Svečana akademija povodom 275. godišnjice djelovanja Klasične gimnazije Ivan Pavao II. i Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru

23.10.2023.objavio: admin

Svečana akademija povodom 275. godišnjice djelovanja Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru održana je u ponedjeljak, 23. listopada, u sportskoj dvorani Klasične gimnazije u Zadru.

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. najstarija je odgojno – obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji i jedna od najstarijih školskih ustanova u Hrvatskoj, nastala na temeljima i u okrilju sjemeništa ‘Zmajević’, u sklopu čije zgrade se škola do 2005. godine i nalazila, djelujući kao Nadbiskupska klasična gimnazija.

Visoku obljetnicu djelovanja Gimnazije učenici su opisali kao „veliku radost, ponos i čast“, a proslavljena je uz blagdan sv. Ivana Pavla II., naslovnika škole, na čiji blagdan 22. listopada Klasična gimnazija obilježava svoj Dan škole, u želji da ih prati zagovor i blagoslov toga Velikog pape.

Klasična gimnazija Zadar dobila je pravo javnosti 1991. godine. Nakon što su je od njenog osnutka pohađali samo sjemeništarci, 1997. u gimnaziju se upisuje prvi vanjski učenik. Novu školsku zgradu Klasične gimnazije, izgrađenu neposredno do zgrade sjemeništa ‘Zmajević’, s kapacitetom 200 učenika u jednoj smjeni, 18. svibnja 2005., na rođendan njenog naslovnika, Ivana Pavla II., blagoslovio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. U zgradu škole položen je kamen temeljac kojeg je 2003. za svog pohoda Zadru blagoslovio sv. Ivan Pavao II.

Na svečanosti su se okupili učenici, profesori i djelatnici škole te predstavnici ustanova s kojima Gimnazija i Sjemenište surađuju. Višeobljetničku notu ovogodišnjeg Dana škole i proslave velikog jubileja, u obraćanju sudionicima na početku Akademije istaknuo je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

 

„Ovogodišnji Dan Škole Klasične gimnazije obilježava se uz nekoliko važnih i lijepih obljetnica koje nas podsjećaju da je Crkva uvijek njegovala i vrednovala znanje, pismenost i kulturu, jer kršćanski duh uvijek mora rađati kulturom i razvojem.

 

Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu da je Klasična gimnazija dobila pravo javnosti za vrijeme mons. Ivana Prenđe. Radujemo se 20. godišnjici posjeta sv. Ivana Pavla II. Zadru. Bogu zahvaljujemo za 275. godišnjicu djelovanja Sjemeništa ‘Zmajević’ i Klasične gimnazije. I prisjećamo se još jedne velike obljetnice koja je također vezana uz djelovanje Crkve u počecima razvoja školstva, a to je visoka 630. godišnjica početka razvoja visokog školskog obrazovanja u Zadru za vrijeme dominikanaca, kad se u Zadru razvijao Studium generale, kasnije nazvan Univeristas Iadertina, čime započinju začeci današnjeg Sveučilišta u Zadru“ poručio je mons. Zgrablić.

 

Nadbiskup je izrazio radost zbog susreta s učenicima i profesorima Gimnazije, nakon što je dan prije u katedrali sv. Stošije predslavio misu u molitvi za učenike i njihove obitelji te djelatnike Gimnazije. Mons. Zgrablić poželio im je blagoslovljen rad, u želji da učenici „u duhu međusobnog poštovanja i prijateljstva sazrijevaju u zrele osobe i intelektualce koji će svojim kršćanskim vrijednostima, znanjem, sposobnostima i stečenim vještinama, izgrađivati sebe i društvo u kojem živimo, čineći svijet ljepšim i boljim“.

 

Suosjećajući s teškim trenutkom u svijetu, nadbiskup je poželio da se umjesto mržnje koja osobito dolazi do izražaja u Isusovoj domovini na Bliskom istoku, u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta, širi prijateljstvo, bratstvo i mir.

 

„Budite marljivi učenici, marljivo radite na povjerenim mjestima i zaduženjima svojom plemenitošću srca, svakodnevnom borbom s našim manama i slabostima, da svatko na svom mjestu i u svojoj sredini doprinosi da ovaj svijet i društvo budu zreliji, bolji, kršćanskiji i humaniji“ poručio je mons. Zgrablić učenicima Gimnazije.

 

U pozdravnoj riječi na početku Akademije, don Ante Dražina, ravnatelj Klasične gimnazije i rektor sjemeništa ‘Zmajević’, rekao je da spomen tog jubileja predstavlja i „veliku odgovornost za sve što su naši prethodnici činili kroz sve protekle godine. Zahvaljujemo našim prethodnicima za sve što su činili, da i mi osjećamo onu istu odgovornost koju su i oni posvjedočili, da nastavimo sve dobro koje je dosad učinjeno“ rekao je don Ante. Zahvalio je nastavnicima i djelatnicima na trudu kako bi učenici dobili „kvalitetan odgoj i dobro obrazovanje, da se mogu izgraditi u dobre i kvalitetne osobe koje će izgrađivati društvo u kojem žive“.

 

Prigodni pozdrav na početku Akademije uputio je i Božidar Longin, župan Zadarske županije, rekavši da Klasična gimnazija s ponosom nosi ime sv. Ivana Pavla II. koji je „iskonski svetac današnjice“.

 

Podsjetivši na izreku „Znanje je jedino bogatstvo koje nam nitko nikada ne može otuđiti“, župan je rekao da je taj jubilej i Dan škole prigoda podsjetiti koliko je važno obrazovanje. „Budite svjesni toga. Program škole je zahtjevan, budite mudri i odgovorni. Naučite gospodariti svojim vremenom i nemojte propustiti priliku usvojiti znanja i vještine koje vam  profesori s ljubavlju prenose“ poručio je župan učenicima. Zahvalio je profesorima „što ne gube entuzijazam, unatoč tome što su izloženi stalnoj kritici, što moraju pratiti vrtoglavo brzi razvoj tehnologije te se boriti i s njegovim negativnim utjecajem, nažalost, na mlade generacije“. Rekavši da profesori svojim odgojno – obrazovnim radom stvaraju budućnost naše domovine i poželjevši svima uspjeh u radu, Longin je poručio: „Budimo svi ponosni na našu školu. Budite ponosni na svoj rad i svoje znanje“.

 

„Biti svrha samome sebi ne izgrađuje ni pojedinca ni ljude oko nas“

 

„Danas, na čvrstim temeljima brojnih naziva: Seminario Florio; Seminarium archiepiscopale illyricum; Seminarium illyricum totius Dalmatiae; Seminarium theologicum latinum; Nadbiskupsko sjemenište u Zadru; Bogoslovno učilište u Centralnom sjemeništu; Institutum Theologicum Centrale Jadrense, Piccolo seminario Zmajevich, mi, suvremeni  klasičari, u školski logo upisujemo svoj program: Una meliorem mundum aedificemus – Zajedno stvarajmo bolji svijet!

 

Na tom tragu zajedničkog stvaranja boljeg svijeta, naš zaštitnik Papa nas uči: ‘Budućnost počinje danas, a ne sutra’.  U ljubavi koja sve objašnjava, sve rješava, naše danas ispunjeno je mnogim aktivnostima, htijenjima i težnjama. Nastavljamo nadahnuti riječima našeg sv. Ivana Pavla II.: ‘Ljubav mi je sve objasnila, ljubav sve riješila – stoga obožavam tu ljubav, ma gdje da prebiva’“ u ime učenika i djelatnika škole poručila je Ivana Miočić, voditeljica Akademije.

 

Sadašnje djelovanje Klasične gimnazije predstavio je don Ante Dražina, ravnatelj Klasične gimnazije. Podsjetivši na geslo škole, ‘Zajedno stvarajmo bolji svijet!’, ravnatelj Dražina istaknuo je: „Biti svrha samome sebi ne izgrađuje na dobro ni pojedinca ni ljude oko nas. Iako samo četiri riječi, one imaju itekako veliko značenje i veliku snagu. Zajedno – Svatko od nas ima svoje talente, znanje, volju i kao pojedinac može djelovati na dobro. Međutim, ukoliko se više talenata, znanja i volje udruže, već činimo čuda. Stvarajmo – U Knjizi postanka napast pokušava nagovoriti čovjeka da Bog nešto skriva od čovjeka. Upravo suprotno, Bog želi da budemo dionici njegova stvaranja. Kojeg li poslanja!? Bolji – Čovjek može stvarati dobro, ali i zlo. Manje ili više. Naše poslanje je svakoga dana sve ono što znamo i činimo činiti savršenijim, boljim. Svijet – Pitat ćemo se možda što to ja mogu promijeniti, što to mi možemo promijeniti? Promijeni sebe, promijenio si svijet. Promijeniti sebe, promijeniti svoje područje djelovanja na bolje, svjedočiti naše kršćanske vrijednosti u svom djelokrugu – i svijet je već promijenjen. To je svakodnevno poslanje naše škole, naših nastavnika, djelatnika i naših učenika“ poručio je ravnatelj Dražina.

 

 

Klasična gimnazija u školu uvela i opći gimnazijski smjer

 

U 2023./24. školsku godinu u Klasičnu gimnaziju upisan je 231 učenik u 10 razrednih odjeljenja, od kojih su 8 klasičnog i 2 općeg gimnazijskog programa. U školi je zaposleno 35 djelatnika. Od ove školske godine Gimnazija je veća za još jedno odjeljenje općeg gimnazijskog programa. Kroz iduće dvije godine trebala bi se popuniti sva četiri razreda Opće gimnazije, za što su u zgradi sjemeništa ‘Zmajević’ osigurane još 4 učionice i dva ureda.

 

Ove godine učenici su ostvarili terenske nastave Split i Solin, Lika, Šibenik i NP Krka te Zagreb. Slijede natjecanja školskih zborova u Virovitici, stručno putovanje maturanata u Rim, sportska natjecanja katoličkih srednjih škola u Požegi te Studijsko putovanje za 2. i 3. razrede u Španjolsku.

 

„Polaganju državne mature u ljetnom roku pristupili su svi učenici završnih razreda, njih 36 i jedan maturant od prošle godine. Uspješnost je bila 95%. Prvi izbor upisalo je 73% učenika, a kao drugi 19%. Ponosni smo na uspjeh naših učenika, što je plod vrijednog rada naših nastavnika koji tijekom školske godine organiziraju dodatni rad s maturantima kao pripremu za državnu maturu. Kroz mnogobrojne izvannastavne aktivnosti, naši učenici na poseban način razvijaju svoje talente i upijaju nova znanja“ rekao je ravnatelj Dražina.

 

Od mnogih projekata ostvarenih 2022. godine, don Ante je naveo: Antičku baštinu u Zadru, obilježavanje 150. obljetnice rođenja A. G. Matoša, Kvizom do znanja, Mreža čitanja, Natpisi na zadarskom Forumu, Mjerenja u fizici i obrada rezultata mjerenja, 20 godina English Cluba Gimnazije, veliki projekt Voda, Izrada melema i sapuna s ljekovitim biljem, projekt ‘Dabar’, Upravljanje financijama, Tehnologija u službi čovjeka te Kulinarski tečaj u sjemeništu ‘Zmajević’.

 

„Ponosni smo na projekt Sveti Nikola na velikom  odmoru u kojem profesori pripremaju darove za učenike, a slobodni prilog namijenjen je za naš školski fond Gorušičino zrno. Projekt Civilizacija ljubavi je edukativni ciklus predavanja za učenike od 1. do 4. razreda.

 

Učenici Gimnazije i ove godine bili su vrlo uspješni sudionici većine školskih, županijskih i državnih natjecanja u poznavanju pojedinih predmeta. Na natjecanjima je 16 učenika na županijskoj razini osvojilo jedno od prva tri mjesta, a 6 učenika predstavljalo je Klasičnu gimnaziju na državnoj razini“ rekao je don Ante.

 

Poticanje duhovnosti, ljudske formacije i socijalne solidarnosti među učenicima

 

Uz odgoj i obrazovanje, u školi se razvija i duhovna dimenzija učenika. Svaka školska godina započinje i završava misom u katedrali sv. Stošije koju predvodi zadarski nadbiskup. Tijekom školske godine, svakog petka učenici i djelatnici imaju mogućnost susreta i razgovora s duhovnicima don Ivanom Šibalićem i don Tomislavom Dubinkom.

 

Na početku korizme organizirano je Pokorničko bogoslužje i mogućnost za ispovijed u sportskoj dvorani. Duhovna formacija učenika organizira se kroz razne jednodnevne ili višednevne duhovno-formativne susrete.

 

„U duhu svoga poslanja i djelovanja, Gimnazija računa i o drugim potrebama svojih učenika. Bez obzira na različite materijalne i financijske mogućnosti naših učenika, željeli bismo da naš bogat izvannastavni program bude svima ostvariv. Voljeli bismo da naši učenici iskustveno dožive duh solidarnosti svojih kolega, ali još više Škole i njenih donatora te tako razviju osjećaj solidarnosti i u svom budućem djelovanju i radu.

 

Kako bismo to ostvarili i pomogli svim učenicima da u potpunosti sudjeluju u odgojno-obrazovnom programu koji uključuje ljudsku i duhovnu formaciju, kroz brojne projekte pokrenuli smo različite mogućnosti za donacije.

 

Donacije za projekte ljudske i duhovne formacije učenika ‘Sv. Ivan Pavao II.’ u  provedbi programa ljudske i duhovne formacije učenika. Donacije za podizanje standarda Škole – bl. Carlo Acutis za nabavu opreme, didaktičkih pomagala i sl. Donacije za fond ‘Gorušičino zrno’ čija su svrha razni oblici financijsko-materijalne potpore učenicima slabijeg imovinskog stanja Škole za vrijeme i nakon srednjoškolskog obrazovanja. Uz financijsku pomoć, Fond pomaže učenicima u nabavi i posudbi udžbenika“ opisao je solidarnost u djelovanju Gimnazije ravnatelj Dražina, potaknuvši: „Zajedno stvarajmo bolji svijet! To možemo izgovoriti i konkretnije reći svojim djelovanjem – zajedno učinimo svijet boljim, nego što smo ga našli!“.

 

„Ponosni na vrijednu tradiciju koja je iznjedrila brojne zaslužne hrvatske intelektualce, svećenike i biskupe, i danas pod zaštitom Velikog Pape i sveca naših dana, Ivana Pavla II., nastavljamo put započet davne 1748., kada je potporom pape Benedikta XIII. i višegodišnjim naporima zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića osnovano Ilirsko dijecezansko sjemenište.

 

S pogledom na jučer, sa znanjem o danas, ohrabreni snažnim novo-milenijskim Papinim pozivom Duc in altum! – Izvezi na pučinu!, okrećemo se s nadom i pouzdanjem prema budućnosti. Naš završetak neka bude novi početak, uvijek novo otvaranje vrata Kristu s vjerom u njegovu trajnu prisutnost s nama“ poručila je voditeljica Miočić.

 

Za vrijeme Akademije, doc. dr. sc. Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, u izlaganju ‘Povijesna baština Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar’ opisao je razvoj Sjemeništa i Gimnazije kroz burna stoljeća izmjene različitih društvenih uređenja, u kojima su te ustanove opstale te podizale svećenstvo Crkve u Hrvata i mnoge intelektualce u javnom životu. Izlaganje ‘Katoličke škole i odgoj savjesti’ održao je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

 

U ime Gimnazije, nadbiskup Zgrablić uručio je Zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su svojim radom, trudom i predanošću doprinijeli boljitku škole i s kojima Gimnazija i Sjemenište surađuju. Zahvalnice su preuzeli predstavnici tih ustanova, u zahvalnosti za dugogodišnju suradnju u mnogim projektima i izvannastavnim aktivnostima, za doprinos u usvajanju znanja i vještina učenika i svekoliku potporu u djelovanju i aktivnostima škole.

Zahvalnice su primili Zadarska županija (župan Božidar Longin), Sveučilište u Zadru (rektor prof. dr. sc. Josip Faričić), Arheološki muzej Zadar (Morana Vuković, ravnateljica), Stalna izložba crkvene umjetnosti Zadar (doc. dr. sc. Ana Jordan Knežević, kustosica), mons. Joso Kokić, nekadašnji ravnatelj Klasične gimnazije i dr. don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije koji je prije obavljanja te službe bio ravnatelj Klasične gimnazije, za doprinos u djelovanju škole; s. Mirjam Gadža i s. Laudes Bosnačić za djelovanje u odgojno – obrazovnom radu škole, Marija Batur za rad u školi i don Tomislav Dubinko, duhovnik Gimnazije.

U ime sjemeništa ‘Zmajević’, Zahvalnice za dugogodišnju suradnju u odgoju i obrazovanju sjemeništaraca dobile su tri zadarske srednje škole: Strukovna škola Vice Vlatković, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Pjesmu ‘Srce predajem ti’ izvele su učenice Tončica Sović, Paula Kalcina i Lucija Marušić, uz pratnju učenice Barbare Šimunić na violini. Učenica Veronika Višnjić za glasovirom je izvela skladbu ‘Fantasiestuck’ Roberta Schumanna. Školski zbor pod vodstvom Grge Ivkovića izveo je pjesme ‘Magnifikat’ i ‘Krist jednom stade na žalu’. Nakon Akademije, na igralištu Mornarica odigrana je nogometna utakmica između profesora i učenika Gimnazije. Učenici su pobijedili profesore rezultatom 5:4 nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ines Grbić