BOŽAVA: Nadbiskup Zgrablić blagoslovio kip sv. Nikole u župi sv. Nikole

02.07.2024.objavio: Urednik

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić blagoslovio je kip sv. Nikole u župi sv. Nikole u Božavi na Dugom otoku u nedjelju, 30. lipnja.

Slavlje je počelo procesijom nadbiskupa i svećenika koncelebranata od župne kuće do župne crkve. U dvorištu ispred crkve, prije početka svečanog misnog slavlja koje je predvodio u božavskoj župnoj crkvi, nadbiskup Zgrablić blagoslovio je kip sv. Nikole. Kip je visok 1,70 m, a izrađen je u talijanskoj tvrtki ‘Rigione Statue Sacre’ u Napoliju.

Nadbiskup je čestitao Božavljanima na želji da postave kip svoga župnog zaštitnika i na lijepom uređenju crkve, rekavši da su to znakovi njihove ljubavi koju imaju prema Gospodinu i Crkvi. „To prepoznajemo i to želimo poduprijeti. To su znakovi koji izlaze iz našeg srca. Da ljubav prema Gospodinu nije samo na riječima, nego da nam je stalo i do onoga što nas podsjeća na ono što je Božje“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je Bog najveće dobro i bogatstvo. Bog i jest u korijenu riječi bogatstvo.

„Bog izlazi iz toga bogatstva, sam prihvaća siromaštvo, ali to siromaštvo je toliko veliko u Isusu Kristu, da se u tom siromaštvu svi možemo obogatiti i možemo primiti najveće dobro našeg života“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Razmatrajući navješteno Evanđelje, u kojem se kazuje kako je Isus lađom prešao preko, nadbiskup je rekao da su i vjernici ulaskom u Crkvu, bivajući njenim dijelom, prešli preko, ušli su u novu stvarnost.

„Krštenje je učinilo nešto novo, kao da se promijenilo naše mjesto boravišta. Po krštenju smo ušli u novi život kojeg je Bog donio u svome Sinu Isusu i prebačeni smo u novu stvarnost života. Biti kršćanin znači toliku novost života, da primamo život koji u Bogu već postoji. Bog nam se toliko približio i trebamo računati s tim darom. Bog poziva, nikad se ne umara, ali nužan je naš odgovor“, poručio je mons. Zgrablić.

S obzirom na neke situacije kako su ljudi, unatoč ozdravljenjima i susretima s Isusom, otišli od njega; ispred osobnog odnosa s Isusom stavili su svoje privatne prohtjeve, zemaljske preokupacije, materijalno, pokazali su nezahvalnost, nevjeru i slično, nadbiskup je istaknuo da je Jair u navještenom evanđelju primjer osobe kako nasljedovati i susresti Isusa.

Jair je ničice pao pred Isusa i molio ga za ozdravljenje svoje kćeri. „Isusa primamo na način kao Jair, koji je prišao Isusu s punom vjerom i predanjem, s punim povjerenjem prema Isusu. Jairova vjera omogućila je da sila, snaga novog života koju Isus nosi u sebi, prijeđe na njegovu kćer i daje život“, istaknuo je mons. Zgrablić.

Podsjetio je da je tako snažnu vjeru u Isusa imala i žena koja je krvarila 12 godina. Krv je znak života, a ona je, krvareći, gubeći krv, umirala. „Ta žena je dotaknula Isusa, a iz Isusa je izašla snaga. Isus je primijetio blizinu te žene u mnoštvu brojnih ljudi koji su se gurali oko njega, jer njena vjera, prihvaćanje Isusa učinilo je da se žena u potpunosti preda Isusu. Prihvatila je da Božja snaga prijeđe na nju i da joj daruje novi život. Kad je Isus djevojčicu dotaknuo svojom rukom, djevojčica je ustala. Opet je iz Isusa izašla snaga. I mi Isusa trebamo prihvatiti takvom vjerom“, potaknuo je mons. Zgrablić, rekavši da u svakom sakramentu dodirujemo Isusa.

Nadbiskup je potaknuo da ne budemo pasivni, kako bi Isus mogao činiti djela i u našem životu, da živom vjerom možemo prihvatiti Isusa i snagu koju nam Bog šalje, a koje nema u ovom svijetu i ne možemo je postići našom naravi.

„Snagu Božjeg duha donosi Isus i jača je od bilo kojeg našeg grijeha, bolesti i smrti. Božja snaga uvodi nas u Božji život, Božju puninu i vječni život“, rekao je mons. Zgrablić, poželjevši da nam svaka euharistija bude trenutak dodira s Isusom, da bi se Božji duh nastanio u našem biću, kao što se nastanio u srcu sv. Nikole i drugih svetaca.

„Isus nas uvodi u nadnaravni život, u ono što mi ne možemo postići. Vodi nas u život uskrsnuća, u drugačiji život, neprolazni, koji ne možemo zaraditi niti zadobiti drugačije, osim predajući se Isusu živom vjerom, dodirnuti Isusa iskrenom vjerom. Neka Gospodin dodirne naše rane, našu smrtnost, kako bi naše krvarenje i ono što gubimo kroz život, kada dodirnemo Gospodina u vjeri, učinilo da iz Isusa izađe snaga koja neka nas zahvati i da je radosno primimo. S Bogom sve raste u nama, stvara mir i radost“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Don Mario Karadakić, župnik Božave, zahvalio je župljanima na velikodušnosti jer su vlastitim prikupljenim sredstvima kupili kip svoga župnog naslovnika, kao i mons. Zgrabliću na podršci životu otočana svojim dolaskom. Župljani su darovali nadbiskupu Zgrabliću mitru, solideo i košaru s prigodnim darovima.

Mons. Zgrablić prisjetio se da je bio u Božavi s nadbiskupom Marijanom Oblakom prije 35 godina, kada je župnik Božave bio don Anđelo Zorić tu mu je bilo drago susresti božavske vjernike. Božavske župljane dolaskom su podržali i drugi svećenici iz Zadra. U misi su koncelebrirali don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, don Ante Dražina, rektor zadarskog sjemeništa ‘Zmajević’, don Mate Žilić i mladomisnik Tin Vidov.

Ines Grbić

Foto: Župa Božava