ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio uočnicu svetkovine sv. Stošije u katedrali sv. Stošije

14.01.2024.objavio: Urednik

Svečano misno slavlje i Večernju molitvu na uočnicu svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u nedjelju, 14. siječnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Liturgijska služba na uočnicu počela je pjevanjem Himna sv. Stošiji i pjevanom molitvom triju psalama. Nastavljeno je sa Službom riječi i zaključeno Euharistijskom službom i pjevanjem Marijinog hvalospjeva Veliča duša moja Gospodina. Za prvi pjevani Psalam 122 koji počinje riječima „Obradovah se kad mi rekoše: hajdemo u Dom Gospodnji“, mons. Zgrablić je rekao da je jedan od najdražih među 150 psalama u židovskoj i kršćanskoj pobožnosti i tradiciji molitve psalama. „Autor psalma svjedoči svoje uzbuđenje i radost prigodom hodočašća u Jeruzalem. Taj psalam postao je redovita jutarnja molitva pobožnog Židova koji svoje oči i srce na početku svakog dana usmjerava prema Jeruzalemu, koji je, prema Knjizi Ponovljenog zakona, jedino i pravo mjesto štovanja Boga; mjesto koje je središte jedinstva svih naroda dvanaest plemena sinova Izraelovih; mjesto u kojem je sagrađen veličanstveni Hram u kojem je sjedište Božje žive nazočnosti; mjesto koje je središte političkog života u kojem se autoritetom sudstva potvrđuje istina i pravednost; mjesto u kojem se iskazuje ispravan način štovanja Boga i potvrđuju sakralni čini“, rekao je mons. Zgrablić, dodavši da autora toga psalma na hodočašće prema Jeruzalemu potiče radost koja proizlazi iz vjere.

Taj psalam je „snažan poticaj i poziv našoj vjeri da i mi probudimo u sebi iste osjećaje psalmiste, osjećaje vjere i radosti, kada hodočastimo u naš hram – katedralu, kada ulazimo na vrata, ne samo ovog kamenog zdanja, nego ulazimo kroz vrata nebeskog Jeruzalema po euharistiji u kojoj se prinosi sakramentalna žrtva Kristovog predanja“, rekao je nadbiskup, naglasivši da je slavlje svetkovine sv. Stošije „i naša molitva za mir Jeruzalema, za mir u našim domovima i našim srcima“. Kličući s psalmistom “Mir tebi!“, mons. Zgrablić je poželio da naša čežnja za mirom uključi sve što u sebi sadrži biblijska riječ miršalom: sreću, blagostanje, nadu i napredak.

„Sveti Jeronim i Augustin vidjeli su u tom psalmu pjev nebeskom, vječnom Jeruzalemu, gradu čvrsto sazdanom u kojem prebiva slava Božja, na čijim vratima već stoje naše noge. Kroz ova otvorena vrata vjere promatramo sv. Stošiju u slavi koju je postigla svojom čvrsto sazdanom vjerom i salivenom ljubavlju u Ljubav od koje je sazdan nebeski Jeruzalem. Tu i mi gledamo našu budućnost i konačni cilj našeg života“, rekao je mons. Zgrablić, dodavši da je to euharistijsko slavlje poziv našem duhu da krenemo u radost, entuzijazam i vjeru sv. Stošije. „U tumačenju toga 122. psalma, sv. Augustin potiče: „Trčimo i nemojmo se umoriti; trčimo u kuću Gospodinovu… Vidjeli su je apostoli i govore nam: Trčite! Idite! Slijedite nas! Svi nam govore: Idemo u dom Gospodnji… Sv. Stošija i nama, našim željama govori Augustinove riječi: „Trčite! Idite! Slijedite me u vjeri i ljubavi!““, rekao je nadbiskup.

U duhu navještenog evanđelja o dvojici učenika koji su poželjeli saznati gdje stanuje Gospodin, nadbiskup je poručio: „I nama Isus na našu želju odgovara: ‘Dođite i vidjet ćete’. Trebamo ići samo za Isusom. On je istina koju trebamo bezkompromisno slijediti. On je život koji trebamo u sebi njegovati i hraniti. On je vrata na koja se ulazi u nebeski, vječni Jeruzalem. On je mir koji nam ostavlja i daje da bismo imali spokoj“.

Umjesto da njeguje radost zbog hodočašća prema Gradu mira, čovjek sve češće luta u nesnalaženju života i udaljuje se od vječnog Jeruzalema, upozorio je mons. Zgrablić, potaknuvši da čovjek osvijetli život Božjom istinom i prisutnošću, da vjera u vječni život bude središte života koje nadahnjuje u svakodnevnim izborima i djelovanju. „Neka nam zagovor sv. Stošije pomogne da naše oči i srce trajno uzdižemo prema vječnom Jeruzalemu gdje mnogi slave ime Gospodnje, gdje je i nama Gospodin pripravio mjesto“, potaknuo je mons. Zgrablić.

Na kraju mise, nadbiskup i svećenici otišli su u pokrajnju lađu zadarske katedrale gdje su se pomolili pred relikvijama sv. Stošije koje se od 810. g. nalaze u mramornom sarkofagu kojeg je pokadio mons. Zgrablić, kao i Stošijin relikvijar u prezbiteriju katedrale na početku mise. Sarkofag je dao izraditi biskup Donat koji je Stošijine moći dobio od bizantskog cara Nicefora u zahvalnosti za posredovanje mira između Istočnog i Zapadnog carstva.

Prije mise, u katedrali je održan susret zajednica i pokreta Zadarske nadbiskupije u organizaciji Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije koje je nadbiskup Zgrablić osobito pozdravio i zahvalio im na sudjelovanju, kao i povjereniku fra Bojanu Rizvanu koji je na tom susretu održao prigodni nagovor o molitvi Časoslova.

I. G.

Foto: I. Grbić