ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misu na svetkovinu Marije Bogorodice u katedrali sv. Stošije

01.01.2024.objavio: Urednik

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice, u ponedjeljak, 1. siječnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru, na kraju kojega je podijelio i papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Na početku propovijedi, nadbiskup je puku poželio blagoslov riječima kojima su Izraelci blagoslivljali svoju djecu: „Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva. Neka vas Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka vam bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na vas i mir vam donese“. „Neka taj blagoslov kojeg Gospodin donosi među nas bude trajno u našim srcima i našem životu, da bi nam život bio doista blagoslovljen“, rekao je mons. Zgrablić.

Nova godina predstavlja još jedan mozaik događaja spasenja kojeg Gospodin stavlja pred nas, a Crkva tijekom godine slavi različita otajstva Kristovog života: Isusovog navještenja, slavnog uskrsnuća, uzašašća na nebo, poslanja Duha Svetoga i druga otajstva. „U tom mozaiku spasenja vidimo Božju dobrotu, bogatstvo i spasenje Božje koje je Gospodin nama pripravio. Na početku nove građanske godine promatramo jedan dio u tom velikom, prekrasnom mozaiku, a usmjeren je na lik Blažene Djevice Marije koju se od Efeškog sabora 431. godine naziva Bogorodicom. Marija je Kristova majka, a Krist je Božji sin, pravi Bog, stoga je Marija Bogorodica“, rekao je mons. Zgrablić. Istaknuvši da je Marija uzor na putu našeg života, nadbiskup je poručio: „Marija je ikona, put, pomoć u našem životu, u ostvarenju različitih otajstava koje Krist pred nas stavlja, da bi ta otajstva postala i naša, da bi bila djelatna i spasonosna u našem životu. Riječ Božja je u Isusu ušla u ovaj svijet po Mariji“.

Nadbiskup je upozorio da naša vjera nije samo „ideja i pojam kojem se možemo diviti“, nego vjera predstavlja „događaj Isusa Krista, događaj druge božanske osobe, događaj onoga što Bog čini u životu za naše dobro, za naše spasenje“.

Podsjetio je da je papa Pavao VI. 21. studenog 1964. Mariju nazvao Majkom Crkve jer je ona rodila Krista, a mi smo po sakramentu krštenja nakalemljeni na Isusa Krista. Tako smo povezani s Kristom, postali smo ‘sinovi u Sinu’, kako kaže sv. Pavao. „Stoga i Marija nije samo Kristova majka, nego je ona i naša majka koja nas uvijek vodi Isusu. Ona uvijek ima ruke i srce usmjerene prema Kristu. Ona je majka koja nas ljubi, brine za nas, majka koja vidi što nam je potrebno. Marija ponavlja riječi koje je rekla u Kani Galilejskoj: ‘Što god vam rekne, učinite’, da bismo događaj spasenja nosili u sebi“, naglasio je nadbiskup Zgrablić.

Marija je istinska majka svakoga od nas, ali „Marija je i duhovna majka cijelog čovječanstva, jer Krist nije došao smo za neke, izabrane, nego Krist je postao čovjekom i izvršio djelo spasenja za svakoga čovjeka. Iz toga Božjeg djela učinjenog u Isusu Kristu nitko nije isključen“, naglasio je predvoditelj slavlja.

Nadbiskup je potaknuo da „svaki trenutak i dan u nadolazećoj godini shvatimo kao dio Božje providnosti, kao milosni Božji dar kojeg nam Gospodin daruje. Svaki dan treba biti obilježen najvrjednijim, a to je spasenje, obilježen Isusom Kristom“.

„Pred nama je vrijeme koje nam je darovano, a svaki trenutak želi biti trenutak vječnosti. Trenutak vječnosti je kada intenzivno živimo s Bogom, kad Bog postaje dio našeg života – tada ulazimo u nadvrijeme, ulazimo u zajedništvo s  Bogom, u ono što je vječno, neprolazno. Tako bismo trebali živjeti svaki trenutak – kao dar Providnosti kojeg nam daruje Milost“, potaknuo je zadarski nadbiskup.

Vrijeme još jedne nadolazeće godine je Božja milost. „Ovo vrijeme je milost, kao jedan talent, kao dragocjeni dar kojeg možemo ostvariti na način da kroz taj talent, kroz taj dar, budemo dobri Božji suradnici koji surađuju s Gospodinom. Da razvijamo milosti i darove koje nam je Gospodin darovao, da bi dar kojeg nam je darovao donio rod u svakom trenutku našeg života, da bi se Bog proslavio u našem životu. Svako dobro koje nosimo u svom srcu, ono po svojoj naravi, jer sve što je dobro dolazi od Boga i to je onda Božje, želi se i mora dijeliti s drugima. Tako i želja da spasenje koje nosimo u sebi, to veliko dobro, prenesemo drugoj duši, da bi radost Božje blizine i spasenja i drugi nosili u sebi“, potaknuo je mons. Zgrablić.

„Nastojmo i mi iz dana u dan prebirati događaje svoga života, kao što je to činila Marija za koju nam evanđelist Luka kaže da je danomice pohranjivala sve događaje u svom srcu i prebirala ih. Neka to bude put i našeg života kada slušamo Božju riječ i slavimo Božja otajstva, kada o njima razmišljamo – da u Božja otajstva sve dublje proničemo, da ih sve dublje pohranjujemo i prebiremo u svom srcu, jer oni su puni Duha Svetoga, oni su puni sile i snage Božje koja je blago, bogatstvo i snaga našeg života“, poručio je nadbiskup Zgrablić, poželjevši svima obilje Božjeg blagoslova, Božje blizine i Božje radosti u životu.

U misi su koncelebrirali umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić i katedralni župnik Josip Radojica Pinčić. Prvoga dana nove građanske godine na misi je otpjevan i Himan zaziva Duha Svetoga kojega je predvodio Katedralni zbor sv. Stošije, pod ravnanjem mo Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić