ZADAR: Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja Županijskih stručnih vijeća

18.09.2023.objavio: Urednik

 

Radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih Katehetskih ureda i voditelja Županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja pet južnih nad/biskupija te Više savjetnice za vjeronauk splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je u subotu, 16. rujna u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru, na poziv mr. sc. don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.

Cilj toga redovitog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja vjeroučitelja u Splitsko-makarskoj i Zadarskoj nadbiskupiji te Šibenskoj, Hvarskoj i Dubrovačkoj biskupiji u šk. godini 2022./2023., kao i usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini na razini Županijskih stručnih vijeća i na nad/biskupijskoj razini.

U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu prisutnima uputio je mr. sc. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Zahvalio je voditeljima Županijskih stručnih vijeća na prihvaćanju i vršenju te odgovorne službe koja zahtijeva mudrost, strpljenje i nadasve darove Duha Svetoga.

U ime zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića, sudionike je pozdravio dr. sc. don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Izražavajući zadovoljstvo što je Zadar domaćin toga susreta na početku nove nastavne i katehetske godine, don Ante je zaželio svima ugodan boravak u Zadru te plodonosan i blagoslovljen rad.

 

 

Radni dio susreta moderirala je Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici AZOO. Nakon pozdravne riječi, osvrnula se na realizaciju plana i programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je u potpunosti ostvarena.

Održana su dva međubiskupijska stručna skupa i po tri radna susreta u sjedištima svakog od dvanaest Županijskih stručnih vijeća. Prvi stručni skup obrađivao je mogućnosti korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture, a drugi izazove transhumanizma, dok se na Županijskim stručnim vijećima promišljalo o obrazloženju brojčane ocjene iz vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obradi izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

U svim nad/biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja, budući da je duhovna dimenzija temeljna sastavnica identiteta i poslanja svakoga vjeroučitelja.

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenom 2023. godine planiran je na temu kreativnih nastavnih metoda, a drugi u ožujku 2024. godine vezan je za očitavanje salonitanske kršćanske povijesti u katehetskom ključu, pod radnim naslovom Salona cetehetica.

 

 

Budući da se u sljedećoj godini obilježavaju obljetnica mučeničke smrti svetog Dujma i solinskih mučenika, obljetnica Prvog kongresa za starokršćansku arheologiju, obljetnica euharistijskog slavlja povodom Euharistijskog kongresa te obljetnica preminuća don Frane Bulića, kao središnje teme prvog i trećeg Županijskog stručnog vijeća planirane su teme vezane za mjesto i ulogu kršćanske baštine u nastavi vjeronauka.

Središnja tema drugog Županijskog stručnog vijeća vezana je uz korištenje Biblije u nastavi vjeronauka, odnosno odnosi se na produbljivanje B domene Kurikuluma Katoličkog vjeronauka pod nazivom Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana.

Potom je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, predstavila kalendar rada Katehetskog ureda i objasnila njegove stavke voditeljima ŽSV-a. Pozvala je sve prisutne da šalju primjere dobre prakse za internetske stranice Katehetskog ureda i da se aktivno uključe u  evangelizacijski i katehetski projekt portala Mreže Riječi (www.mrezerijeci.com).

 

 

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka u blagovaonici sjemeništa ‘Zmajević’, domaćini su osmislili kratki kulturno-edukativni program tijekom kojega su sudionici radnog susreta posjetili Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro Zadra u Samostanu benediktinki Svete Marije u Zadru.

S. Rafaela Dominis pokazivala je vrijedne relikvijare, ikone, slike svetaca, križiće, skulpture, zlatovez i čipku koji datiraju od 8. do 18. stoljeća. Svaki od navedenih predmeta govori o svom autoru, svjedočeći da čovjek samo u suradnji i otvorenosti prema Stvoritelju može izraditi to neprocjenjivo zlato i srebro u prenesenom i doslovnom smislu.

Potom su sudionici radnog susreta posjetili katedralu sv. Stošije, mučenice iz 4. stoljeća. Ta trobrodna romanička građevina građena je u dva navrata, tijekom 12. i 13. stoljeća, sa sačuvanom starijom iz 9. ili 11. stoljeća, koja je nastala na temeljima starokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća.

Gledajući te nijeme svjedoke ljubavi prema Bogu i pouzdanja u njegovu zaštitu, prigoda je sjetiti se poznate rečenice sv. Ivana Pavla II.: „Ovdje povijest nije šutjela“.

U poslijepodnevnim satima sudionici susreta oprostili su se od zadarskih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da se svi planirani ishodi ostvare u zadanim okvirima.

Sabina Marunčić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: I. Grbić