ZADAR: OŠ Šime Budinića i Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra pobjednici Vjeronaučne olimpijade za Zadarsku nadbiskupiju

23.03.2024.objavio: Urednik

Učenici Osnovne škole Šime Budinića i srednjoškolci Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra pobjednici su Vjeronaučne olimpijade za Zadarsku nadbiskupiju održane u petak, 22. ožujka, u Katoličkoj osnovnoj školi Ivo Mašina u Zadru.

Tema ovogodišnje Olimpijade je ‘Socijalni nauk Crkve’. Natjecanje se sastojalo od pisanog testa i usmenog dijela natjecanja u Milijunaku, a sudjelovalo je deset osnovnih škola i osam srednjih škola. Pobjedničku ekipu Osnovne škole Šime Budinića, Zadar čija je mentorica Blaženka Marčina (62,5 osvojenih bodova) čine učenici: Filip Mišulić, Ivan Jednaković, Josip Jednaković i Ante Vucić. Drugo mjesto među osmoškolcima osvojila je OŠ Šimuna Kožičića Benje (s. Ivka Šašo), a treće mjesto OŠ Smiljevac – Zadar (Anica Galešić).

Ostali sudionici prema osvojenom mjestu na natjecanju su: OŠ Kistanje (s. Blaženka Delonga), Sveti Filip i Jakov (Gabriela Vodopija), Benkovac (Mirjana Buljat), Bartula Kašića, Zadar (Jolida Klarić i Ana Kajić), Braća Ribar, Posedarje (Anita Vedrić), Petra Zoranića, Jasenice (Ruža Knez) i Privlaka (Ankica Blažević).

Pobjedničku ekipu Gimnazije Jurja Barakovića, Zadar (59 osvojenih bodova) čiji je mentor Slobodan Šarić čine učenici: Lada Lukšić, Luciano Smoljan, Sara Valjin, Lara Šušić i Agata Ražov. Drugo mjesto među srednjoškolcima osvojila je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar (s. Viktorija Gadža), a treće mjesto Gimnazija Vladimira Nazora Zadar (Jelena Mičić). Poredak ostalih srednjih škola sudionika prema osvojenom mjestu je: Gimnazija Franje Petrića, Zadar (Marija Jozić Klanac), Srednja škola Biograd na moru (Anđelo Dušković), Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar (s. Danijela Kovačević), Srednja škola kneza Branimira, Benkovac (Hrvoje Oštrić) i Obrtnička škola Gojka Matuline, Zadar (Vesna Čirjak).

Prije početka natjecanja, u sportskoj dvorani škole, učenici OŠ Ivo Mašina izveli su prigodni program recitacija i pjesama. Prisutnima se obratio i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je zahvalio i čestitao svim sudionicima, učenicima i mentorima, školama, ravnateljima i organizatorima natjecanja, rekavši da mu je drago što su učenici došli do razine županijskog natjecanja; već to predstavlja njihov uspjeh.

„Nije važno tko će osvojiti prvo mjesto, nego je važno koliko dobra ste vi već pokazali time što ste uz sve obaveze koje imate u školi, uspjeli proučavati potrebne materijale. Olimpijada je lijepi događaj, a njen cilj je da tu pripremu i sudjelovanje doživite i za sebe osobno kao važan dio života, uz znanje koje stječete o tome što Crkva uči o socijalnom nauku Crkve. Da možemo još dublje, iskreno zaživjeti i upoznati našu vjeru. Važno je da upoznamo pravo, istinsko lice Crkve“, poručio je mons. Zgrablić učenicima, istaknuvši: „Crkva, to smo mi. Upoznajući lice Crkve, upoznajemo lice Isusa Krista, a onda možemo ljubiti i radosno živjeti“. Nadbiskup je rekao da je najveće bogatstvo toga natjecanja u tome koliko je svatko od učenika za sebe primio dobrobiti od proučavanja te tematike, upoznavanja i toga segmenta života Crkve.

Sudionicima Olimpijade obratio se i don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. „Svi ste izvrsni jer dodatno ulažete snage, vrijeme i znanje i time svjedočite kako volite predmet vjeronauka; vjeru i uljudbu potvrđujete samozatajno i oduševljeno“, poručio je don Gašpar učenicima, rekavši da su oni primjer kako prepoznavati Isusa na putu prema Kraljevstvu Božjem. „Kristovo lice ostaje urezano u našim srcima i želi se vidjeti i prepoznati u najmanjima, a to ste i vi“, rekao je don Gašpar učenicima.

U duhu teme socijalnog nauka Crkve, don Gašpar je citirao  Isusovu riječ: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,31-46).

Podsjetio je na misao njemačkog filozofa Martina Heideggera koji je 1950. g. rekao: „Vrijeme noći svijeta je vrijeme siromaštva. Svijet je već postao toliko siromašan, da ne zna prepoznati nedostatak Boga kao nedostatak“. To rezultira da današnji svijet veliča zloću, besramnost, nagrađuje zle, bahate. Bogati se predstavljaju kao uzori, bez obzira na to kako su se obogatili, a dobrotvorna djela često su samo fasada za čišćenje savjesti. Postigli smo ogroman napredak proteklih tisućljeća. Uspjeli smo letjeti kao ptice, plivati ​​pod vodom kao ribe, otići na Mjesec i poslati sonde na Mars. Sada smo čak i sposobni klonirati život. Ipak, uz sav taj napredak, nismo u miru ni sami sa sobom ni sa svijetom oko nas. Doista, čovjek nikada nije bio tako siromašan, otkako se toliko obogatio“, upozorio je don Gašpar, istaknuvši da je napredak važan jer otvara nove horizonte.

„Tehnika nam olakšava život; znanost objašnjava mnoge tajne prirode. Ali, čovjek u sebi ima misterij transcendencije, ljubavi, istine koja nadilazi svaku prostornu i vremensku dimenziju. I zato žudi za apsolutnom puninom, njeguje neograničene želje, nastoji doseći božansko“, rekao je don Gašpar, podsjetivši na Isusovu riječ: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv, 10, 0.)

„U svijetu postoji puno hrabrih ljudi koji samozatajno, bez pompe ili medijske priče žrtvuju svoje znanje, umijeće i snage s vedrinom i oduševljenjem za druge ili za ideal, spremni zaboraviti sebe, poput pšeničnog zrna. Potrebna je puno zahtjevnija hrabrost služiti siromasima svaki dan ispunjavajući ljudski i vjerski poziv, nego dignuti se u zrak, u senzacionalnost koja te zavarava. Osim pronađenog rješenja za rješavanje problema, potreban je stav onih koji znaju prepoznati ‘blago skriveno na njivi’“, rekao je don Gašpar, istaknuvši potrebu hrabrih svjedoka vjere koji prepoznaju Isusa Krista osobito u najmanjima i najugroženijima.

Don Gašpar je čestitao i zahvalio svim sudionicima Olimpijade na radu i trudu: učenicima, mentorima i organizatorima natjecanja, članicama Povjerenstava i don Rolandu Jeliću, ravnatelju škole Ivo Mašina na domaćinstvu i gostoprimstvu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić / Ivan Kapović (slike pobjedničkih ekipa)