mons. Zgrablić u obraćanju učenicima.

 

 

Nadbiskup je u propovijedi govorio o cjelovitosti čovjeka kojeg čine duša, duh i tijelo, a tragom stiha ‘Samo je u Bogu mir, dušo moja’ iz pročitanog Psalma 62. „U tim riječima sadržan je cijeli program našeg života. To je kao zajednički nazivnik bitnoga za naš život. U matematici, zajednički nazivnik je broj na koji se mogu svesti svi ostali brojevi. Toliko toga je koncentrirano u toj misli, jer Božja riječ je tako veliko bogatstvo da se cijeli život možemo nadahnjivati i učiti samo te tri riječi. Božja riječ uvijek tako jako i snažno progovara, da nas samo malo toga što se kaže, može voditi cijeli život“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je misao ‘Samo je u Bogu mir, dušo moja’ konstatacija, činjenica i iskustvo. „Netko je to duboko proživio da je tu tvrdnju mogao napisati. U tom stihu spominju se tri najvažnije stvarnosti za svakog čovjeka – Bog, duša i mir. To troje najvažnije je u našem životu“ istaknuo je mons. Zgrablić.

Duša je najveće iskustvo čovjeka, naglasio je nadbiskup, rekavši da je to osobito  osjetno kad čovjeka netko povrijedi riječima, nekom gestom ili činom, a da nas ta osoba tjelesno nije ni dodirnula; to čovjeka puno može boljeti i uznemiriti. To je manifestacija osjećaja duše, njenog pokreta.

„Čovjek ima ono što se vidi i što se ne vidi. Čak to što se ne vidi nas pokreće, o tome ovisi jesmo li zadovoljni i sretni. Dakle, nije dovoljno da brinemo samo o tijelu, što je nužno i potrebno, čovjek fizički raste. Ali, moramo voditi računa i o našem intelektu“ potaknuo je nadbiskup, rekavši da učenici ulažu trud i napor za učenje, otkrivanje spoznaja u životu.

„Profesori se trude prenijeti vam važno znanje i informacije, jer tako se razvija naša spoznaja, naše mogućnosti u životu. Ali, i naša duša je jako važna. To nikad ne smijemo zaboraviti. Jer sve ostalo: naš intelekt, tijelo i duh ovise o našoj duši, kakva će biti naša duša. To su važna četiri elementa u životu čovjeka o kojima moramo voditi računa“ istaknuo je nadbiskup Zgrablić, poručivši: „Kada o svemu tome složno brinemo, sve to će nas odvesti onome tko nam je to darovao, onome tko stoji iznad toga. Spoznat ćemo da je naš život, koji sva ta četiri elementa uključuje u sebi, veliki Božji dar. Bog je to nama darovao. Bog je rekao, Hoću tvoje postojanje. Darujem ti život jer želim da budeš sretan, kao što sam ja sretan. Kao što ja živim u zajedništvu ljubavi Presvetog Trojstva, želim da ti živiš u ljubavi i sreći svoga života.

Kada to budemo živjeli duboko u sebi, onda ćemo doživjeti ono što je veliki dar i za čime svi čeznemo – to je naš mir. Mir ne znači odsutnost neke smetnje, samo biti u tišini, samoći, povući se. Nego, mir koji od Boga proizlazi je ono za čim naša duša čezne, što naša duša treba. Cilj naše duše je da imamo puninu dobra u sebi, da smo toliko sretni da možemo reći, meni više ništa ne treba. Ja sam najsretniji čovjek“ poručio je mons. Zgrablić.

 

 

Istaknuvši kako je najvažnije da svi cijelog života učimo, nadbiskup je potaknuo na molitvu da Isus uvijek ostane s nama i da nam svoj dar, „svoga Duha Svetoga – da bi nas taj Duh Sveti vodio, da bismo ga mogli slušati i činiti najljepše, najbolje i najvažnije u životu“ potaknuo je predvoditelj slavlja.

„Naš najveći i najbolji Učitelj koji nas uči najvažnijemu i životu je Isus Krist. Isus je došao otkriti nam Očevo lice, pokazao nam je tko je Bog. Bog više nije nepoznat, nego imamo čast otkriti onoga koji je Gospodar našeg života, koji nas je htio i otkriva nam koliko nas Bog ljubi. Isus nam otkriva kako naša duša može i treba biti sretna. Kako u našu dušu donijeti mir. Isus je došao donijeti nam mir, jer Isus je mir. On je došao učiti nas i donijeti nam puninu našeg života. Moramo živjeti kako nas naš Učitelj Isus uči. Tada raste naša duša u dobru i miru.

Dok spoznajemo Isusa, spoznajemo vječne i neprolazne vrijednosti našeg života. Sve naše znanje i ono što učimo mora služiti da obogati naš duh. Da se obogatimo trostrukom spoznajom – u spoznaji Boga, nas samih i u spoznaji naše duše, onoga vječnoga i neprolaznoga u nama. Jer sve drugo će proći, čak i naše znanje. Sve u čemu se trudimo, to već u ovom svijetu možemo izgubiti, zaboraviti. Ali, ono što nikada nećeš izgubiti, što je vječno, to je duša! Dušu moramo obogatiti, moramo je stalno spoznavati i stalno otkrivati“ potaknuo je mons. Zgrablić.

 

 

„Zato, dragi mladi, budite otvoreni ne samo onome što učite kao informacije i znanje. Nego, neka vam školska godina bude i godina u kojoj ćete vi pratiti svoj duh, odgajati i obogaćivati sebe. To svi moramo činiti, cijeli život, da napredujemo u spoznaji Boga, u miru i punini našeg života, da naša duša bude sve bogatija. To ćemo postići i ako savjesno vršimo svoje dužnosti“ poručio je mons. Zgrablić učenicima. Njihova dužnost je da se marljivo trude učiti, biti poslušni, da budu dobri jedni drugima, roditeljima.

„Da otkrijete ljubav, da vas vaši nastavnici vole i da vam žele prenijeti dobro, pa i kad vam daju nižu ili negativnu ocjenu; da to čine da vas potaknu da spoznate dobro u životu. Došao sam s vama moliti da rastete i obogaćujete se u spoznaji Boga, najvećeg dobra od kojeg većeg dobra nema“ poručio je nadbiskup učenicima. Pritom je podsjetio kako na nekim crkvama budu uklesana tri slova: D O M – Deus Optimus Maximus, što znači ‘Bog, najveće dobro’.

„Da spoznate najveće dobro, da otkrivate i upoznajete sebe, da upoznate najveću dubinu, svoju dušu – da trajno spoznajete dušu, da imate ispunjen i ostvaren život od Boga kako biste obogaćivali sebe, obitelj i društvo u koje vas Gospodin šalje; da budete njegova ruka, njegovo srce, njegova misao, njegovo znanje i da nastavite dobro djelo koje je Bog započeo po vama u Isusu Kristu“ potaknuo je nadbiskup Zgrablić učenike.   

Ines Grbić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: I. Grbić