ZADAR: Započinje manifestacija ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ Zadarske nadbiskupije

13.11.2023.objavio: Urednik

Manifestacija ‘Krševanovi dani kršćanske kulture 2023./2024.’ Zadarske nadbiskupije započinje u utorak, 14. studenog jedinstvenim duhovno kulturnim događajem – predajom relikvija sv. Hedvige, poljske kraljice, u posjed svetišta sv. Šime u Zadru.

Svečanom večernjem misnom slavlju s predajom relikvija sv. Hedvige u crkvi sv. Šime u Zadru prethodi izlaganje pod nazivom ‘Povijesni presjek razvoja kulta sv. Šime u Zadru’ koje će održati doc. dr. sc. Zdenko Dundović. Ovogodišnju manifestaciju čini 15 događaja, od kojih se osam događaja održava u mjesecu studenom kada se u Zadru 24. studenog slavi blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra koji je i naslovnik te manifestacije.

Sv. Krševan, uzorni rimski časnik iz Akvileje, do mučeniče smrti posvjedočio je vjernost Isusu Kristu, unoseći svoje kršćansko uvjerenje u društvo u kojemu je djelovao, odbivši više položaje i časti u zamjenu da se odrekne nasljedovanja Isusa Krista, što je trajni izazov kršćanima svakog vremena.

Potiče se javnost u Zadarskoj nadbiskupiji da sudjeluje u sljedećim događajima,  navedenih redom po datumu njihovog održavanja.

U petak, 17. studenog, u svetištu sv. Šime u 19 sati započinje akademija ‘Škabrnja i Vukovar u srcu Zadra, Koncert i molitva’. U programu će biti izvedena djela: G. P. Pergolesi – Stabat Mater, Žan Morović, narator, ‘Meditacija na 7 Gospinih žalosti’ te glazbenici Nela Šarić, sopran, Nera Gojanović, mezzosopran i Gordana Pavić za orguljama. U ponedjeljak, 20. studenog, u Gradskoj knjižnici Zadar u Providurovoj palači, izlaganje ‘Zadarski sveci zaštitnici’ s početkom u 18 sati. U četvrtak, 23. studenog, u dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti Zadar s početkom u 12 sati izlaganje ‘Ne možete im u ovim strašnim vremenima uzeti i relikvije’ će održati izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

U četvrtak, 23. studenog, na uočnicu blagdana sv. Krševana, naslovnika manifestacije,  Svečanu Večernju sv. Krševana u 18 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon Večernje, u katedrali sv. Stošije je koncert na orguljama Paula Feya. Toga dana u 19 sati, Mješoviti zbor ‘Condura Croatica’ i mo Ivo Nižić, uz Dan Grada će ulicama grada Zadra izvesti prigodni glazbeni program, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar.

U petak, 24. studenog, u Narodnom muzeju u Zadru, od 10 do 12 sati, Narodni muzej Zadar i Stalna izložba crkvene umjetnosti organiziraju ‘U potrazi za sv. Krševanom – stručno vodstvo’. U petak, 24. studenog, Koncertni ured Zadar u crkvi sv. Krševana u Zadru s početkom u 20 sati organizira svečani koncert povodom 115. obljetnice Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva ‘Zoranić’.

U petak, 1. prosinca, Teološko – katehetski odjel Sveučilišta u Zadru organizira  međunarodnu znanstvenu konferenciju ‘O 30. obljetnici Veritatis Splendor’ u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru od 9,30 do 16 sati. U nedjelju, 3. prosinca, u  Samostanu sv. Marije u Zadru s početkom u 18 sati, benediktinke Svete Marije organiziraju znanstveni kolokvij ‘Monaški život i djelovanje č.m. Benedikte Braun, OSB’.

U srijedu, 13. prosinca, Adventski koncert u svetištu sv. Šime u Zadru, s početkom u 19 sati, izvodi Mješoviti zbor ‘Condura Croatica’ pod ravnanjem mo. Ive Nižića. U srijedu, 27. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru održava se tradicionalni Božićni koncert od 19 sati. Manifestacija završava u subotu, 6. siječnja, tradicionalnim Božićnim festivalom klapa u crkvi sv. Frane u Zadru s početkom u 20 sati.

Manifestacija ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ prilika je za susret vjernika i svih ljudi dobre volje, poštovatelja sakralne kulturne baštine u dijalogu Zadarske nadbiskupije sa zainteresiranom kulturnom javnošću i ponudom različitih događaja kulturne interpretacije i kršćanskog izričaja.

„Sudjelovanjem u toj manifestaciji otvara se prilika za komunikaciju lijepoga u kojem kroz izlaganja, glazbu, izložbu ili film susrećemo i nadahnitelja sâmog stvaranja i istinske ljepote, Boga. Manifestacija okuplja kulturne djelatnike iz grada Zadra i Zadarske nadbiskupije kako bi se kroz kulturu promovirao genij ljudskog stvaralaštva. Kultura koja obuhvaća mnoge interpretacije oduvijek budi pozornost čovjeka i njegove imaginacije“, rekao je dr. sc. don Damir Šehić, predstojnik Povjerenstva za kulturu Zadarske nadbiskupije, istaknuvši da kulturna interpretacija obuhvaća različite dijelove čovjekove stvarnosti: egzistencijalnu, sakralnu, duhovnu, kulturnu i nacionalnu.

„Kultura kroz svoj konstruktivni ili destruktivni izričaj progovara o stanju ljudske stvarnosti njegovog duha. Nadbiskupija želi tom manifestacijom obogatiti zadarsku i hrvatsku kulturnu scenu sadržajima kršćanskog nadahnuća. Zadarska nadbiskupija tom manifestacijom pridružuje se sudjelovanju u kulturnoj djelatnosti Zadra kao grada kulture, dajući prigodu različitim ustanovama i kulturnim djelatnicima  predstaviti vrijedno stvaralaštvo nadahnuto kršćanstvom, koje oplemenjuje čovjeka i društvo“, poručio je dr. Šehić.

Manifestaciju ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ pokrenuo je 2014. godine umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, po pozitivnom primjeru drugih hrvatskih i europskih gradova u kojima se organiziraju slične kulturne manifestacije kršćanski nadahnutog stvaralaštva.

Ines Grbić