ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje na blagdan Blagovijesti i Dan Sveučilišta u Zadru

25.03.2024.objavio: Urednik

Misno slavlje na blagdan Blagovijesti, kada Sveučilište u Zadru ujedno obilježava svoj Dan Sveučilišta – Dies Academicus, u ponedjeljak, 25. ožujka, u crkvi sv. Dimitrija u Zadru, predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U misi su koncelebrirali šibenski biskup Tomislav Rogić, dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Stjepan Krasić, dr. sc. Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, profesori s toga Odjela i don Ivan Šibalić, studentski kapelan u Zadru.

„Evanđeoski ulomak susreta Marije i arkanđela Gabrijela, odnosno blagdan Blagovijesti, govori nam o Božjem modusu operandi u Marijinom životu, ali i u vremenu nakon Isusovog utjelovljenja i uskrsnuća. Božjim dolaskom među nas postale su moguće najdublje čovjekove čežnje za Apsolutnim: istinom, ljubavlju, slobodom i mirom. Čovjeku je ponuđeno da u Bogu nađe svoje pravo mjesto i ispunjenje“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši Marijine riječi na Božju ponudu: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“.

„Bog, apsolutna Ljubav, poštuje Marijinu slobodu i slobodu svakog čovjeka. Marijin ‘Da’ omogućio je da se Bog nastani među nama, da postane blizu svakom čovjeku. Svaki čovjek je pozvan na Božju riječ, u slobodi svoje osobnosti, reći Bogu svoj ‘Da’. To čovjekovo ‘Da’ Bogu otvara put spasenju, punini života. Prihvaćanje Božje ponude, poslušnost Bogu, otvara čovjeku vrata istine života, vrata spasenja. Poslušnost Božjem pozivu u skrovitosti našeg srca za koje samo mi znamo, omogućuje nam ujediniti se s Isusovim ‘Da’ Bogu i čovjeku, s Isusovom ljubavlju po kojoj se oblikujemo prema Očevoj volji. U tom procesu predanja događa se naše otkupljenje. A otkupljenje je uvijek proces stavljanja naše, ljudske volje, u puno zajedništvo s Božjom voljom“, naglasio je nadbiskup Zgrablić.

Istaknuvši da „Bog u Kristu uzima ljudsku narav“, nadbiskup je rekao da stvarnost „Riječ ‘tijelom postala’ označava ljudsku narav, konkretnu i iskustvenu ljudsku stvarnost. To nije ideja ili utopija, mit ili legenda, utvara ili ljudska domišljatost, nego povijesna činjenica. Nije riječ o djelovanju nepoznatog božanstva, kozmičkom, dalekom bogu. U Kristu, Bog se stvarno približio čovjeku, postao je jedan od nas, nama u svemu jednak, osim u grijehu. U trenutku utjelovljenja, Bog je u Kristu došao na ovaj svijet, ušao u naše vrijeme, trajno se nastanio među nama da bi bio Emanuel – Bog s nama, i to ne da bi bio još jedan od nas, nego da bismo mi postali dio njega, njegovog života, da bismo s njime suumrli i suuskrsli na novi proslavljeni život“, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je podsjetio na riječi Benedikta XVI.: „Navještenje je događaj ispunjen poniznošću, sakriven. Nitko ga ne vidi, nitko ne zna za njega, osim Marije. No, u isto vrijeme i odlučujući za povijest čovječanstva. Kad je Djevica Marija izrekla svoj ´Da´ kao odgovor na anđelovo naviještenje, začet je Isus, a s njime je začela nova era povijesti koja će biti potvrđena o Uskrsu kao ´novi i vječni savez´.  Marijin ´Da´ je savršeni odraz onoga Kristovog ´Da´ koje je izrekao ulazeći u svijet“.

„Marijin odgovor: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi’ nastavlja se u Crkvi, u životu osoba koje prihvaćaju Božju ponudu da uprisutnjuju Krista u svom životu, u povijesti, kako bi Bog i nadalje pohađao čovječanstvo svojim milosrđem i spasenjem. Isusov i Marijin ‘Da’ obnavlja se u ‘Da’ svakog od nas, u življenju mnogobrojnih milosti koje smo od Boga primili“, rekao je mons. Zgrablić, poželjevši da naša molitva i svako naše Da’ Bogu u svakodnevnom životu bude izvor blagoslova za cijelu akademsku zajednicu zadarskog sveučilišta.

U kontekstu proslave Dana Sveučilišta, nadbiskup je rekao da je na ovogodišnjoj pozivnici Sveučilišta u Zadru za Dan sveučilišta, uz stilizirani prikaz središnje zgrade Sveučilišta, prikazan i obris zvonika katedrale sv. Stošije. „Na vrhu zvonika, u plavetnilu oblaka i neba, nalazi se, oku uočljiv, lik anđela koji je licem i s raširenim krilima okrenut prema središnjoj zgradi Sveučilišta. U toj grafici prepoznaje se lijepa simbolika i poruka za blagdan Navještenja Gospodinova i Dan Sveučilišta u Zadru.

Zvonici su tijekom tisućljetne povijesti svoga postojanja imali različite važne uloge. Slikovito rečeno, zvonici su poput Spasiteljevog ispruženog kažiprsta koji nas poziva da pogled očiju dignemo u nebo, prema Bogu. Riječ ‘nebo’ nam na  simbolični način označuje duhovni element ljudskog bića, za razliku od racionalnog, materijalnog i ovozemaljskog“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je i  misno slavlje i molitva na Dan sveučilišta „uzdizanje naših misli i srca, naših molitava prema mjestu koje nam zvonici naznačuju, prema stvarnosti na koju nam ukazuje naš Spasitelj svojim ‘prstom Božjim’“.

„Zvona na zvonicima imali su različite uloge u pojedinim povijesnim okolnostima života. Zvuk zvona sa zvonika je uvijek bio i poziv na molitvu. U redovitim ritmu života, zvona se svakog dana oglašavaju na zvonicima tri puta dnevno: ujutro, u podne i na večer. Tri puta dnevno zvona nas pozivaju na molitvu koju, prema početnim riječima te molitve, nazivamo ‘Anđeo Gospodnji’. Dok molimo tu molitvu, pozvani smo naše misli usmjeriti prema velikom otajstvu naše vjere, prema velikom povijesnom događaju Isusovog utjelovljenja kojeg se na liturgijski način spominjemo u blagdanu Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je događaj Isusovog utjelovljenja uvelike promijenio tijek ljudske povijesti.

„U trećem zazivu molitve ‘Anđeo Gospodnji’ koja govori o susretu i dijalogu anđela Gabrijela i Marije u Nazaretu, izgovaramo riječi iz Ivanova Evanđelja: „I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama“. Zvuk zvona i lik anđela na zvoniku katedrale sv. Stošije žele nam dozvati u misli značenje Isusovog utjelovljenja. Kao da i nama anđeo želi navijestiti Radosnu vijest kako bismo postali dionici Blagovijesti“, poručio je nadbiskup Zgrablić, čestitavši svim dionicima zadarske sveučilišne zajednice Dies Academicus.

Na kraju mise, dr. Dundović poželio je da Sveučilište i dalje bude mjesto sabiranja i promicanja znanja, istine, dobra i ljubavi, istaknuvši misao sv. Dominika: „Sjeme je za sijanje, a ne za skladištenje“.

U misi su sudjelovali prof. dr. Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru, prorektori i bivši rektori Sveučilišta u Zadru, profesori i studenti. Nakon mise, nadbiskup Zgrablić sudjelovao je na svečanoj sjednici proslave Dana Sveučilišta u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Sveučilište u Zadru slavi svoj Dan Sveučilišta na blagdan Blagovijesti jer je status Sveučilišta u Zadru obnovljen 25. ožujka 2002. Tada je održana konstituirajuća sjednica Senata i donesen Statut Sveučilišta u Zadru koje je najstarije hrvatsko sveučilište jer baštini tradiciju Generalnog učilišta dominikanskog reda iz 14. stoljeća i bio je među prvim sveučilištima u Europi.

I. G.

Foto: I. Grbić