ZADAR: Završni susret seminara ‘Novi život u Duhu’ na Smiljevcu

14.09.2023.objavio: Urednik

 

Završetak seminara ‘Novi život u Duhu’ u organizaciji karizmatskih zajednica iz Zadarske nadbiskupije održan je u subotu, 9. rujna u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Duhovni susret završetka toga seminara, nakon prošle godine, ove godine održan je drugi put, no ovaj put u većem obimu. Na cjelodnevnom susretu okupili su se voditelji zajednica zadarskih karizmatskih molitvenih zajednica i članovi tih zajednica iz Zagreba, Splita, Knina i Šibenika, koji su bili u molitvenim timovima za pojedinačnu molitvu za izljev Duha Svetoga.

Završnom susretu na Smiljevcu prethodilo je održavanje seminara ‘Novi život u Duhu’ koji je proveden kroz šest susreta u svibnju i lipnju 2023. u dvorani katedrale sv. Stošije. Cilj toga seminara je prepoznati i otkriti prisutnost Duha Svetoga u svom životu, s iskustvom kako Bog mijenja život kad se osoba prepusti Duhu Svetom.

Na šest pripremnih susreta održana su prigodna izlaganja o šest tema. Svaki put govorili su po jedan svećenik i po jedan voditelj molitvene zajednice. Svećenici su bili Marinko Duvnjak, Damir Šehić, Martin Jadreško, Marin Batur, Josip Radojica Pinčić i Mate Kujundžić.

Završni događaj na Smiljevcu sastojao se od mogućnosti za ispovijed, misnog slavlja koje je predvodio don Marinko Duvnjak, klanjanja te pojedinačne molitve kad je svaki pojedinac išao na molitvu za izljev Duha Svetoga u jedan od molitvenih timova.

U molitvenim timovima bili su don Tomislav Dubinko, župnik Smiljevca, don Martin Jadreško, župnik župe sv. Josipa na zadarskoj Plovaniji i don Mladen Protić, župnik Popovića i Rodaljica te vjernici laici, molitelji iz zajednica Zadarske nadbiskupije i iz navedenih gradova. 

 

 

U timu molitve za izljev Duha Svetoga prisutno je polaganje ruku svećenika, bratska ljubav i molitva molitelja.

Svjesni važnosti i uloge Duha Svetoga, smisao i cilj molitve za izljev Duha Svetoga je probuditi darove Duha Svetoga kojeg su polaznici već primili po sakramentima krštenja i svete potvrde, a plodovi te molitve očituju se u njihovom životu.  Polaznici seminara i primatelji molitve za izljev Duha bili su i pojedinci koji nisu članovi karizmatske molitvene zajednice. Za pohađati taj seminar nije uvjet pripadnost molitvenoj zajednici.

U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje oko 170 aktivnih članova u šest karizmatskih zajednica: Apostoli Krvi Kristove, sv. Josip, sv. Pavao apostol, Misionari svjetla, Kraljica apostola, Ruah Adonai i sve su te zajednice članice Nacionalne koordinacije zajedništva.

U Zadarskoj nadbiskupiji organizirani rad karizmatskih zajednica počeo je u proljeće 2004. s djelovanjem molitvenih zajednica Apostoli Krvi Kristove, na poticaj redovnica Klanjateljica Krvi Kristove.

 

 

Nakon mise, Elvis Jurjević, voditelj zajednice Apostoli Krvi Kristove, prisutnima je u smiljevačkoj crkvi sv. Ante predstavio povijest djelovanja karizmatskog pokreta u svijetu i Hrvatskoj.

Katolička karizmatska obnova u svijetu počela je 1967. u Pittsburgu, kad se skupina studenata okupila sa svojim kapelanom i profesorima na molitveni susret. Studenti su doživjeli krštenje u Duhu u kapelici tijekom molitve ispred svetohraništa. Nakon tog susreta dolazi do rasta i pojačanog nastanka novih zajednica u svijetu.

Belgijski kardinal Leo Joseph Suenens (1904.-1996.) bitan je za razvoj toga pokreta. On je potaknuo izdavanje Malinskih dokumenata i u tome sudjelovao, a bili su kao doktrinarna povelja za razvoj cjelokupne Obnove u Duhu kao pokreta i osnova teološko – pastoralnih smjernica na kojima su se molitvene zajednice i karizmatski pokret dalje razvijali u okrilju Katoličke Crkve.

Statut cijele organizacije Icris odobren je 1993. godine. Veliki korak i prekretnica u razvoju Obnove u Duhu događa se 2016. na inicijativu pape Franje koji je pokrenuo osnivanje Charisa. To je organizacija s vatikanskim pontifikalnim pravom u kojoj je papa Franjo okupio dvije najveće postojeće organizacije u karizmatskom pokretu, Icris i Katoličko bratstvo. 

 

 

Katolička karizmatska obnova u Hrvatskoj počela se organiziranije razvijati 2002. godine. U Zagrebačkoj nadbiskupiji pri Uredu za crkvene pokrete 2004. je registrirana i Obnova u Duhu Zagrebačke nadbiskupije. Na osnovu prijašnjih dokumenata,  2005. sastavljene su teološke i pastoralne smjernice koje su temelj za rad svih zajednica Katoličke karizmatske obnove.  

Svoju Koordinaciju Obnove u Duhu Svetome, Splitsko – makarska nadbiskupija osniva 2012. godine. Inicijalni susret za osnivanje Nacionalne koordinacije Obnove u Duhu Svetom održan je 2014. u Kući djeteta Isusa u Livnu, kad su članovi promišljali je li sazrelo vrijeme da krenu u osnivanje Nacionalne koordinacije, da se objedine u zajedničko tijelo, između ostaloga i radi lakšeg predstavljanja hrvatskim biskupima. Na tom susretu članovi Obnove u Duhu kroz molitve i razgovore osjetili su da je vrijeme da iskorače s novim, dodatnim načinom organizacijskog djelovanja.

Koordinacija Gospićko – senjske  biskupije održana je 2015. godine. Kao treća biskupijska koordinacija, to je bio potreban temelj da se krene u osnivanje Nacionalne koordinacije koja je službeno osnovana u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici 2016. godine.

 

 

Sada u Hrvatskoj djeluje oko 85 molitvenih zajednica, Domova molitve, duhovnih stvarnosti. Nacionalni koordinatori Obnove u Duhu Svetom su Damir Zukan i Lordan Ljubenkov, a predstavnik duhovnika je p. Sebastijan Šuljević.

Charis je službeno počeo s djelovanjem na Pedesetnicu 2019. godine. Od tada, prema njihovim uputama i Nacionalna koordinacija u Hrvatskoj mijenja ime i nosi službeni naziv Nacionalna služba zajedništva katoličke karizmatske obnove.

Nakon Elvisa Jurjevića, nagovor o Molitvi za izljev Duha Svetoga održao je Petar Jučević iz Splita.

Navečer te subote, članovi karizmatskih zajednica u kripti smiljevačke župne crkve sv. Ante okupili su se na večeri slavljenja gdje je duhovne poticaje izricao župnik Dubinko, a pjesmom su animirali Misionari svjetla.

Elvis Jurjević je u ime svih voditelja molitvenih zajednica izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalnost zadarskim župnicima na otvorenosti i suradnji u provedbi seminara, što su svojom nazočnošću pomogli održati pripremne susrete, što su bili potpora i pomoć kao duhovna pratnja.

Karizmatske zajednice zahvaljuju i zadarskom nadbiskupu Milanu Zgrabliću na otvorenosti i podršci njihovom djelovanju.

Ines Grbić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: I. Grbić