Nadbiskup Zgrablić predao puku zagovornu molitvu sv. Šime u Šiminom svetištu

07.10.2023.objavio: admin

Tijekom svečane Večernje na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu, 7. listopada, u crkvi sv. Šime u Zadru, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predao je puku  zagovornu molitvu sv. Šime koja je budući službeni molitveni obrazac u javnom čašćenju sv. Šime, upućen iz svetišta sv. Šime u Zadru.

Autor te molitve je mons. Zgrablić. Nadbiskup je na kraju svoga nagovora tijekom Večernje prvi put izmolio tu molitvu koja u obraćanju Bogu završava izricanjem osobne molitvene nakane sv. Šimi.

Moleći u zajedništvu s vjernicima, mons. Zgrablić potaknuo je puk da svatko u sebi na kraju izrekne molitvenu nakanu sv. Šimi.

Molitveni obrazac glasi:

Moli za nas, sv. Šimune. – Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se:

Gospodine Bože, Oče naš!

Po primjeru i zagovoru sv. Šimuna,

Pravednika i Bogoprimca,

i nas ispuni i potiči Duhom Svetim

da Isusa Krista, Tvoga ljubljenog Sina, prepoznamo

i iz Marijinih ruku primimo

u hramu našeg života,

gdje Te želimo zauvijek slaviti.

Kristova blizina neka nam bude svjetlost

na prosvjetljenje u svim tminama života,

kako bismo blagoslivljali Tebe

zbog ljubavi koju si nam u Njemu darovao.

Pomozi nam da napredujemo u svetosti,

radujući se spasenju koje si nam u Kristu pripravio.

Osobito Te molimo

da nam po zagovoru sv. Šimuna

udijeliš milost …… (osoba izrekne za koju milost želi moliti).

To Te molimo po zagovoru sv. Šimuna

i po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 

Taj molitveni obrazac buduća je službena molitva koju će don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, učiniti uvijek dostupnom u zadarskom svetištu te promicati njeno širenje, u želji i poticaju da se ljudi obraćaju sv. Šimi u raznim prilikama života.

Mnogi su kroz stoljeća osvjedočeni u zagovor sv. Šime, osobito u nakanama za zdravlje djece i rađanje potomstva, o čemu postoje i svjedočanstva ljudi. Sveti Šime bio je u osobnom dodiru i susretu s Isusom, Otkupiteljem i Spasiteljem svakog dara života, od njegove najranije i tjelesno nejake dobi, potrebne osobite zaštite roditelja.

Crkva sv. Šime u Zadru promiče se kao „svetište života“ jer je sv. Šime u sebi utjelovio dostojanstveno življenje i poštovanje svih stadija života.

Dostojanstveno je doživio svoju starost strpljivo, postojano i vjerno iščekujući Mesiju te je spokojno i u miru umro.

U hramu se susreo s Isusovim roditeljima, Josipom i Marijom kojoj je prorokovao njenu pogođenost boli, „da se razotkriju namisli mnogih srdaca“.

I najdragocjenije, sv. Šime izrekao je otkupiteljski i spasenjski navještaj i ispunjenje Božjeg obećanja – na svojim je rukama držao Isusa kad je imao svega 40 dana i u tako malenom Djetetu prepoznao iščekivanoga Mesiju, za kojeg je u tom trenutku javno rekao da je Isus Krist „svjetlo na prosvjetljenje naroda i slava puka svoga izraelskoga“, o čemu piše i evanđelist Luka.

Ines Grbić