Zadarska nadbiskupija

Povjerenstvo za misije, ekumenizam
i međureligijski dijalog

U duhu Drugog vatikanskog sabora, Povjerenstvo za misije, ekumenizam i međureligijski dijalog nastoji povezati mjesnu Crkvu sa zajednicama i misionarima diljem svijeta koji su u duhovnoj ili drugoj potrebi, ostvarivati ekumenska nastojanja s Crkvama i kršćanskim zajednicama na području Zadarske nadbiskupije te se truditi oko ispravnog dijaloga s onima koji još uvijek ne poznaju Isusa Krista.
U projektiranju misijskog djelovanja važno je ohrabriti i poticati postojeće oblike započetih župnih akcija te ih koordinirati, kako bi se na kraju ostvarili zajednički ciljevi. Na biskupijskom planu, ovo Povjerenstvo treba odabrati biskupiju, župnu zajednicu ili pojedinca kojima će biti namijenjena sredstva Korizmene akcije Zadarske nadbiskupije.
Ekumenska nastojanja treba provesti prije svega na ljudskoj razini, uvažavajući međusobne razlike, čime bi se u sâmom druženju čuli zahtjevi i ideje „druge strane“. Sudjelovanje u obostranim liturgijskim slavljima i prigodni posjeti jačali bi ekumensko zajedništvo.
U duhu koncilskih dokumenta (osobito GS), zadatak svih kršćana u svijetu je promicati dijalog i osobito ga voditi s onima koji su daleko od Crkve i Krista.

Predstojnik: don Jerko Vuleta, e-mail: [email protected]

Članovi:

1. Babjak don Ivan
2. Čirjak Vesna
3. Čorić don Zvonimir
4. Ćoza Ante
5. Kowal don Franciszek
6. Marcelić Lucija
7. Paleka Tomislav
8. Reikowski don Ryzsard
9. Špadić Sonja
10. Vuleta don Jerko, Predstojnik
11. Žilić don Šime

Plan i program za 2023./2024. godinu

19. listopada 2023. – Župa sv. Ante Padovanskog – Smiljevac, Zadar: Euharistijsko klanjanje uoči Misijske nedjelje
22. listopada 2023. – Misijska nedjelja
4. studenoga 2023. – Susret misijskih suradnika u Zadarskoj nadbiskupiji (Sjemenište ‘Zmajević’)
18. – 25. siječnja 2024. – Molitvena osmina za jedinstvo kršćana