ZADAR: Sjednica Povjerenstva za pastoral s mladima Zadarske nadbiskupije

14.09.2023.objavio: Urednik

 

Druga sjednica Povjerenstva za pastoral s mladima Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika Povjerenstva don Ivana Šibalića održana je u utorak, 12. rujna u Salonu sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

Povjerenstvo će poticati uključivanje što većeg broja mladih u aktivnosti i događanja na razini Nadbiskupije, podići svijest među mladima o pripadnosti mjesnoj Crkvi, osobito kod mladih koji su već uključeni u postojeće zajednice, aktivnosti i događanja. Na sjednici su razmotrene redovite aktivnosti u pastoralu mladih i koje su moguće dodatne potrebe za njihovu, negdje, poboljšanu realizaciju. Uz rad studentskog kapelana Šibalića, vjeronaučni susreti za studente i radničku mladež održavaju se prigodno u jakim vremenima, pri čemu se, uz mogućnost intelektualne formacije, izgrađuje i osobna eklezijalnost.  

Srijedom navečer, na susretu Molitvene večeri ‘Pred licem tvojim’ u arbanaškoj župnoj crkvi Gospe Loretske, mladi imaju priliku za osobnu pobožnost u pripremi za liturgiju nadolazeće nedjelje. Svaku večer u župnom dvorištu u Arbanasima mladi sudjeluju u pobožnosti molitve krunice, čime se odgaja za osobnu duhovnost temeljenu na redovitoj molitvi.

 

 

Program formacije animatora, koji je cjelogodišnji i provodi se u suradnji s vanjskim suradnicima, pomaže formiranje mladih za aktivnu suradnju u župnoj zajednici, produbljujući kod mladih pripadnost župi. Izgradnjom skupina mladih, mladi osobno rastu u duhovnosti i povezuju se na razini nadbiskupije. Na sjednici se govorilo i o organizaciji prigodnih oratorija u zainteresiranim župama u Nadbiskupiji. To su višednevni duhovno – rekreativni programi za osmoškolce koji su ove godine održani u nekoliko župa u nadbiskupiji uz brojno sudjelovanje djece. Govorilo se o ponudi mladima da sudjeluju u ljetnim kampovima, nakon čijeg održavanja bi mladi nastavili aktivno djelovati u župama te da se pristupi formaciji ministranata osobito starije dobi i članova zborova, približavajući im ljepotu liturgije, njeno poznavanje i razumijevanje.

Uz održavanje prigodnih duhovnih vježbi za mlade, za početak i za kraj akademske godine te u vremenu došašća i korizme organizirat će se duhovne obnove za studente i radničku mladež kao prigoda za intenzivniji susret s Bogom i pristup sakramentu ispovijedi.

 

 

U nadolazećoj pastoralnoj godini tradicionalno će se održati Križni put mladih Zadarske nadbiskupije i projekt 72 sata bez kompromisa. Predviđa se održavanje Puta svjetla mladih Zadarske nadbiskupije kao dvodnevno pješačenje na nekom pravcu u prirodi, uz pobožnost postaja Puta svjetla.

Na sjednici je bio i don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Pohvalio je razmotrene ideje i potaknuo da se u Nadbiskupski ordinarijat dostave točni datumi održavanja događaja iz pastorala mladih na nadbiskupijskoj razini, kako bi se ugradili u godišnji pastoralni plan Zadarske nadbiskupije. 

I. G.

 

Foto: I. Grbić