KISTANJE: Nadbiskup Zgrablić krstio osmo i četvrto dijete dviju obitelji u Kistanjama

15.10.2023.objavio: admin

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić krstio je Ivanu Čolakić, osmo dijete u obitelji i Moniku Jozić, četvrto dijete u obitelji, za vrijeme misnog slavlja koje je u nedjelju, 15. listopada, predvodio u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Kistanjama.

Renata i Mihael Čolakić u braku su 17 godina. Najstariji sin Sebastijan ima 16 godina, slijede Katarina, Emanuel, Antonio, Rita, Francesco Pio, Marija, Nikolina i Ivana. „Biti majka brojne djece najprije je čast. Imati toliko djece je dar od Boga i hvala dragom Bogu što me za to izabrao. Nije to mala stvar. Malo je naporno, ali moguće je uz Božju pomoć“ rekla je Renata Čolakić.

Nikolina i Filip Jozić u braku su 10 godina. Njihova djeca su Sebastijan, Ana Marija, Paola i Monika. „Emotivno doživljavamo krštenje, tim više što je nadbiskup krstio naše dijete, pa smo dodatno, s još većom motivacijom ga čekali. Supruga i ja potječemo iz obitelji s osmero djece. To nas je obilježilo, život u brojnoj obitelji, a i Crkva nalaže otvorenost životu“ rekao je Filip Jozić.

„Drago mi je biti s vama kada slavimo život. Biti s vama u Kistanjama uvijek je lijepo. Drago mi je da je krštenje na 40. godišnjicu proglašenja svetim Leopolda Bogdana Mandića čija se slika nalazi u vašoj župnoj crkvi i čijem se zagovoru utječete“ rekao je mons. Zgrablić u obraćanju kistanjskim vjernicima.

„U sakramentu krštenja Bog čini nešto veliko i veličanstveno, čini nas dionicima svoga života. Čini da se mi zovemo i jesmo istinska djeca Božja. Po sakramentu krštenja nakalamljeni smo na Isusa“ rekao je nadbiskup. Istaknuvši da je  Gospodin naš pastir koji nam daruje puno svojih milosti, da naša duša može biti ispunjena mirom, radošću i bogatstvom, poželio je da Gospodin zahvati svaku dušu u spoznaji blizine, dobrote i ljubavi koju nam Bog trajno iskazuje.

Podsjetivši na misao sv. Terezije Avilske čiji je blagdan bio te nedjelje: „Svaki čovjek ima veliki kapacitet koji je njegova duša, ali ne znamo koje se veliko blago i bogatstvo krije u našoj duši“, nadbiskup je rekao da je duša toliko veliko bogatstvo da sâm Bog boravi u njoj. Tu najveću vrijednost pozvani smo spoznavati i otkrivati, jer u Bogu uvijek moramo rasti. „Ne napredovati u ljubavi jako je loš znak, rekla je sv. Terezija. U vjeri i ljubavi moramo trajno napredovati jer onda idemo sve više Bogu i sve više dobra se nastanjuje u našem srcu“ istaknuo je mons. Zgrablić.

U duhu blizine, pažnje i brige koju Bog daruje čovjeku, nadbiskup je razmatrao i pročitani Psalam 23, ‘Gospodin je pastir moj’ kojeg pripisuju kralju Davidu. David je živio prije 2500 godina i sâm je bio pastir.

„Sadašnjem našem mentalitetu strana je i nije bliska slika pastira. Sada se stada uzgajaju u nekim posebnim uvjetima, gledajući što bi se izvuklo od stada, koja bi bila korist. Danas nekome reći da je ovca je uvreda. A mi u Crkvi pjevamo: ‘Ja hoću biti ovca tvoja’. Ta je slika strana našem mentalitetu, ali je izuzetno bogata“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da David ima potpuno drugu sliku o pastiru i stadu.

„Jer David zna da pastir svoj život polaže za svoje stado, da život stada ovisi o pastiru. Pastir se brine za svoje stado. On hoda po pustim krajevima gdje ima puno životinja, neprijatelja koji žele uništiti to stado. Gospodin je i tu njihova sigurnost. Oni ga čuju. Pastir živi za svoje stado i živi sa svojim stadom. U šatoru, zajedno spavaju, zajedno dijele cijeli dan. Dakle, pastir ovisi o stadu, stado o pastiru. Pastir se hrani tim stadom i toliko se brine za stado da u ničem ne oskudijeva. To je slika Boga koji toliko misli na nas. Nama ništa ne nedostaje kad smo u Božjoj blizini, kad smo zajedno s Bogom. U Bogu imamo sve“ rekao je nadbiskup, podsjetivši na biblijsku riječ: „Bog će ispuniti svaku našu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu“. „Bog ispunja svaku našu potrebu. Takav je pastir. Gospodin daje toliko milosti da možemo odmarati u milostima koje nam Gospodin daruje“ rekao je nadbiskup.

Tragom navještenog evanđelja koje govori o kraljevskoj gozbi, mons. Zgrablić je rekao da je i slika kralja strana današnjem mentalitetu. Kralju se treba klanjati, poima se da je visoko, a drugi da su podložnici kralja. „Ali, slika kralja koju nam donosi Krist je slika kralja koji živi u ljubavi i koji na gozbu poziva sve da sudjeluju u toj radosti i ljubavi. Gospodin svakog od nas poziva na svoju gozbu ljubavi, on svakog od nas želi sjesti za stol. Gospodin nam daje obilno svoje hrane, daje nam obilno svoga života, da bismo ušli u ljubav s njim. Da bismo bili na vječnoj gozbi u ljubavi s njime. Isus je put kojim treba ići i nema boljeg pastira i puta kojim treba ići i koji nas vodi u obilje i u puninu života“ rekao je mons. Zgrablić.

Župljani su darovali nadbiskupu kip sv. Mihaela s relikvijom iz špilje brda Gargana gdje se, prema predaji, ukazao sv. Mihael. Misa je završila molitvom zadnjeg dana devetnice sv. Mariji Goretti koju je predvodio kistanjski župnik Ivan Perković, čiji su blagdan župljani proslavili misnim slavljem u ponedjeljak, 16. listopada.

Ines Grbić