ZADAR: Sjednica Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije

10.04.2024.objavio: Urednik

Sjednica Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem don Ante Dražine, predstojnika toga Povjerenstva, održana je u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u utorak, 9. travnja.

Na sjednici je najavljeno da će se Bdjenje za duhovna zvanja održati u četvrtak, 18. travnja, ususret Nedjelje Dobrog Pastira, u katedrali sv. Stošije u Zadru, s početkom u 19,30 sati. Bdjenje će se sastojati od Službe riječi, bit će prigodni duhovni nagovor, svjedočanstvo redovnica o razvoju njihovog duhovnog poziva i euharistijsko klanjanje pred Presvetim. Nakon Bdjenja za sve sudionike će biti agape u sjemeništu ‘Zmajević’.

Svećeničko ređenje trojice kandidata će biti u katedrali sv. Stošije u subotu, 8. lipnja, a uoči ređenja, u petak, 7. lipnja, u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru će se održati euharistijsko klanjanje.

U osvrtu na Susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je održan u ožujku u sjemeništu ‘Zmajević’, a okupio je 83 ministranta, pohvaljen je dobar odaziv ministranata iz raznih župa. Najavljeno je održavanje velikog godišnjeg Susreta ministranta Zadarske nadbiskupije u subotu, 22. lipnja, koji se tradicionalno održava u Vrani, a sadrži duhovni dio s prigodnom katehezom i misnim slavljem te rekreativni dio.

Na sjednici se razmatralo i kako, pored već postojećih susreta za ministrante, dodatno potaknuti ministrante da na svojim okupljanjima u župama tijekom cijele godine obrađuju katehetske materijale o određenoj temi iz života Crkve i područja vjere. To stjecanje prigodnih katehetskih znanja ministranata na njihovim susretima u župi bila bi priprema za natjecanje koje bi bilo na većem susretu ministranata Zadarske nadbiskupije koji se održava u sjemeništu ‘Zmajević’, gdje bi se održala svojevrsna ‘ministrantska olimpijada’; tada bi se u kviz natjecanju provjerilo znanje i građa koju su ministranti pripremali na svojim župnim susretima.

Istaknuto je da su animatori važni i u radu s ministrantima, kao što su važni u cjelokupnom pastoralu u radu s mladima. Animatori kao vršnjaci ministranata mogu osobito doprinijeti u njihovoj edukaciji i biti pokretači igara i druženja i na susretima ministranata, pomoći organizaciju tih susreta. Svjedočanstvo vjere mladih animatora može biti dragocjeni doprinos u radu s ministrantima, prikladnim načinom prenijeti ministrantima pouku i sadržaj koji spada u njihovu službu. U tome može pomoći i suradnja s Povjerenstvom za mlade.

Svećenici su potaknuti koristiti molitvene materijale u poticaju za razvoj duhovnih zvanja kako bi u svojim župama organizirali klanjanje i druge prigodne događaje u molitvi i animaciji za duhovna zvanja. Na sjednici je bio i mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

I.G.