ZADAR: Susret predstojnika Povjerenstava Zadarske nadbiskupije

18.01.2024.objavio: Urednik

Susret predstojnika Povjerenstava Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem generalnog vikara mons. Ante Sorića održan je u svečanoj dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u srijedu, 17. siječnja.

Povjerenici su izvijestili o radu pojedinog povjerenstva i najavili događaje koji slijede. Susret je održan s namjerom da se vidi što je dosad učinjeno u nadležnosti pastoralnih povjerenstava te da se razmijene mišljenja kako pojedina povjerenstva mogu zajedno surađivati u ostvarenju nekog događaja.

Uskoro će se održati tri velika događaja na razini Nadbiskupije. U organizaciji Povjerenstva za liturgijski pastoral i crkvenu glazbu, susret čitača Zadarske nadbiskupije će se održati prigodno uz Nedjelju Božje riječi koja se obilježava treće nedjelje kroz godinu. Susret čitača će se održati u ponedjeljak, 22. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,30 sati. Predavači don Mario Sikirić, don Dario Tičić, o. Jozo Milanović i Stipana Banić, prof. Hrvatskog jezika i čitačica u župi Škabrnja, predstavit će čitačima liturgijski, molitveni, biblijski i praktični dio službe čitača.

Sudionicima će dati smjernice i opisati njihovu službu liturgjjskih čitača. Čitači nisu samo interpretatori teksta u smislu pûkog prenošenja teksta, nego kao vjernici trebaju biti molitveno raspoloženi jer vrše liturgijski čin čitanja na misi. U duhovnom raspoloženju čitači trebaju ispravno sudjelovati u liturgijskom činu čitanja Božje riječi i osvijestiti da su i oni dio liturgije. Vjernici čitači nisu samo zamjena da svećenik ne čita, nego čitači trebaju posvijestiti da dok čitaju vrše liturgijsku službu.

Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi organizira stručni skup za svećenike, medicinsko osoblje i sve koji su uključeni u rad s bolesnim i starijim osobama; za ljude koji skrbe o tim osobama, a ako to žele i u mogućnosti su, na skup mogu doći i osobe koje su bolesne i starije, kojih se tiče i zanima ih ta tematika. Skup će se održati u petak i subotu, 9. i 10. veljače u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru, prigodno uz blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika.

Prvog dana skupa, 9. veljače od 18 sati, predavači su: dr. Alžbeta Grgić, specijalistica interne medicine govori o temi ‘Svećenička i liječnička skrb za bolesne, starije i nemoćne’, mr. sc. don Marin Batur izlaže o temi ‘Sakramenti – temeljna vjernička prava’, don Marko Dokoza – ‘Izazovi pastoralne skrbi za bolesne. Iskustvo bolničkog kapelana’ i s. Antonia Čobanov, mag. oec – ‘Osamljenost – problem ili izazov domova za starije i nemoćne’.

Drugog dana skupa, u subotu, 10. veljače od 9 sati, gostuju predavači: dr. Ivica Grković – ‘Izvanbolnička skrb bolesnika’, Milka Mohenski, medicinska sestra – ‘Osobno iskustvo u radu i skrbi o starijim i bolesnim osobama’, dr. Vitomir Višić – ‘Palijativna skrb i prvi susret s bolesnikom (psihološka priprema i pristup)’ i dr. Arlena Sabljar – ‘Sindrom izgaranja’. Na kraju skupa će se održati rasprava.

Susret završava misnim slavljem u nedjelju, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, u katedrali sv. Stošije u 18 sati.

U organizaciji Povjerenstva za pastoral obitelji, u subotu, 13. travnja, održava se veliki Susret obitelji Zadarske nadbiskupije u Privlaci, na vanjskom prostoru ispred crkve sv. Barbare. Tim susretom želi se povezati obitelji, potaknuti ih da budu hrabrije u izražavanju obiteljskih stavova i u odolijevanju događajima koji ugrožavaju obitelj, s obzirom i na stav ‘Ako želiš uništiti društvo, uništi obitelj’. Usprkos teškoćama kojima je obitelj izložena, problemi se mogu prevladati uz Božju pomoć. Crkva je pozvana voditi računa o obitelji te je želja toga Povjerenstva barem jedanput godišnje na razini Nadbiskupije organizirati susret obitelji, da bude u službi njihove kohezije. Misi će prethoditi prigodni predprogram.

U subotu, 20. travnja, u Ninu se održava susret s odvojenima, rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama. Na tom susretu edukativno – pravnog karaktera te će se osobe upoznati s njihovim pravima, pojasniti njihove pravne mogućnosti, poručiti im da su dio Crkve i da ih Crkva ne odbacuje, o čemu u svojim apostolskim pobudnicama govore i sv. Ivan Pavao II. i papa Franjo.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić