Zadarska nadbiskupija

Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi

Isusovo djelovanje prema evanđeoskim tekstovima zahvaćalo je marginalizirane, bolesne i odbačene. Premda se ponekad čini da od Isusova vremena do danas po ovom pitanju mentalitet svijeta nije promijenio svoju logiku odbacivanja ugroženih, zadatak Crkve je voditi brigu o svakom čovjeku, osobito o onima koji su najpotrebniji duhovno-pastoralne skrbi.
Zadatak Povjerenstva je kroz izradu potrebnih programa oživjeti pastoralnu brigu o osobama s posebnim potrebama kao i o osobama starije životne dobi, surađujući i s medicinskim osobljem te s domovima za starije, ne samo uz prigodne datume kojima se obilježava pozornost spomenutih grupa, poput datuma djedova i baka, nego tijekom cijele godine. Povjerenstvo, u konačnici, ima svrhu senzibilizirati osobe i javnost za potrebnu brigu oko bolesnih i starijih. U svom djelovanju, osobitu suradnju uspostavit će s medicinskim osobljem, voditeljima Domova za starije i udrugama medicinskog osoblja kojima je potrebna duhovna i pastoralna briga. Povjerenstvo ima zadaću, u suradnji s bolničkim kapelanom, pomagati osobama u bolnicama koje su unesrećene raznim bolestima, sukladno Ugovoru o pravnim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske te Ugovoru o dušobrižništvu u bolnicama između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, koordinirajući pastoralni rad dušobrižnika u bolnicama.

Predstojnik: don Valter Kotlar, e-mail: [email protected]

Članovi:

1. Baričević don Tomislav
2. Dokoza don Marko
3. Galešić Anica
4. Grgić Alžbeta
5. Klanac-Jozić Marija
6. Knežević don Alojz
7. Kotlar don Valter, Predstojnik
8. Kujundžić don Mate
9. Marčina Blaženka
10. Matak don Dario
11. Radić don Marijan
12. Smolić Marijana
13. Šikić Lisica Nataša
14. Tadić Nevena
15. Zubović don Šime

Plan i program za 2023./2024. godinu

10. – 11. veljače 2024. – Stručni skup za svećenike i medicinsko osoblje
11. svibnja 2024. – Susret sa starijim i nemoćnim osobama, osobama s posebnim potrebama i njihovim njegovateljima u svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru
4. nedjelja u srpnju 2024. – Obilježavanje Svjetskog dana baka, djedova i starijih osoba u župnoj crkvi Gospe Loretske u Zadru.