ZADAR: Predbožićna večer u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar

19.12.2023.objavio: Urednik

Predbožićna večer učenika i djelatnika Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar održana je u ponedjeljak, 18. prosinca, u sportskoj dvorani te škole.

Na susretu na kojem su bili i roditelji i obitelji učenika, gimnazijalci su izveli igrokaz ‘Prilika anđela’ i recitaciju, a zbor Klasične gimnazije pod vodstvom Grge Ivkovića izveo je prigodne pjesme.

Prisutnima se obratio don Ante Dražina, ravnatelj Klasične gimnazije. Zahvalio je učenicima, profesorima, djelatnicima i svima koji se trude da život u školi bude ljepši, bolji i produktivniji, rekavši da je zahvalnost najviše što ljudi mogu pokloniti jedno drugome.

„U liturgijskim čitanjima ovih dana spominje se riječ pustinja koja nas podsjeća na nešto što je loše i što treba izbjegavati, u što ne bi trebalo zaći. Ali nekad, i osobito u Svetom Pismu, pustinja je ona koja pročišćuje, koja pokazuje što nam je bitno. Odbacuje ono što je suvišno i daje nam priliku da spoznamo što je uistinu važno za naš život, kako preživjeti. U pripremi u vremenu došašća, želimo prepoznati što je bitno u našem životu; da vidimo koliko su nam bitne naše obitelji, vjera koja nas može poticati i davati nam snagu u svakodnevnom životu“, rekao je don Ante, potaknuvši na potpuno davanje životu kao prilici. Jer, što se čovjek više u nešto daje, poput školovanja, zauzvrat se više i dobiva. „Neka Krist bude središte našeg života, zbog kojega se sve čini i zahvaljuje“, potaknuo je don Ante.

Prigodnu riječ uputio je i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, izražavajući radost zbog bogatog i lijepog života škole. „Božić je najradosniji događaj Isusovog rođenja, najradosniji događaj u cijeloj povijesti. Dogodilo se nešto veličanstveno i nezamislivo za nas. Onaj koji je Gospodar i stvoritelj svega, koji je život, u kojem sve postoji, došao je među nas i postao jedan od nas, da nam pokaže koliko nas ljubi. Izabrao nas je da vječno budemo u njegovoj dobroti, životu, blizini, ljubavi. Isus se rodio kao najveći Božji dar za svakoga od nas i pravo je bogatstvo primiti Isusa u svoj život. Imati Isusa u svom životu znači biti najbogatiji, imati sve blago i bogatstvo ovoga svijeta. Kada Boga imamo, imamo najveće blago i bogatstvo u svom srcu“, poručio je mons. Zgrablić, poželjevši svima da Isus stalno boravi u štalici njihovog života; da zračimo ljubavlju kojom nas Gospodin ljubi i da to što nam Gospodin daruje bude snaga, naša radost i mir našeg života, rekao je nadbiskup. Svima je poželio blagoslovljen Božić, Novu Godinu i uspjeh u nastavku školske godine.

Na kraju večeri, mons. Zgrablić blagoslovio je školu, učenike i djelatnike i sve prisutne, da slijede nauk kršćanskog života i prianjaju uz Krista učitelja.

Održana je i Tombola od koje su prilozi prikupljeni za humanitarni fond gimnazije, ‘Gorušičino zrno’, čija se sredstva koriste za učenike slabijih mogućnosti da mogu sudjelovati u nekim programima škole.

Ines Grbić