Zadarska nadbiskupija

Povjerenstvo
za pastoral mladih

Uz obitelj, mladi su posebna briga Katoličke Crkve i njenih služitelja. Povjereni zadatak pastoralnih djelatnika je raspirivati kršćanski duh kojeg su mladi primili u svojim obiteljima ili pak, u slučaju nedostatka vjerskog odgoja, pomoći mladima da preko prve evangelizacije steknu iskustvo vjere. U svijetu brojnih izazova, time i brojnih razočaranja s obzirom na krhkost mladoga čovjeka u traženju ispravnog puta, rad s mladima, uz svu odgovornost i težinu prilika je za izgradnju ispravnih temelja budućeg života.
Premda postoje prokušani oblici, metode i načini rada s mladima (formacija župnih animatora, križni put mladih, duhovne obnove, katolička malonogometna liga, hodočašća, itd.), zadatak je ovog Povjerenstva vidjeti način na koji će najbolje odgovarati mentalitetu mladih koji borave ili žive na području Zadarske nadbiskupije. Premda u određenim župama i zajednicama postoji već individualni način rada s mladima, ovo Povjerenstvo treba promicati postojeće inicijative i koordinirati ih, kako bi se mladi Zadarske nadbiskupije u pastoralnoj godini sastajali više puta. Kako je Zadar sveučilišni i studenski grad, ovom Povjerenstvu na osobit način povjerena je suradnja s povjerenikom za studente i njegovim zahtjevima. U organizaciji susreta, hodočašća, radionica, humanitarnih akcija, duhovnih obnova za mlade, teoloških i drugih tribina, ovo Povjerenstvo stvara ideje, predlaže ih i modelira na području Zadarske nadbiskupije.

Predstojnik: don Ivan Šibalić, e-mail:

Članovi:

1. Akrap don Mario
2. Buljat Ante
3. Glasnović Nikolina
4. Ivić fra Pavle
5. Kajić Ana
6. Marcelić Nino
7. Maričić Martina
8. Modrić Marin
9. Šibalić don Ivan, Predstojnik
10. Šikić Lucija
11. Šindija don Frane
12. Šindija Samuel
13. Vedrić Luka
14. Vlahović don Tomislav
15. Žunić Denis

Plan i program za 2023./2024. godinu

1. 13. – 14. listopada 2023. – Volonterska akcija ’72 sata bez kompromisa’.
2. 18. listopada 2023. – Duhovna obnova za studente i radničku mladež povodom početka nove akademske godine. (Ukoliko voditelju obnove ovaj datum bude neprihvatljiv, alternativa je da duhovna obnova bude 25. studenoga).
3. 21. listopada 2023. – Hodočašće mladih do Nina, ukoliko vremenski uvjeti budu to dozvoljavali.
4. 13. prosinca 2023. – Adventska duhovna obnova za studente i radničku mladež.
5. 13. siječnja 2024. – Formacija u liturgiji i liturgijskoj glazbi za članove zborova mladih u Nadbiskupiji.
6. 13. ožujka 2024. – Korizmena duhovna obnova za studente i radničku mladež. (Ukoliko voditelju obnove ovaj datum bude neprihvatljiv, alternativa je da duhovna obnova bude 20. ožujka).
7. 16. ožujka 2024. – Križni put mladih. (Ukoliko vremenske prilike budu izrazito nepovoljne, alternativa je da Križni put mladih bude 23.ožujka).
8. 6. – 7. travnja 2024. – Hodočašće studenata i radničke mladeži u Međugorje. (Ukoliko vremenske prilike budu izrazito nepovoljne, alternativa je da hodočašće bude 13. i 14. travnja).
9. 20. – 21. travnja 2024. – Planinarski put svjetla.
10. 4. svibnja 2024. – 12. Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću.
11. 15. svibnja 2024. – Duhovna obnova za studente i radničku mladež, uz kraj akademske godine. Radi blizine SHKM-a u Gospiću, možda se ove godine neće održati.
12. 23. lipnja – 14. srpnja 2024: Ponuda organizacije ljetnih oratorija u župama Nadbiskupije. Ljetni oratorij može biti raznolikog trajanja, ali redovito je u trajanju od tri do sedam dana. (Nastava u osnovnim i srednjim školama završava 21. lipnja, pa je to ujedno vikend kada djeca i srednjoškolci ostaju slobodni za ove aktivnosti. Studentski rokovi traju do 12. srpnja, kada bi otprilike i završili s ovom ponudom).
13. 1. srpnja – 15. kolovoza 2024. – Ponuda organizacije ljetnih kampova za srednjoškolce i studente u Solinama na Dugom otoku. Ljetni kampovi redovito traju šest dana, od ponedjeljka do subote.
14. 1. kolovoza – 6. kolovoza 2024. – Mladifest, međunarodni festival mladih u Međugorju