ZADAR: Treća sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi Zadarske nadbiskupije

15.04.2024.objavio: Urednik

Treća sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi Zadarske nadbiskupije održana je pod predsjedanjem predstojnika don Valtera Kotlara u ponedjeljak, 15. travnja, u svečanoj dvorani Sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

U osvrtu na stručni skup o temi ‘Služenje bolesnima u 21. st.’ koji je 9. i 10. veljače 2024. održan u sjemeništu ‘Zmajević’, u organizaciji ovoga Povjerenstva, članovi Povjerenstva izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i raznovrsnim sadržajem toga simpozija. Stručnjaci su tada izlagali o radu s bolesnima u zdravstvenim i štićenicima u socijalnim ustanovama, sagledavajući cjeloviti pristup i potrebe bolesnika i starijih u ustanovama institucionalne skrbi.

Povjerenstvo želi simpozij takvog tematskog sadržaja održati i sljedeće godine, u želji da u organizaciji toga skupa sudjeluje i Hrvatski liječnički zbor. To bi doprinijelo još široj valorizaciji takvog susreta, na dodatnoj akademskoj razini interdisciplinarno i stručno sagledati potrebe svih dionika zdravstvenog i socijalnog sustava.

Na sjednici je najavljeno da će se Susret sa starijim i nemoćnim osobama te s osobama s posebnim potrebama i njegovateljima održati u subotu, 11. svibnja 2024., uoči blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Susret će započeti u 10 sati u kripti župne koja ima i pristup za invalide. Svečano misno slavlje predviđeno je u 11 sati, nakon kojeg će biti druženje sudionika i okrepa.

Predloženo je da to misno slavlje predvodi jedan od starijih svećenika iz Svećeničkog doma u Zadru. Propovijed i prisutnost svećenika koji je i sâm u starijoj životnoj dobi i tjelesnim bolima prikladan je i još dublji poticaj u razmatranju teme susreta, znak poistovjećenosti svećenika sa sudionicima toga skupa kojim se želi afirmirati dostojanstvo starijih i osoba s posebnim potrebama. Ujedno se želi zahvaliti njegovateljima na požrtvovnom radu s ljudima u takvom stanju, biti znak ohrabrenja i dodatne podrške Crkve i društva. Na sjednici je bio i mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

I. G.