ZADAR, MISA POLNOĆKA u katedrali sv. Stošije: Mons. Zgrablić: “Bog je po Isusu uzeo ljudsko tijelo i nastanio se među nama. Ta činjenica duboko ulazi u naš život!”

25.12.2023.objavio: Urednik

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je misu polnoćku u katedrali sv. Stošije u Zadru na Badnjak, u nedjelju, 24. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru.

„Isusovo rođenje obuhvaća i prožima svako vrijeme, čitavu povijest. Isusovo rođenje je svevremenski ili nadvremenski događaj. Isusovo rođenje je događaj vječnosti u „danas“. Do ove stvarnosti Isusova rođenja mi možemo „danas“ doprijeti upravo preko liturgije. U Djetetu Isusu, rođenom u Betlehemu, Bog se približio čovjeku. Mi se možemo po liturgiji približiti Bogu po „danas“ koje je, kako pjeva Uskrsni hvalospjev, „Dan koji nema zalaza“. Bog je „vječno ušao u granice vremena i prostora“, kaže papa Benedikt XVI., „da bi nam `danas` omogućio susret s njim’“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Rekavši da božićna liturgija mise polnoćke uvodi u veliko otajstvo Božjeg utjelovljenja za koje se puk pripremao tijekom došašća, nadbiskup je istaknuo da „Božić nije samo obljetnica i proslava Isusovog rođenja u povijesti, već događaj koji nastavlja imati svoje veliko značenje u prostoru i vremenu svake osobe, svakog vremena, u cijeloj povijesti“.

„Bog je po Isusu Kristu uzeo ljudsko tijelo i nastanio se među nama. Ova činjenica duboko ulazi u naš život“, istaknuo je nadbiskup, rekavši da se Božji boravak među ljudima na osobiti način događa u liturgijskim činima, uvijek uprisutnjujući  otajstva Božjeg spasiteljskog djelovanja u povijesti, u sadašnjem trenutku.

U potrebi da otajstveni duh i događaj Božića bude trajno prisutan u životu ljudi, nadbiskup je razmatrao stvarnost Božića utjelovljenoga u našim životima „danas i sada“, u duhu evanđeoske riječi, „Danas nam se rodio Spasitelj – Krist Gospodin!“.

„Danas nam nebo i anđeli pjevaju i preko glasa navjestitelja Evanđelja prenose radosnu vijest: „Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin.“ (Lk 2, 11). Ovo „danas“ koje se ponavlja u liturgiji, odnosi se na rođenje Božjega Sina. U liturgiji ovaj događaj postaje aktualan. Njegova aktualnost ne poznaje vremena, ne blijedi i ne umanjuje se tijekom nizanja dana, tijekom godina i brojenja stoljeća“, rekao je mons. Zgrablić, promišljajući o ulasku Boga u vrijeme po Isusovom rođenju.

Ulazeći u suživot s Bogom, u „danas“ njegovog djela ljubavi, nadbiskup je podsjetio na misao teologa Hans Urs von Balthasara kako „u vremenu sja zlatni temelj vječnosti“ te da „postoji tanki veo koji dijeli vječnost i vrijeme“.

„Stoga nas može zadovoljiti samo ono što je vječno, koje se nama otvara u Božjem „danas“ i dušu uzdiže iznad svega prolaznoga. Tako u povezanosti s Bogom, „kroz koprenu prolaznosti naslućujemo vječno“; kroz Božje „danas“ ulazimo u Božje beskonačno koje „nema ni granica, ni dana ni obala“, kako vječnost opisuje sv. Terezija od Djeteta Isusa“, rekao je nadbiskup.

„Isusovo rođenje je događaj spasenja, uvijek aktualno i tiče se svakoga čovjeka“, istaknuo je mons. Zgrablić, rekavši da se Božje „danas“ može preoblikovati u vječno, neprolazno, potpuno, spasonosno, a prolazni i smrtni život zaogrnuti vječnim, „ako Boga, koji nam je darovao svoga Sina iz ljubavi prema nama i radi našega spasenja, stavimo u središte našeg života“.

„Bog postaje središte našeg života kada Božju bît prihvatimo kao svoju bît života. „Bog je ljubav“ (1 Iv 1,8), kaže sv. Ivan. Božja bît, esencija, je ljubav. Ono što je krvotok našem tijelu, to ljubav mora biti našem duhu i životu. Kao što krv dopire do svake stanice našega tijela da je nahrani, tako i Božja ljubav mora prodrijeti u svaki naš čin i svaki naš trenutak, da bi on bio spasonosan, da bi nas Bog ispunio sobom, da bi se Bog utjelovio u našem duhu“, poručio je zadarski nadbiskup.

Nadbiskup je rekao da se „život vječni sastoji u poznavanju Boga“, podsjetivši na misao evanđeliste Ivana: „A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista” (Iv 17, 3).

Naglasivši da „Boga poznajemo po ljubavi, kroz iskustvo ljubavi“, mons. Zgrablić je rekao da „Boga ljubimo kada „danas, ovdje i sada“ vršimo njegovu volju. Ispunjavajući Božju volju, tj. živeći ljubav svugdje i u svemu, u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti, u prikladno i neprikladno vrijeme, živeći Božje „danas“, „sada“ ne poznaje otjecanje vremena, nego ostaje „uvijek sada“ vječnosti, život s Bogom. Bog mi po Duhu Svetom u savjesti „sada i danas“ nadahnjuje što po Božjoj volji trebam činiti. Činim li što mi Bog nadahnjuje u ljubavi, tâ ljubav nije ljudska i moja, nego Božja i vječna. Jedino ljubav, jer je Božja, sadrži vječnost i neprolaznost“, poručio je mons. Zgrablić. Potaknuo je da trajno živimo Božje „Danas vam se rodio Spasitelj, Krist, Gospodin“, „kako bi nam Bog bio uistinu blizu, naša radost, ispunjenje našeg života, naša sadašnjost i vječnost“.

U misi su koncelebrirali umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić i katedralni župnik Josip Radojica Pinčić. Pjevanje je predvodio Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića. Bila je to prva misa polnoćka koju je mons. Zgrablić predvodio kao zadarski nadbiskup.

I. G.

Foto: I. Grbić