SALZBURG: Misno slavlje na Stepinčevo predvodio mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije

12.02.2024.objavio: Urednik

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju, 11. veljače, svečanim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Andrije u Salzburgu predvodio mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirali su mons. Roland Rasser, generalni vikar nadbiskupije Salzburg, fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu i predstavnik svih dušobrižnika za Hrvate u Austriji, fra Zlatko Špehar, župnik u Salzburgu, p. Aleksa Palavrić i vlč. Ivan Čirko. Mons. Sorić boravio je u Salzburgu na poziv fra Zlatka Špehara, dugogodišnjeg župnika koji okuplja veliku zajednicu Hrvata u Austriji.

„Bog je uvijek u povijesti Izabranog naroda davao proroke, vođe i mudrace koji su u najpotrebnijim vremenima znali na ispravan način voditi Božji narod prema istini.  U prošlosti hrvatskog naroda, među brojnim velikanima, Bog je hrvatskom narodu dao ljudsku veličinu u osobi svećenika, biskupa i kardinala Alojzija Stepinca“, istaknuo je mons. Sorić, podsjetivši da je kardinal Stepinac sa samo 36 godina upravljao s najznačajnijom hrvatskom biskupijom u najtežem razdoblju hrvatske povijesti tijekom 20. stoljeća.

Naglasivši da je Stepinac svoju zrelost kao osobe i pastira izgrađivao cijeli život, prije svega molitvom, mons. Sorić je podsjetio na Stepinčeve riječi: „Samo gledaj prema nebu i ne boj se“. Istaknuo je kako je upravo Salzburg grad s uređenom arhitekturom i mnogim zvonicima koji pokazuju prema nebu – to je slika, metafora Crkve koja vjernike vodi prema vječnosti, odnosno, upravlja pogled ljudi prema Nebu. „Crkva u Europi ne može živjeti samo od arhitekture iz prošlosti, nego od živih članova koji će svojim životom pokazivati prema nebu, kako i visoki zvonici uzvišeno pokazuju prema vječnosti. To je bila i Stepinčeva misija: da cijelim svojim i trpljenjem ukaže na vječnost. Kao što je nekad Stepinac molio članove Crkve da ostanu vjerni katoličkoj zajednici, on to svojim duhom i baštinom svojih riječi čini i danas“, poručio je don Ante.

Među idealima bl. Alojzija bili su ljubav prema Bogu i Katoličkoj Crkvi, iznad svega. „To je ujedno i najveći crimen koji mu njegovi tužitelji nisu mogli oprostiti. Stepinac je ostao vjeran do kraja starom zavjetu hrvatskog naroda da će biti vjeran Petrovoj stolici. Zbog vjernosti Katoličkoj Crkvi i Petrovom nasljedniku,  kardinal Stepinac bio je trn u oku svojih progonitelja. Stepinac je odlučno odbio svaku ideju ‘narodne Crkve’ u tadašnjoj Jugoslaviji i tu je odlučnost platio i svojim životom. Mogao je uživati povlastice komunističkog materijalizma, ali zbog svojih principa i odanosti Bogu i Katoličkoj Crkvi, odabrao je put trpljenja za svoju Crkvu i Boga“, poručio je mons. Sorić, citirajući misli Stepinca u poticaju na vjernost Crkvi. Ohrabrio je vjernike da se sjete svoje odgovornosti i suodgovornosti prema Božjoj zajednici koju je do smrti ljubio bl. Alojzije, rekavši da je Stepinac bio „očinski strog, prije svega prema samome sebi, nikada i u ničemu ne odustajući od ljubavi prema Katoličkoj Crkvi“.

„Pripadnost Katoličkoj Crkvi u našoj svakodnevici očituje se u sakramentima koje Crkva dijeli vlašću koju ima od Gospodina. Jedan od tih sakramenata je ispovijed. Sakramenti su darovi, a poklon kad se dobije, ne stavlja se na stranu, nego se odmah otvara, njemu se čovjek raduje“, rekao je mons. Sorić.

„Tisuće stranica dokumenata, propovijedi, pisama, čak i lažnih sudskih izjava, svjedoče da je Stepinac bio pravi pastir Crkve u Hrvata. On je autentično svojim životom, svojom odlučnošću i skromnošću bio primjer kako se upravlja povjerenom zajednicom naroda“, poručio je mons. Sorić, zaključivši riječima bl. Alojzija: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači“.

Misno slavlje počelo je velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo više od 50 članova kulturno-umjetničkih društava Hrvata Savezne države Salzbrug. Uz domaći KUD ‘Vilim Cecelja’, u misi su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkih društava Hrvata iz dijelova Savezne države Salzburg – Pongau i Pinzgau.

Na početku mise, vikar Rasser, u ime župe sv. Andrije i nadbiskupije Salzburg, rekao je da unatoč tome što se misa slavi na različitim jezicima, svi smo dio iste zajednice Kristovih vjernika.

Prije završnog blagoslova, vjernicima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić. U ime svih diplomatskih predstavnika Hrvata u Austriji čestitao je župljanima blagdan bl. Alojzija. Veleposlanik je istaknuo veliki uspjeh za sve Hrvate u Austriji, uvođenje hrvatskog jezika u škole u Štajerskoj. Hrvatski jezik je prvi put u jednoj od saveznih država, Steiermarku, postao izborni predmet u školama. Glunčić je izrazio nadu da će se isto dogoditi i u školama u drugim pokrajinama u Austriji.

Vjernicima se obratio i fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu. Istaknuo je potrebu njegovanja hrvatskog jezika u obitelji, vjernost i podršku hrvatskim katoličkim župama i hrvatskim dušobrižnicima te je spomenuo održavanje uspomene na Bleiburg, rekavši da u tome Hrvatska župa u Salzburgu, kao zajednica pokojnog vlč. Vilima Cecelje, mora imati posebnu ulogu.

Na kraju mise, svi su izmolili molitva zagovora bl. Alojziju za hrvatski narod ispred  slike bl. Alojzija Stepinca pred oltarom.

Pjevanje na misi predvodio je zbor i tamburaški sastav Kulturno-umjetničkog društva ‘Mihovljan’ iz Mihovljana u hrvatskom Međimurju, predvođen Predragom Kočilom te voditeljicom zbora Julijanom Kočila. Nakon mise, druženje se nastavilo u prostoriji župne dvorane gdje je glazbeni program animirao KUD ‘Mihovljan’.

Ines Grbić

Foto: Hrvatska župa Salzburg