MUKINJE: Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja za trojicu zadarskih đakona

26.05.2024.objavio: Urednik

Duhovne vježbe uoči svećeničkog ređenja održane su u Pastoralnom centru „Marija Majka Crkve“ u Mukinjama od nedjelje, 19. do petka, 24. svibnja. Duhovne vježbe vodio je vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Na duhovnim vježbama sudjelovali su đakoni iz više nad/biskupija Hrvatske; Zagrebačka (8), Zadarska (3), Sisačka (3), Bjelovarska (3), Varaždinska (2) i Gospićko-senjska (1).

Duhovne vježbe započele su u nedjelju večernjom molitvom i zazivom Duha Svetoga. Voditelj vlč. Anto Pavlović predstavio je i uputio đakone u duhovne vježbe sv. Ignacija Lojolskog, koje su, kako on sâm kaže, „po svojoj strukturi euharistijske“. Istaknuo je važnost toga koncepta duhovnih vježbi za svećenike, ali i za one koji će to uskoro postati; „Budući da smo pred svećeničko ređenje, a svećenik je prije svega služitelj oltara u ulozi Krista, onaj, dakle, koji u Kristovo ime predvodi Euharistiju, u kojoj se Krist daje za život svijeta, držim korisnim i potrebnim ponuditi vam takvu koncepciju duhovnih vježbi“. Kroz kratke, ali snažne nagovore istaknuo je kako euharistija treba biti srž svećeničkog života i da je važno moliti milost produbljivanja spoznaje i ljubavi prema tom najuzvišenijem daru. „Euharistija je centar našeg poslanja. Iz nje sve izlazi i njoj se vraća. Sva milost je u Kristu kojeg prepoznajemo u lomljenju kruha. Krist je u svojoj Crkvi, a time i u svijetu prisutan po lomljenju kruha, čime nastavlja do konca svijeta svoje spasenjsko djelo.“

Na kraju duhovnih vježbi, voditelj vlč. Anto Pavlović potaknuo je buduće mladomisnike na samo-refleksiju nad duhovnim vježbama. Istaknuo je važnost preispitivanja stvarnosti oko nas, ali i nas samih, kako bi uvijek mogli rasti i sazrijevati kao osobe, kao Kristovi učenici. U svom osvrtu naglasio je i više puta ohrabrivao i poticao na suočavanje, na analizu situacije u kojoj se trenutno nalazimo, kakva god ona bila. Stav osobe tj. „borca“ prema situaciji u kojoj se nalazi, nije u okrivljavanju drugih za vlastiti neuspjeh, već stav: „Moram još puno vježbati“, istaknuo je voditelj Pavlović. Duhovna obnova završila je svečanim ručkom.

Antonio Oltran

Foto: Filip Pranjić