ZADAR: Adventski koncert zbora ‘Condura Croatica’ u crkvi sv. Šime

14.12.2023.objavio: Urednik

U sklopu obilježavanja Krševanovih dana kršćanske kulture, u svetištu Sv. Šime u Zadru, u srijedu, 13. prosinca Adventski koncert održao je mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar pod vodstvom dirigenta prof. Ive Nižića i pratnju mladog orguljaša Roka Žmikića.

Na početku koncerta okupljene je pozdravio čuvar svetišta sv. Šime dr. sc. Damir Šehić, istaknuvši kako je uzdizanje duha u molitvenom ozračju došašća označilo cijelu kršćansku povijest i tradiciju. ⹂Kršćanska duša dotiče dio nebeskoga i božanskoga kroz umjetnost, osobito glazbu koja se rađa u plemenitom duši i oplemenjuje duše drugih. Katolička crkva upravo stoga i baštini toliku glazbenu sakralnu tradiciju i bogatstvo, koje pokušava približiti suvremenom čovjeku danas, te će svetište svetog Šime, kao biser zadarske baštine, uvijek otvorenim držati vrata kulturi koja je i niknula iz kršćanskih korijenaˮ, istaknuo je dr. sc. Damir Šehić.

S osobitim poštovanjem je zahvalio članovima zbora Condura Croatica Zadar i njihovom voditelju prof. Ivi Nižiću te orguljašu Roku Žmikiću, na pripremanju iznimnog programa Adventskog koncerta, od tradicionalnih skladbi sakralne glazbe Veni, veni Emanuel, hrvatskih skladbi poput Zdravo Marijo Ivan apl. Zajca, sve do klasika poput Bachove Toccata i fuge u d-molu, i autorskih obrada prof. Ive Nižića Naš grod, Zadarska kolenda, O Majko Marijo te dijelova iz oratorija Svit za spasom vapije Non serviam i Rosite nebesa.

Zbor Condura Croatica Zadar (Condura Croatica je ime starohrvatske ninske lađe) je osnovan u siječnju 2009., kada su bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru okupili, te je zbog prvi slijednik Akademskog zbora iz 1992., godine koji je u vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru po Hrvatskoj i Europi. Zbor Condura Croatica Zadar nastavlja tradiciju izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od srednjeg vijeka do suvremene baštine. Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. stoljeća pod nazivom Crkvena skazanja, odnosno Pasionski oratoriji.

Najpoznatiji oratoriji koje Zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač Gopoje, Svit za spasom vapije, nadahnuta su glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije, a autor im je umjetnički voditelj Zbora i dirigent prof. Ivo Nižić.

D.Š.