ZADAR: Susret nadbiskupa Zgrablića, sjemeništaraca, bogoslova i đakona Zadarske nadbiskupije

05.01.2024.objavio: Urednik

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić susreo je sjemeništarce, bogoslove i đakone Zadarske nadbiskupije u četvrtak, 4. siječnja u Nadbiskupskom domu u Zadru, predvodeći za vrijeme susreta i misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog doma.

Taj su susret mladići na putu duhovnog poziva i đakoni ostvarili s nadbiskupom za vrijeme njihovih božićnih i novogodišnjih praznika. Istaknuvši važnim da svaki kršćanin sluša što mu Bog govori, nadbiskup je naglasio da Bog prvi progovara čovjeku. „Bog prvi čini korak prema nama. Bog je nas htio, stvorio nas je iz ljubavi i želi nam najveće dobro. Kada gledamo u Boga i razmatamo njegovu riječ, mi najviše otkrivamo sebe i put našeg života. Tada nam postaje jasno što je dobro u našem životu, kojim putem trebamo ići, kako se ostvariti, jer Bog nas je stvorio jedinstvene i neponovljive“, rekao je mons. Zgrablić.

U tom kontekstu, nadbiskup je razmatrao i Isusov susret s učenicima temeljem navještenog Evanđelja po Ivanu, u kojem Isus započinje dijalog s učenicima. Taj susret je pojasnio u duhu Isusovog pitanja čovjeku koji poželi biti s njim: Što želiš u životu, što tražiš, kakvi su tvoji planovi?

„Učenici pitaju Isusa: ‘Gospodine, gdje stanuješ?’. Gdje si, gdje te možemo sresti, naći? Isus im odgovara, ‘Dođi i vidi’. To je osobni put pojedinca, svatko ima drugačiji put. Gospodin svakoga poziva na drugačiji način. Gospodin će i tebi reći ‘Dođi i vidi’. Dođi i osvjedoči se. Ne da ti to netko drugi kaže, da ti to opiše netko iz okruženja. To je nevažno. Važno je da ti dođeš i budeš s Isusom, osvjedočiš se“, poručio je mons. Zgrablić.

Kad osoba dođe Gospodinu, bude blizu njega, kad vidi gdje on stanuje, boravi, gdje ga može sresti i pronaći, događa se što piše u evanđelju, da je osobi lijepo s Isusom. „Učenici su ostali s Isusom cijeli dan. Toliko se taj susret i boravak s Isusom zapečatio u njihovo srce, da su zapisali i sat toga susreta, bilo je to oko desete ure. Toliko su zapamtili taj dan, taj trenutak koji je bio poseban, da su zapamtili čak i vrijeme. To iskustvo želim vama da nosite u sebi – da budete trajno s Gospodinom. Jako je važno da budete s Isusom gdje god bili, da budete u njegovoj blizini i da doživite duboko iskustvo što znači biti s Isusom. Da je Isus onaj koji vas ljubi, za koga se isplati sve darovati, jer on nam puno više vraća nego što mi njemu možemo dati“, poručio je mons. Zgrablić u obraćanju mladićima na putu duhovnog poziva.

Nadbiskup je rekao ako osoba gleda u Gospodina i sluša što joj on govori, sebe će najviše ostvariti i naći svoj mir. Ako se ne traži i ne nađe Isusa u životu, osoba je nezadovoljna, a nezadovoljstvo i nemir se javljaju kad čovjek nije na ispravnom putu. U Božju riječ kao putokaz i pomoć pozvani smo gledati da bismo mogli razumjeti što se događa u našem životu.

„Vi ste u godinama kada intenzivno promišljate koji je Božji pravac za vas, kada na osobiti način razmišljate o sebi i što Bog želi u vašem životu. U tome vam je velika pomoć Riječ Božja koju treba pažljivo slušati, što Bog želi reći, poručiti. U čemu se to odnosi na mene, što po tome mogu otkriti u svom životu“, potaknuo je mons. Zgrablić mladiće, usmjerivši ih da gledaju u Isusa kao Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta.

„To je prva i važna stvarnost – postoji netko kome je toliko stalo do tebe, da želi da mu daš ono što nije dobro u tvom životu. Čovjek nema takvog prijatelja. Prijatelj obično traži najbolje i najljepše od nas: našu pažnju, naklonost, darove. A Bog traži da mu damo naše grijehe. Grijeh nas čini nesretnima, nezadovoljnima, nemirnima. Isus kaže, ‘Daj mi to’. On dolazi uzeti naš grijeh iz neizmjerne ljubavi prema nama. Jer Isus je najveći mogući prijatelj, većeg prijatelja od njega ne možemo zamisliti“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da nas Bog toliko ljubi da nam daruje svoga Sina.

„Isus uništava naše grijehe. Svemogući Bog se ponižava postavši čovjekom, umire na križu da pobijedi zlo. U Isusovoj muci vidimo koliko su zlo i grijeh veliki. S jedne strane, vidimo neizmjernu Božju ljubav i dobrotu, a s druge strane, križ pokazuje veličinu našeg grijeha, koliko on ima moć uništiti nas. Krist je došao kao janje koje oduzima grijehe svijeta“, naglasio je nadbiskup, s utjehom da Bog dolazi ususret čovjeku u svakom grijehu, ali uvijek kao janje Božje, kao spasitelj koji uvijek liječi, oprašta, nikad se ne umara opraštati, kako kaže i papa Franjo.

„Ustrajte na svom putu biti s Isusom, slušajte ga duboko u svojoj savjesti i svom srcu neprestano ga čisteći, postajući sve bolji. Kada sebe čistimo, onda smo Bogu bliži, Bog nam više i jasnije može progovoriti, jasnije ga možemo čuti. Ustrajte na putu poziva u službu za Gospodina, da se ne osjećate da ste u nečem zakinuti, nego da ste privilegirani mladi koje je Gospodin izabrao da vam sebe objavi i pokaže. Budite otvoreni za poticaje Gospodina na putu svoga života“, poručio je nadbiskup Zgrablić mladićima, s kojima je nakon mise imao i zajednički ručak.

Ines Grbić

Foto: M. Karadakić