ZADAR: Misno slavlje na 31. godišnjicu oslobodilačke akcije ‘Maslenica’ u crkvi sv. Šime

30.01.2024.objavio: Urednik

Na 31. godišnjicu obilježavanja vojno – redarstvene oslobodilačke akcije ‘Maslenica’, misno slavlje za domovinu i hrvatske branitelje u ponedjeljak, 22. siječnja, u crkvi sv. Šime u Zadru predvodio je don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

Potaknuvši na molitvu za sve koji su položili svoj život za domovinu, don Damir je rekao: „Položiti život ne znači samo umrijeti za domovinu, nego to znači i nositi križ, posljedice onoga što smo stekli u Domovinskom ratu, kao ranu i sve što nosimo na svom srcu.

Dragi branitelji, budite ponosni na svoje rane i ožiljke, na križeve koje vam je donio rat. To su svete rane i sveti ožiljci. Budite ponosni na svaki metar i na svaku godinu križa koju ste nosili, jer vaše svjedočanstvo i prisutnost treba nama, mlađima, da nas uvijek podsjećaju da tlo po kojem hodimo nije tek tako, slučajno stečeno i da je to sveto tlo, krvlju natopljeno“, poručio je don Damir, upozorivši: „Oni kojih će se povijest sramiti nose teže breme na svojim leđima, breme neiskrenosti i nevjere. Njihovi uspjesi su samo privid“.

Don Damir je podsjetio na mnoge uvrede, napise, senzacionalne naslove, javno izvrgavanje ruglu hrvatskih generala i branitelja. „Najviše su boljeli rezignacija, šutnja, indiferentnost koja je ostavila na milost i nemilost pravedne i žrtvovane. Povijest će se posramiti pojedinaca. Četrnaest stoljeća naš narod žudio je za zemljom mira, pravednosti i slobode. Gdje god je sloboda u svom istinskom smislu, tu je i Bog.

Čuvajmo uspomenu na one koji su dali svoje živote za slobodu. Čuvajmo jedinstvo i identitet koji je krvlju izboren. Ništa više ne može boljeti pojedinca i narod, doli izdaja. Mi koji stojimo čvrsti i ponosni na zemlji koju nam je Bog dao, vjerujemo da je Gospodin upravio vođe da mogu donijeti tu slobodu. Ponosni smo na povijest, ali i na sadašnjost, bez obzira koliko bila teška i bremenita“, poručio je don Damir, istaknuvši da je biti dijelom nekog povijesnog pothvata čast i ponos.

„Puni smo ponosa i osjećaja časti, jer imali smo priliku vidjeti i biti dionici onoga što je Božja providnost stavila ispred nas. Sjetimo se hladnih jutara kad je održana i akcija ‘Maslenica’, kad je jedina nada bila u iskrenom prijateljstvu i povezanosti vojnika i generala. Snaga je rasla i opstajala. Očevi su branili svoje obitelji, a djeca vojnici branili su svoje roditelje. Znali su koji im je cilj, sloboda, i u tom cilju su sudjelovali“, rekao je don Damir, naglasivši da u godinama obrane domovine smrt nije prestrašila hrvatske vojnike, a svjetlo slobode ih je hrabrilo i poticalo ostvariti cilj – slobodu.

„Dvanaest i pol stoljeća prije Isusovog rođenja, Izrael je živio u Egiptu, pod faraonovim ropstvom. I dosadilo mu je ropstvo. Rekao je da hoće slobodu i da ga Bog izvede iz sužanjstva. Izrael je tražio vođe i našle su se vođe. I krenuli su kroz pustinju i Crveno more Izraelski narod, Mojsije, Aron, Jošua i Kaleb, u Obećanu zemlju. Zato je naređeno Izraelskom narodu sjećanje, da se sjećaju ulaska u Obećanu zemlju. I datum akcije Maslenica ima miris obećane zemlje i slobode. Stari Izraelac kaže: ‘Kad te tvoj sin upita, reci mu: ‘Bog nas je po vođama izveo iz ropstva i uveo u Obećanu zemlju, zemlju slobode’“ rekao je don Damir, poželjevši da datum obilježavanja akcije ‘Maslenica’ i velike vrijednosti koje smo doživjeli po žrtvi branitelja u Domovinskom ratu budu na ponos i potiču na zahvalnost Gospodinu.

Šehić je rekao da poslijeratno iskustvo kod mnogih reflektira unutarnje osjećaje i traume koje se u svetopisamskom duhu može nazvati golgotom, u smislu poniženja. Podsjetio je kako je fra Ignacije Vugdelija na sprovodu general bojnika Andrije Matijaša Pauka, pripadnika časne 4. gardijske brigade, 5. listopada 1995. rekao: „Veliki su padali i svaka kap krvi koja je prolivena imala je svoj duboki smisao. Živ je onaj narod koji u sebi ima ljude koji su spremni umrijeti za taj narod. A mrtav je narod koji nema pojedince koji su spremni umrijeti. Tako je i sa Crkvom. Živa je Crkva koja u sebi ima mučenike koji su spremni umrijeti za istinu vjere. A mrtva je Crkva koja nema mučenika“.

Don Damir je potaknuo na molitvu da branitelji i njihove obitelji osjete u svom životu duboki smisao, „da ima smisla imati domovinu, ima smisla čuvati i braniti domovinu, umrijeti za domovinu. Da postoji ideal zajedništva koji nas ujedinjuje u našoj sličnosti i obogaćuje u našoj različitosti“.

Na misi je pjevala Klapa HRM-a ‘Sveti Juraj’. Uz hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i braniteljskih udruga te hrvatske generale i vojnike sa stjegovima ratnih postrojbi, u misi su sudjelovali i Tomo Medved, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH, Ivan Anušić, ministar obrane RH i potpredsjednik Vlade RH i admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Tijekom jutra, predstavnici raznih izaslanstava položili su cvijeće i svijeće odajući počast poginulim hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar. Vijenci su položeni i kod spomen – obilježja 3. bojne Imotski sokolovi i 4. gardijske brigade Pauci u Ulici Ante Starčevića u Zadru, a potom u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima ‘Kocka’.

Prije mise održan je Mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama od uvale Jazine, preko zadarskog mosta, Kalelargom do središta Poluotoka i crkve sv. Šime.

U akciji ‘Maslenica’ koja je povezala sjever i jug Hrvatske brzo izgrađenim pontonskim mostom u Novskom ždrilu, poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Akcija ‘Maslenica’, kodnog naziva ‘Gusar’, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije ostvareni su za 72 sata. Zapovjednik akcije je bio general Janko Bobetko, a pomoćnici su bili tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.

Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom, čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Hrvatska vojska i policija već prvog dana oslobodili su mjesta: Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih dana oslobođena je i Zračna luka Zemunik te brojna mjesta zadarskog zaleđa.

Nakon mise, ministar Medved u izjavi je zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u akciji ‘Maslenica’: „Iznimno je važno da smo i danas, 31 godinu poslije, u Zadru s hrvatskim braniteljima, s obiteljima naših poginulih, s pobjedničkom Hrvatskom vojskom i policijom. Zahvalili smo Bogu za sve što nam je dao i molili da nam dâ snage i mudrosti da se možemo nositi i ubuduće sa svim izazovima. Izražavamo zahvalu i poštovanje svim našim prijateljima suborcima i njihovim obiteljima, svima koji su u akciji ‘Maslenica’ izložili svoj život za slobodu koju imamo. Njih se sjećamo i za njih molimo“, rekao je ministar Medved, istaknuvši da je akcija ‘Maslenica’ bila prekretnica u Domovinskom ratu.

„U mozaiku svih naših bitaka, akcija ‘Maslenica’ simbolizira snagu hrvatskog čovjeka u izrazito teškim okolnostima, kad je Zadar svakodnevno bio izložen granatiranju, stradanjima. Simbolizira snagu i duh hrvatskog čovjeka, odlučnost, mudrost našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrost hrvatskih vojnika, policajaca koji su u tako kratkom vremenu otklonili opasnost od grada Zadra, otjerali neprijatelja i oslobodili zadarsko zaleđe, deblokirali grad Zadar, zauzeli ključne pozicije na Velebitu i stvorili pretpostavku za operaciju Oluja koja je uslijedila 1995. godine“, istaknuo je ministar Medved, rekavši da je „hrabrost hrvatskih branitelja i nama nadahnuće i inspiracija u svakodnevnom radu i u donošenju teških odluka s kojima se danas suočavamo“.

Hrvatska vojska već je pokazala svoju snagu i odlučnost u oslobađanju okupiranog područja i prije akcije Maslenica, 1991. godine, kad je oslobođen veći dio okupirane Zapadne Slavonije. „I 1992. godine pokazali smo svu snagu i odlučnost u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske. Ali, u akciji ‘Maslenica’ sudjelovale su sve sastavnice Hrvatske vojske i policije. Jasno smo dali do znanja neprijatelju da nećemo više trpjeti to što čine prema Zadru. Dali smo do znanja cijelom svijetu da smo kadri obraniti i osloboditi svoju zemlju. Ali, dali smo do znanja i međunarodnoj zajednici da će hrvatski čovjek sam osloboditi svoju zemlju. Bez obzira na protok vremena, uvijek moramo ponavljati – to je istina i to su naši temelji, temelji slobode koju danas živimo“, rekao je ministar Tomo Medved.

Ivan Anušić, ministar obrane, rekao je kako se obilježavanjem akcije ‘Maslenica’ prisjećamo i „svih hrvatskih branitelja koji, nažalost, nisu dočekali živi kraj Domovinskog rata i stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske. Nikad ih nećemo zaboraviti. Motivacija onih koji brane svoju domovinu uvijek je snažnija od onih koji je žele pokoriti – zato smo tih ratnih godina uspjeli pobijediti brojčano nadmoćnijeg okupatora“, rekao je ministar Anušić.

Podsjetio je da su u zoru toga 22. siječnja 1993. počele ratne akcije u sklopu važne operacije ‘Maslenica’ koju su združeno izvele Oružane snage RH i pripadnici MUP-a i koja je bila uvod u nove pobjedničke akcije Hrvatske vojske, Bljesak i Oluju. „VRO Maslenica taktički je bila osobito zahtjevna jer je trebalo svladati i dijelove Velebita, a tko se ikad susreo s tim gordim divom, zna da je zimi Velebit osobito surov. Obljetnice poput ‘Maslenice’ uvijek nas iznova podsjete da sloboda nema cijenu i da se Hrvatska stvarala u teškim bitkama Domovinskog rata, zahvaljujući braniteljima koji nisu posustali ni u najtežim ratnim etapama“, rekao je ministar Ivan Anušić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić