ZADAR: Nadbiskup Zgrablić na Pepelnicu predvodio misno slavlje u katedrali sv. Stošije

14.02.2024.objavio: Urednik

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je misno slavlje s obredom pepeljanja na Čistu srijedu, Pepelnicu, 14. veljače, u katedrali sv. Stošije u Zadru.

„Razmatrajući otajstva Kristovog križnog puta i imajući otvoreno srce koje prima snažne poticaje Božje pažnje i nježnosti, naći ćemo put svog kršćanskog života i Boga koji nas neizmjerno ljubi. Ne odvajajmo svoje srce od tog velikog otajstva, snažne duhovnosti i duboke čovječnosti“, potaknuo je mons. Zgrablić.

„U korizmenom ozračju sabranosti, molitve, pobožnosti, razmatranja, pokore, odricanja, čišćenja naših misli i srca od svega negativnoga i grešnoga, u vremenu ispunjenom dobrim djelima, aktivnog duhovnog nastojanja, očima vjere moći ćemo jasno vidjeti i shvatiti što je naš grijeh i koliko je tragična njegova težina. Istovremeno, moći ćemo iskusiti i kolika je neizmjerna moć Gospodinovog praštanja i milosrđa te koliko je dragocjeno iskustvo našeg života s Bogom“, rekao je nadbiskup, potaknuvši da tijekom korizme još više srastemo s Gospodinom i približimo se njemu.

„Gledajući u Krista, shvatit ćemo kako Bog nas gleda. U tom pogledu susrest ćemo onoga koga smo mi ranili našim grijesima, prepoznat ćemo sebe kao u nekom duhovnom ogledalu, koji smo uzrok Kristovih rana i boli. Ali istovremeno, u tom pogledu zahvatit će nas neiscrpna rijeka milosrđa Božje ljubavi koja će nas nositi i davati neophodnu duhovnu snagu po kojoj ćemo moći izgraditi mir za kojim čezne svako ljudsko srce“, naglasio je mons. Zgrablić.

Riječi proroka Joela „Vratite se k meni svim srcem svojim. Vratite se Gospodinu Bogu svojemu jer on je nježnost sâma i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom. On se nad zlom ražali“, „snažan su poziv svima da u razdoblju korizme još intenzivnije usmjerimo svoj pogled na Božju ljubav koja nam dolazi ususret i želi nam se darovati u Isusovoj muci, smrti i slavnom uskrsnuću“, rekao je zadarski nadbiskup.

Potaknuo je da priznamo naše grijehe i zazovemo Božje milosrđe, kako bi nam korizma bila iskreno življenje s Bogom i vodila nas u obraćenje našeg bića. „U Kristovim ranama i krvi koja do nas dopire po sakramentima koje slavimo, pronaći ćemo spasonosni lijek Božjeg milosrđa koji nam daje udjela u božanskom životu. Obraćenje će tako biti trajan proces našeg života koji će nam pomoći pobijediti grijeh u njegovom korijenu. Pobjeda grijeha vodi nas u Božju blizinu i život koji iz njega proizlazi, a to je najveće dobro u koje nas Gospodin poziva da uđemo“, poručio je predvoditelj slavlja.

Na putu našeg obraćenja, nastojanja i duhovnog života, Božja riječ i Isus potiču nas da prihvatimo sredstva koja nas vode do cilja. To su milostinja, molitva i post.

„Milostinja je izraz našeg srca u dijeljenju svega što jesmo i posjedujemo; naše vjere, nade i ljubavi, naših pozitivnih misli i osjećaja, lijepe riječi, našeg vremena i pažnje, našeg znanja i sposobnosti, naše raspoloživosti za dobro, podjele materijalnih dobara onima koji su u potrebi. To je izraz našeg srca koje ne traži pažnju, zahvalu i uzdarje, već zna koliko je bogatstvo srce koje dijeli, koje je i sâmo od Gospodina primilo, pa možemo drugima dati ono što smo primili od izvora, Gospodina“, istaknuo je mons. Zgrablić.

Potaknuo je da molitva ne bude dodatak našem životu ili prepuštena izboru i dobroj volji, nego „iskreni suživot s Bogom koji dotiče sudbonosno pitanje naše egzistencije i tiče se našeg života i smrti. Postom se suzdržavamo od negativnih misli i osjećaja, psovke i proklinjanja, naših ogovaranja i klevetanja, naših požudnih pogleda i neurednih strasti. Ta snaga će usmjeravati naše biće prema najvećem, izvoru punine života, Bogu“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je poželio da nam korizma pomogne da „ostavimo sve što nas odvaja od slušanja Krista i njegove riječi spasenja, kako bismo bili dionici najvećeg životnog dobra, jedinog, vječnog i neprolaznog – dionici Boga, njegove slave, dobrote i ljubavi“.

I. G.

Foto: I. Grbić