ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje na svetkovinu Duhova u katedrali sv. Stošije

20.05.2024.objavio: Urednik

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 19. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Za vrijeme mise nadbiskup je podijelio sakrament potvrde 22 krizmanika: šesnaest iz katedralne župe sv. Stošije, šestero iz župe sv. Šime i dvojici iz zadarske župe sv. Josipa.

U ime roditelja, nadbiskupa je pozdravio Bogdan Mogilevskij. Rekavši da mladi tim sakramentom upotpunjuju svoje krštenje, poželio je da mladi neustrašivo svjedoče vjeru u uskrslog Gospodina. Nadbiskup je potaknuo krizmanike da ne zaborave biti dobri i hrabri suradnici Božje milosti, kako bi bili blagoslovljeni i kako bi im život bio ispunjen najdubljim čežnjama njihovog bića i srca. „Sve drugo što nas privlači i što nas može trenutno učiniti sretnim, sve što ovaj svijet može pružiti, nema dugog trajanja i može odvesti u prazninu, razočaranje. Traži od nas sve više, dublje i ostavlja nas praznima, neispunjenima, jer samo je u Bogu mir duše“, poručio je mons. Zgrablić mladima, rekavši da Bog nije ravnodušan na ono što osjećamo i kako živimo.

„Krist je djelovao u sili i snazi Duha Svetoga. U svemu što je činio, govorio, naučavao i kad je umro iz ljubavi, u Isusu je radio Duh Sveti jer je u daru svoga života, ovome svijetu dao svu ljubav. I uskrsnuo je silom i snagom Duha Svetoga. Kad je Krist za nas umro, pokazao je kako nas Bog ljubi i kako je na našoj strani. Ali, u sili i snazi Duha Svetoga, Bog nam je u Isusu otkrio još nešto veličanstveno, do čega inače ne bismo došli svojim mislima i razumom. Krist nam je otkrio da Bog nije osamljenik koji živi u nekom savršenstvu svoje sreće i samoće, nego u Bogu postoji komunikacija ljubavi, ja i ti, iz kojeg se rađa mi. U Bogu postoji više osoba, u Bogu je komunikacija osoba“, istaknuo je mons. Zgrablić, naglasivši: „Bog želi da i mi postanemo dio te komunikacije; da ne budemo samo promatrači te stvarnosti izvana, nego da budemo sudionici te ljubavi“. Stoga je u sili Duha Svetoga učinio da budemo sinovi u Sinu.

Nadbiskup je istaknuo da trebamo surađivati s Božjom ljubavlju. „Bog uvijek daje nešto veliko, što je veće od našeg srca i veće od naših želja. To što nam Bog daje nije strano našem biću, neki dodatak, nego ono što mi sami duboko želimo, za čime duboko čeznemo. Čeznemo baš za Duhom Svetim, za puninom života, za dobrim, lijepim. Suradnjom s Duhom Svetim ostvaruje se naša osobnost, da rodimo plodovima – po Božjoj sili i zagrljaju, po ulasku u Kristovo srce, po djelovanju Duha Svetoga, po snazi koju nam Gospodin daruje da ona u nama djeluje, da se njoj prepustimo. Da ne živimo u egoizmu, oslanjajući se samo na našu narav, nego da živimo po Duhu, po nadnaravi, da bi darovi koje nam Gospodin daruje i milost koju nam daruje, u nama donosili plodove“, poručio je mons. Zgrablić.

Prvi plod Duha Svetoga je ljubav koja se umnaža darivanjem drugome, dajući se bez interesa. Tada se rađa veća ljubav u našem srcu. „Ljubav ne može mirovati, nije statična, nego je dinamična. I što više oslobađamo naše biće svoje sebičnosti, to više Božje ljubavi i Božjeg duha može biti u nama, to više nas zahvaća Božja snaga.

Drugi plod Duha Svetoga za kojim čeznemo je radost. Uz ljubav ide radost. Bog nas ispunja radošću koja nije radost od ovoga svijeta, da se nasmijemo nečemu što je netko ispričao, nego radost koja ispunja cijelo biće čovjeka. Radost koju nijedna nevolja ne može poremetiti. Plod Duha je i mir koji nas ispunja do kraja, u punini“, istaknuo je nadbiskup, rekavši da u stanju takvog mira osoba više ništa ne treba. Ima više nego može i poželjeti. „Jer to je svijest duše da je Bog iznad svega, da je Bog prvi, najveće dobro koje nikad ne mogu izgubiti. Sve drugo je manje važno i relativno“, poručio je mons. Zgrablić.

Podsjetivši na stih iz Himna Duhu Svetom: ‘Bez božanstva tvojega, čovjek je bez ičega’, nadbiskup je istaknuo da je Duh Sveti čovjeku jako blizu, bez njega čovjek ne bi mogao opstati. Duh uzdržava sve tjelesne procese u čovjeku. „Duh Sveti je važan za naše postojanje. Kako ćemo  ispravno živjeti, ako ne računamo na onoga koji nam je darovao život, koji nas drži u životu. Svetkovina Duhova je blagdan stvaranja“, poručio je nadbiskup, podsjetivši da je duh Božji lebdio nad vodama, kako je zapisano na početku Knjige Postanka.

„Duh Božji lebdi nad svime. Bog stvara time da iz Boga izlazi njegova riječ. Ta riječ je uvijek duh. Bog po svojoj riječi sve stvara. Djelo Božjeg stvaranja nije dovršeno, nego uključuje i nas. I mi smo djelo Božjeg duha. Božji duh je u jednom trenutku rekao, Tebe hoću. Ti budi. I postali smo živi. Božji duh je htio naš život. Naše postojanje nije proizvod neke igre svijeta, nego je plod Božjeg duha, plod Božjeg djela stvaranja. Primili smo život zahvaljujući Božjem htijenju, Božjoj dobroti, Božjem duhu i Božjoj ljubavi koja je iz njega izašla“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Krizmanike u katedralnoj župi sv. Stošije već 13 godina priprema katehistica Meri Livić, koja svoje vrijeme i darove nesebično daruje na raspolaganje župi u redovitom radu s mladima tijekom godine, u pripremi za krizmu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić