GOSPIĆ: Mladi Zadarske nadbiskupije na Susretu hrvatske katoličke mladeži

14.05.2024.objavio: Urednik

Mladi iz Zadarske nadbiskupije sudjelovali su na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću u subotu, 4. lipnja. Taj događaj okupio je oko deset tisuća mladih iz cijele Hrvatske, uključujući sudionike koji su stigli sa šest autobusa iz župa Zadarske nadbiskupije.

U pratnji šestorice svećenika i jedne časne sestre, oko tristo mladih krenulo je iz Zadra prema Gospiću u subotu, 4. lipnja, u 8 sati ujutro. Svaki od šest autobusa imao je predprogram u jednoj od župa domaćina koje je odredio organizator, Gospićko – senjska biskupija. Mladi su bili raspoređeni diljem ličkog područja, uz Gospić, uključujući mjesta Karlobag, Otočac, Lički Osik, Korenicu i Pazarište. Domaćini su ih srdačno dočekali, predstavili su svoj župni pastoral i omogućili im da se upoznaju s ostalim sudionicima iz različitih dijelova Hrvatske.

Oko podneva, deset tisuća mladih okupilo se na središnjem gradskom trgu Stjepana Radića u Gospiću. U opuštenom druženju, sudionici su imali priliku obići brojne promotivne štandove postavljene na šetalištu poznatom kao gospićka Kalelarga. Predprogram su animirali Hrvatsko nadzemlje, Vjera i svjetlo te Matej Lovrić, uz glazbenu podršku VIS-a Mihovil.

U 14,30 sati, sudionici su zajedno s biskupima i svećenicima formirali procesiju od središnjeg trga do stadiona Balinovac. Ondje su mladi imali priliku ispovjediti se i sudjelovati u pobožnosti molitve svete krunice.

Misno slavlje počelo je u 17,00 sati na stadionu Balinovac. Deset tisuća mladih ujedinilo se u molitvi i pjesmi uz izvanrednu glazbenu animaciju. Posebna radost bila nam je vidjeti našeg zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, splitsko – makarski nadbiskup. Propovijedao je šibenski biskup Tomislav Rogić, predsjednik Odbora za mlade HBK, koji se obratio sudionicima jednostavnim i poticajnim riječima.

Po završetku mise, mladi su se ponovno okupili na trgu Stjepana Radića, gdje su nastavili radovati se uz molitvu i poznate pjesme Božje pobjede. Koncert je trajao do iza 22 sata, nakon čega su se uputili prema autobusima i stigli svojim kućama oko ponoći.

Među zadarskom mladeži, osobito se istaknula grupa mladih s Dugog Otoka, koja je sa svojim župnikom don Franom Šindijom ispunila više od pola autobusa. Oni su sudjelovali na programu u Gospiću čak dva dana, prenoćivši u Gospićkoj biskupiji i preostali do nedjelje, pokazujući živost Dugog otoka iz Zadarske nadbiskupije.

Zahvaljujemo Gospićko –senjskoj biskupiji na trudu i odličnoj organizaciji te se radujemo sljedećem Susretu hrvatske katoličke mladeži 2026. godine u Požegi.

Ivan Šibalić

Foto: Mladi Zadarske nadbiskupije