ZADAR: Susret ministranata Zadarske nadbiskupije u sjemeništu ‘Zmajević’

17.03.2024.objavio: Urednik

Susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je okupio 83 ministranta iz raznih župa Zadarske nadbiskupije, održan je u sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru u subotu, 16. ožujka.

Nakon zajedničke molitve na početku cjelodnevnog susreta, uslijedio je kviz znanja u parovima kad su ministranti pokazali svoje znanje o službi ministriranja. Potom je bila prilika za svetu ispovijed. Uslijedila je sveta misa koju je u kapeli Sjemeništa predvodio don Luka Šustić, član Povjerenstva za ministrante i duhovna zvanja Zadarske nadbiskupije. „Sveta misa je najuzvišeniji dio naših života, najveća dragocjena stvarnost i sakrament u kojem možemo sudjelovati. Stoga ministrant po svojoj službi ima veliku čast i odgovornost, sudjelovati u tom najvećem događaju naše vjere i odnosa s Gospodinom koji nam se daje pod prilikama kruha i vina, da ga blagujemo. Važno je da budemo povezani s Bogom. Uvijek je važno da je ta veza što bolja, što jača i što stabilnija“, istaknuo je don Luka, ilustrirajući to mladima primjerom kako je važno da se mobitel poveže s wi-fi mrežom, što omogućuje internetsku povezanost.

„Ministrant mora u svom životu voditi računa o svom odnosu s Bogom, trajno se napajati na njegovom božanskom duhu koji nas osnažuje i daje nam razumjeti naš život, ispravno živjeti naše ljudske odluke, promišljanja i potrebe. Svojim ponašanjem trebamo bdjeti nad našim životom, kako bismo uvijek i na svakom mjestu drugima dali dobar primjer“, potaknuo je don Luka.

Nakon mise uslijedio je ručak, a nakon kratkog odmora obilazak Sjemeništa i Klasične gimnazije Ivan Pavao II., pod vodstvom don Ante Dražine, predstojnika Povjerenstva za ministrante. Održana su i sportska natjecanja u nogometu i druge razne aktivnosti. Prvo mjesto u nogometu osvojila je ekipa ministranata iz župe Prikazanja BDM u Kistanjama, a svoje znanje u kvizu, drugu godinu zaredom, osvajanjem prvog mjesta potvrdila je župa sv. Roka iz Bibinja. Poslije sportskih natjecanja ministranti su molili pobožnost Križnog puta koji je predvodio đakon Tin Vidov, suradnik u Sjemeništu. Susret je zaključen podjelom nagrada za sudjelovanje u nogometu i kvizu te završnom molitvom.

Susret ministranata je prilika da se susretnu različite generacije ministranata na jednom mjestu, na razini Nadbiskupije; da se međusobno upoznaju i ohrabre u njihovom djelovanju. Uz duhovni, liturgijski i rekreativni dio, ministrantima je time omogućeno da se dodatno druže i izgrađuju u toj službi. Taj susret je i ohrabrenje župnicima u radu s ministrantima i podrška njihovom služenju za oltarom. „Važan je duhovni odgoj koji se dobije služenjem kod oltara. Ne samo zbog mogućih duhovnih zvanja koja se rađaju u tim godinama, a vežu se uz službu oltara, jer mnogi osjete duhovni poziv baš služeći uz oltar, nego služenje za oltarom ministrantima omogućuje dublje doživjeti i graditi odnos predanja svoga života Bogu. To je najljepše što djeca i mladi mogu doživjeti“, rekao je povjerenik Dražina.

Ministranti su važan dio župnog liturgijskog slavlja i života župe u kojima djeluju i ministrantske skupine. Povjerenstvo za ministrante tijekom godine organizira susrete ministranata i na nadbiskupijskoj razini, uz organizirani boravak i u zadarskom sjemeništu, kako bi se djecu podržalo u službi ministriranja i dodatno ih poučilo o vrijednosti dostojanstvenog ministriranja, čime pomažu župniku i služe Bogu.

Ines Grbić

Foto: Sjemenište ‘Zmajević’