SUTOMIŠĆICA: Iseljenici iz Sutomišćice darovali restauraciju kipa sv. Eufemije župi Sutomišćica

20.09.2023.objavio: Urednik

 

Blagdan sv. Eufemije svečano je proslavljen u župi sv. Eufemije u Sutomišćici na otoku Ugljanu u subotu, 16. rujna. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio je don Leonard Škec, župni vikar katedralne župe Uznesenja BDM u Puli, podrijetlom iz Sutomišćice.

Suslavili su don Filip Kucelin, župnik Sutomišćice i dekan Ugljansko-pašmanskog dekanata, don Marko Dokoza, župnik Ugljana, mons. Šime Perić i don Mladen Kačan, rodom iz Sutomišćice, don Marko Vujasin, župnik Kukljice i don Šime Zubović, SDB, kapelan u Općoj bolnici Zadar.

Don Leonard je podsjetio da je sv. Eufemija kao 15-godišnjakinja podnijela mučeništvo za Isusa Krista, istaknuvši da u životu uvijek treba ostati uz Krista te da tada Bog sve okreće na dobro. Nakon mise, vjernici su počastili i relikviju sv. Eufemije.

Čašćenje sv. Eufemije, po kojoj to otočno ugljansko mjesto i nosi ime, slavi se u Sutomišćici više od 700 godina, a sutomiška župna crkva spominje se 1349. godine.

 

 

Ovogodišnje slavlje bilo je osobito svečano jer je obnovljen veliki kip sv. Eufemije koji se nalazi na pokrajnjem oltaru u župnoj crkvi. „Za obnovu kipa sv. Eufemije staroga oko 120 godina zahvaljujemo zajednici iseljenih Hrvata iz Sutomišćice i Poljane u New Yorku i New Jersejyu, okupljenih u zajednicu ‘Sveta Eufemija Society’. Kip je prije nekoliko mjeseci odvezen na restauraciju u glasovitu radionicu ‘Ferdinand Stuflesser 1875’ pokraj Bolzana u južnom Tirolu, odakle je nakon temeljite obnove nedavno vraćen u sutomišku crkvu“ rekao je sutomiški župnik Kucelin.

Inače, zajednica iseljenih Hrvata iz Sutomišćice i Poljane u Americi već 17 godina organizira godišnje druženje ‘Annual Dinner Dance’ koje, tradicionalno, ima i humanitarni karakter. Organizatori toga događaja su Vesna Dužić, Walter Blasich i Diana Dunatov, svatko sa svojim zaduženjima, ali svi s jednim ciljem – pomoći rodnoj župi.

„Na ovogodišnjem ‘Dinner Danceu’ 12. ožujka okupilo nas se više od 170. Na donatorske večere dolaze i obitelji iz susjednih mjesta: Preka, Lukorana, Ugljana, Kali, Kukljice, sa susjednih otoka, iz Zverinca, Božave, Sali, s Oliba i s Unija, iz Dikla, Zadra, ali i ostalih krajeva Hrvatske te američki prijatelji. Pomažu nam brojni sponzori i donatori. Novac doniraju i mnogi koji ne uspiju doći na godišnje druženje, na čemu smo im itekako zahvalni“ rekla je Vesna Dužić koja ljeti boravi u Poljani te je s osobitom radošću sudjelovala na misnom slavlju za vrijeme kojega se na oltaru nalazio obnovljeni kip sv. Eufemije.

 

 

Od dosad prikupljenih donacija na zajedničkim večerama koje organizira ‘Sveta Eufemija Society’ izrađeni su na sutomiškoj crkvi novi krov, obnovljena je sakristija, uređeni fasada, unutarnji zidovi i ulazna vrata, obnovljeni vitraji, luster, uvedena klimatizacija, postavljen je novi razglas, kupljeno zvono i najnovije, restauriran kip sv. Fume, kako župljani zovu sv. Eufemiju.

Po završetku jedne donatorske večere, počnu pripreme za sljedeću kako bi se uspješno organizirao dolazak približno 200 ljudi iz različitih dijelova SAD-a.

„Sve se pomno planira, puno razgovaramo o našim susretima i druženjima, ali i o potrebama naše župe i sutomiške crkve. Voljeli bismo da se u crkvi urede klupe, da se tapecira donji dio za klečanje, da starijim župljanima bude lakše klečati“ rekla je Vesna Dužić, napominjući da i druge crkve u Poljani i Sutomišćici trebaju obnovu i nisu ni na njih zaboravili. To su crkva sv. Grgura u Sutomišćici te sv. Petra i Kraljica Mira u Poljani, pa će ‘Sveta Eufemija Society’ u budućnosti organizirati prikupljanje donacija i za njihovu obnovu.

Andrina Luić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: A. Luić