Euharistijsko klanjanje za misije i misionare u Zadru uoči Misijske nedjelje

20.10.2023.objavio: admin

Cjelonoćno euharistijsko klanjanje za misije i misionare uoči proslave Misijske nedjelje održano je u četvrtak, 19. listopada u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.
Klanjanju je prethodila večernja misa koju je predvodio don Jerko Vuleta, povjerenik Povjerenstva za misije, ekumenizam i međureligijski dijalog Zadarske nadbiskupije.
Župa Smiljevac izabrana je za održavanje tog događaja jer je ta župa u Zadarskoj nadbiskupiji s najintenzivnijim redovitim radom za misije i kontinuiranom sviješću župljana u pomoći misionarima. Tome je doprinio nekadašnji dugogodišnji smiljevački župnik don Mladen Kačan, koji je svojevremeno bio povjerenik za misije Zadarske nadbiskupije. U misi i klanjanju sudjelovao je i smiljevački župnik don Tomislav Dubinko.
Na početku klanjanja, don Jerko Vuleta pročitao je ulomak iz Evanđelja po Mateju, koji govori o Isusovom poslanju učenika koje je povjerio svojoj Crkvi. „Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28,16-20).

Don Jerko je potaknuo na razmišljanje o „čudesnoj ujedinjenosti, povezanosti po milosti i po daru vjere sa svim misionarima svijeta koji svoje živote stavljaju na raspolaganje Isusu, kako bi se navješćivala i svjedočila Isusova istina i njegova ljubav“.
„Ujedinjeni smo u molitvi za misije i potrebe svih misionara diljem svijeta, koji često rade u teškim uvjetima i izazovnim okolnostima. Misionari su u svojim srcima u svojoj matičnoj domovini osjetili porast Isusove ljubavi te su, vođeni Isusovim duhom, spremno krenuli iz ljubavi prema Isusu u tako veliki izazov – biti njegovi misionari, biti njegovi svjedoci, navjestitelji njegove ljubavi u najudaljenijim krajevima svijeta“ rekao je don Jerko, smatrajući da su vjernici snažni onoliko koliko su ispunjeni Isusom i koliko je u njima velika misijska svijest da nas Isus treba u svakom trenutku našeg života.

„Trebaju nas naša braća i sestre koji su fizički i zemljopisno daleko od nas, ali s kojima nas ujedinjuje ista vjera. Dok u svojim mislima pred sobom imamo cijeli svijet, neka iz dana u dan u nama raste i naša misijska svijest kako nas Isus treba. Isus želi s nama surađivati i želi se još dublje s nama povezati, sjediniti, kako bi po žaru naše molitve i žrtve, naša braća i sestre kojima misionari služe u svim dimenzijama njihovog života, osjetili Isusovu ljubav i blizinu“ rekao je povjerenik Vuleta.
Za vrijeme klanjanja, članovi smiljevačke Misijske zajednice u prigodnim razmatranjima molili su da Crkva ostane vjerna svojoj misionarskoj ulozi, jer po djelovanju misionara rađaju se nova djeca za Božje kraljevstvo.
„Neka Crkva i dalje bude vjerna zaručnica koja će vršiti volju svoga Zaručnika, navješćujući Radosnu vijest svugdje i u svako doba, bilo zgodno ili nezgodno vrijeme. Neka Crkva ne zapostavi svoju misijsku zadaću i neka se u njoj ne ugasi misijski žar koji je stoljećima održavan snagom Isusove prisutnosti, po Duhu Svetom“ molilo se pred Presvetim oltarskim sakramentom.
Istaknuvši da je Isus dao veliko i važno poslanje, učiniti njegovim učenicima sve narode, u razmatranju je rečeno kako „Isus poznaje naše napore i nastojanja da vršimo njegovu Riječ, a poznate su mu i naše sumnje i slabosti“, kao što su posumnjali i učenici u susretu s Isusom u Galileji.

„No, Isus nas ne napušta ni u našim slabostima. Naprotiv, pristupa svakome te unatoč našoj slabosti i krhkosti daje nam veliko i važno poslanje – širiti njegovu Riječ i svjedočiti Radosnu vijest svima kojima nas šalje. Čini to da bi se u našoj slabosti očitovala njegova jakost i da bi se Isus proslavio po nama. Zato nam obećava da će ostati s nama u sve dane do svršetka svijeta“ istaknuto je u razmatranju, s molitvom Isusu neka učvrsti naše pouzdanje da će uvijek biti s nama i osnažiti nas svojim svetim Duhom za vršenje njegovih zapovijedi, da budemo njegovi vjerni svjedoci i misionari gdje god Isus hoće.
Don Jerko je molio da Isus podari puninu svoga života svim misionarima u svijetu i domovini, koji su se darovali za dobro drugih u Crkvi, na bilo kojem kontinentu. Puk i svećenici zajedno su molili za misionare neka „budu uvijek radosni u svom darivanju, neumorni u svom služenju, velikodušni u svojoj žrtvi, prepoznatljivi u svojoj poniznosti. Njihov primjer neka potakne i druga srca da poslušaju i slijede Isusov poziv“.
Cijelog tjedna, od utorka, 17. listopada do subote, 21. listopada, u župnoj crkvi sv. Ante na Smiljevcu svako jutro bilo je klanjanje u molitvi za misije od 6,15 do 7 sati.
Koliko smiljevački župljani imaju razvijen osjećaj za misije potvrđuje i djelovanje dviju misijskih skupina u župi sv. Ante: skupina malih misionara okuplja djecu na župnim susretima subotom kada djecu izrađuju razne kreativne artikle čijom prodajom župljani daruju priloge za misije. U župi djeluje i Misijska zajednica odraslih koja se okuplja na svom mjesečnom susretu. Također, u župi Smiljevac trećeg četvrtka u mjesecu održava se klanjanje s nakanom za misije i misionare. Župljani Smiljevca sudjeluju u pobožnosti klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom svakog četvrtka; jedanput mjesečno u župi se održava cjelonoćno klanjanje, a prvog petka u mjesecu održava se cjelodnevno klanjanje na čast Presvetog Srca Isusova.
Ines Grbić