AKTUALNOSTI

»Odakle, kamo i kako plovi moj brod? Tko plovi s nama?…« samo neka od pitanja koja smo mi mladi u sebi postavljali iščitavajući retke Isusova poziva učenicima na pokret preko mora: »Prijeđimo prijeko!«. Upravo ove riječi iz evanđelja sv. Marka bile su geslo Trećeg planinarskog križnog puta mladih Zadarske nadbiskupije (3. PKP) koji se odvijao na otoku Ižu 10. i 11. ožujka okupivši oko 170 mladih. Na pitanja smo dobivali odgovor, proživljavajući upravo spomenute retke, dva dana planinareći malo izvan svakodnevice.

Križni put započeli smo sabrani u katedrali sv. Stošije slušajući ohrabrujuće riječi nadbiskupa mons. Želimira Puljića, te pokorničkim bogoslužjem kojeg je predvodio fra Bojan Rizvan. Imali smo nekoliko svećenika na raspolaganju za sv. ispovijed kako bismo što spremniji „pošli prijeko“. Uslijedila je zajednička molitva i doručak u blagovaonici sjemeništa Zmajević,  nakon čega smo se zaplovili  katamaranom na otok Iž, u oluju koju su proživljavali i učenici s Isusom. Njihova plovidba predstavljala je naš križni put. Uzburkani valovi i vjetrovi predstavljali su naše uzbuđenje i sve ono što smo ponijeli u našim srcima. Njihov strah predstavljao je i naš strah. Njihova radoznalost postala je i naša.

Stigavši na otok, obasuo nas je poseban osjećaj te su se misli, vjerujem, retrogradno… Nastavi citati

Brak i obitelj u društvu i Crkvi danas bila je tema stručnog  skupa vjeroučitelja Zadarske nadbiskupije održanog u subotu 10. ožujka u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru. Sudjelovali su predavači: prof. dr. Dubravka Hrabar govorila je o temi ‘Brak i obitelj pred suvremenim društvenim izazovima’, prof. dr. Jadranka Garmaz: ‘Brak i obitelj u svjetlu Apostolske pobudnice Amoris laetitia’ i dr. Mihael Prović: ‘Odgojno-katehetska zadaća obitelji u svjetlu Amoris laetitia’.

Dr. Hrabar, pročelnica Katedre za obiteljsko prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstavila je pravni pogled na brak i obitelj i stavke međunarodnih ugovora koji obvezuju RH: Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Europska unija i Ugovori sa Svetom Stolicom. Prema Povelji o temeljnim pravima Europske unije 2010. g., razlikuje se brak i obitelj, odnosno ‘pravo na sklapanje braka’ od ‘osnivanja obitelji’. Pravo na brak je ljudsko pravo, a zadnji europski trendovi ne navode heteroseksualno obilježje braka. Vrste životnih zajednica su brak, izvanbračna zajednica, obitelj. U Hrvatskoj je brak ustavna kategorija kao zajednica muškarca i žene, a za izvanbračnu zajednicu kojih je sve veći broj, Obiteljski zakon donosi povećanje prava izvanbračnih partnera u svim segmentima. Zakon o životnom partnerstvu iz 2014. g. navodi dva tipa tog partnerstva: formalno (pred matičarem) i neformalno. Sve… Nastavi citati

Mons. dr. Eduard Peričić, svećenik Zadarske nadbiskupije i hrvatski crkveni povjesničar, pokopan je u subotu 10. ožujka u svojoj rodnoj župi sv. Kasijana u Sukošanu. Misu zadušnicu u crkvi Svih Svetih na groblju u Sukošanu u zajedništvu s brojnim svećenicima Zadarske nadbiskupije, uz sudjelovanje  brojnih redovnica i vjernika laika pristiglih iz svih njenih dijelova, predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sprovodni obred predvodio je don Domagoj Kelava, župnik Sukošana. Među svećenicima je bio i mo. Šime Marović, don Eduardov rođak.

Tri su velika doprinosa i zasluge mons. Peričića kojima je don Eduard podržao razvoj Katoličke Crkve u Hrvatskoj i to baš u odnosu na Svetu Stolicu i sv. Ivana Pavla II. kojega je osobno poznavao i susretao. Prvo, don Eduard je uvelike doprinio završnoj proslavi svehrvatskog crkvenog i narodnog jubileja ‘Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata’ – proslavi Branimirove godine u Ninu 2. rujna 1979. g. Bio je i član Središnjeg odbora te proslave. No, još više, upravo je ideja mons. Peričića bila da se Branimirova godina – 1100. godišnjica vjernosti Hrvata Petrovom nasljedniku proslavi u Ninu, jer se navršavalo 1100 godina od razmjene pisama između hrvatskog kneza Branimira koji je stolovao u Ninu, ninskog biskupa Teodozija i pape Ivana… Nastavi citati

Natjecanje iz vjeronauka Zadarske nadbiskupije održano je u petak 9. ožujka u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru. Pobjednik među osmoškolcima je OŠ Braća Ribar – Posedarje, s mentoricom vjeroučitečljicom Bertom Pericom, s osvojenih 90 bodova. Posedarski vjeroučenici koji će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na Olimpijadi u Poreču su: Ante Nekić, Andrea Nekić, Nikolina Lerga i Antea Knežević. Drugoplasirana je OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar (s. Marija Beroš, 89,25 bodova), a trećeplasirana OŠ Bartula Kašića – Zadar (Jolida Klarić, 81 bod). Od dvadeset osnovnoškolskih ekipe koje su sudjelovale na školskom natjecanju iz vjeronauka, na nadbiskupijsko natjecanje se plasiralo jedanaest prvoplasiranih škola, odnosno 55 vjeroučenika. Raspored sljedećih osam mjesta je sljedeći: četvrto mjesto osvojila je OŠ Pakoštane (Lucija Franić), 5. OŠ Zemunik (Tomislav Paleka), 6. OŠ Zadarski otoci – Zadar (Marija Šimunić), 7. OŠ Petra Zoranića – Jasenice (Ruža Knez), 8. OŠ Šime Budinića – Zadar (Blaženka Marčina i Marta Torić), 9. OŠ Sv. Filip i Jakov (Gabriela Vodopija), 10. OŠ Franka Lisice – Polača (Krešimir Erlić) i 11. mjesto OŠ Privlaka (Ankica Blažević).

Pobjednik među srednjoškolcima je SŠ  Kneza Branimira – Benkovac, s mentorom Hrvojem Oštrićem, koji su osvojili 86 bodova. Benkovački vjeroučenici koji će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na travanjskom… Nastavi citati

Mons. Eduard Peričić, poznati svećenik Zadarske nadbiskupije i istaknuti hrvatski crkveni povjesničar, okrijepljen otajstvima vjere, preminuo je u četvrtak 8. ožujka u Općoj bolnici Zadar, u 84. godini života i 56. godini svećeništva. Misa zadušnica i sprovodni obredi slavit će se u subotu 10. ožujka u crkvi Svih Svetih pokraj novog groblja u Sukošanu s početkom u 15,00 sati, u Peričićevoj rodnoj sukošanskoj župi sv. Kasijana. Mons. Peričić je bio dugogodišnji predavač crkvene povijesti na Visoko teološko-katehetskoj školi u Zadru od 1992. do 2009. g. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963. g. u Zadru.

Don Eduard je rođen 31. prosinca 1935. g. u Sukošanu, u obitelji Branka i Anke rođ. Dijan. Osnovnu školu pohađao je u Sukošanu, Gimnaziju I. i II. u Šibeniku, a Gimnaziju III. i  IV. u Zadru. Studirao je na Bogosloviji u Đakovu (1954.-1956.), u Zagrebu (1958.-1960.) i u Zadru (1962.-1963.). Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je povijest 1965. g. Na tom je fakultetu upisao i studij Francuskog jezika i književnosti kojeg je pohađao od 1967. do 1970. g. Na Filozofskom fakultetu u Zadru doktorirao je humanističke znanosti iz područja povijesti 1979. g.

Svećeničke službe mons. Peričića su sljedeće: kao mladomisnik bio je pomoćnik župniku… Nastavi citati

Četrdeset i sedma Svećenička skupština Zadarske nadbiskupije održana je u srijedu 21. veljače u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Tema susreta je bila ‘Crkveni arhivi: nastanak, briga i važnost stvaranja i čuvanja arhivske građe’. Povod toj temi je dvostruk: ove godine proglašena ‘Europska godina kulturne baštine’ i 55. godišnjica petog kongresa ‘Društva crkvenih arhivista’, kad je bl. Pavao VI. 1963. g. rekao: „Kultura je sastavni dio života Crkve koja stoljećima ispisuje tragove njenog otajstva. Sam Krist djeluje i piše u vremenu, a ispisane stranice su jeka i tragovi Gospodnjeg prolaska kroz svijet. Brigom o arhivskoj građi i dokumentima očitujemo poštovanje prema samom Kristu i njegovoj Crkvi, a onima koji su zainteresirani i koji će doći poslije nas, pružamo i ostavljamo znakove i tragove Gospodinova prolaza svijetom“.

U prigodnom govoru o toj temi, zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je značenje arhiva temeljem smjernica pape Pavla VI. koje je uputio u tri prigode 1963. i 1964. g. Očinska briga o arhivu pripada i apostolskom poslanju, rekao je Pavao VI. 1964. g. na susretu Društva katoličkih arhivista, istaknuvši da to traži materija o kojoj se govori, to zahtjeva povijesni ugled, osobito ugled Crkve koja se predstavlja kao majka i učiteljica, jer svaki sačuvani… Nastavi citati

Tribina o temi ‘Postaabortivni sindrom i što o njemu trebate znati’ te svjedočanstvo splitske obitelji Bošnjak predstavljeni su na susretu zainteresirane javnosti u utorak, 20. veljače u dvorani samostana sv. Frane u Zadru. O programu ‘Oprostom oslobođene’ za žene ranjene pobačajem, primjerima iz prakse žena koje su javno posvjedočile o posljedicama učinjenog pobačaja, govorila je Lidija Dugan, provoditeljica tog programa. Dugan je vukovarka i ujedno koordinatorica inicijative ’40 dana za život’ za Slavoniju te je iznijela ohrabrujuće najnovije podatke u prilog otvorenosti životu.

Jedna ginekologinja članovima Inicijative rekla je kako je trenutno u Vukovaru porast trudnoća s četvrtim i petim djetetom te blizanačkih trudnoća, što se u Vukovaru nije dogodilo desetljećima. Također, ove školske godine u Vukovaru je prvi put u prvi razred upisano više djece nego inače. Upisano je četrdeset djece više nego prethodne godine. Inicijativa u porastu od 40 novih vukovarskih prvašića vidi simboličan znak, čemu su i oni doprinijeli kao plod molitvi, jer provode baš 40-dnevne molitvene kampanje za život.

„Ljekarnici traže priziv savjesti i ne žele prodavati kontracepcijska sredstva. Cijele obitelji se obnavljaju. Za žene koje su učinile ili namjeravaju učiniti pobačaj, molitelji ispred bolnica su posljednji znak nade i prvi znak milosrđa. Poslanje inicijative ’40… Nastavi citati

Relikviju sv. Ivana Pavla II. zadarskim moliteljima inicijative ’40 dana za život’ u utorak 20. veljače u Zadar je donijela regionalna koordinatorica te inicijative za Dalmaciju, Marija Šošić. Relikvija se od 15,00 do 17,00 sati nalazila na mjestu bdjenja gdje molitelji mole, kod ulaza zadarske Opće bolnice. Molitelji su molili litanije sv. Ivanu Pavlu II., za obitelji, život, majke i očeve, pobačenu djecu, zacijeljenje rana od pobačaja. Razmatrali su i papin govor obiteljima te druge poruke koje je za svog pontifikata uputio u prilog životu.

„Sv. Ivan Pavao II. je veliki zagovornik života, promicatelj pro lifea, puno je pisao i molio o toj temi. I njegovoj majci su u trudnoći s Karolom savjetovali da pobaci jer je liječnik rekao kako postoji mogućnost da oboje izgube život. Ali, njegova majka je stavila svoje pouzdanje u Gospodina i rodila je jednog od najvećih ljudi, papu i sveca. Papa Ivan Pavao II. je rekao da je hitno potrebna velika svjetska molitva za nerođeni život. Mi u tim njegovim riječima vidimo uporište za svoje djelovanje. ’40 dana’ je velika svjetska, afirmativna pro life organizacija i molitva za život. Papa je napisao i encikliku ‘Evanđelje života’ u kojoj govori o potrebi zaštite nerođenog života“ rekla… Nastavi citati

Nadbiskupsko sjemenište ‘Zmajević’ Zadar u subotu, 17.-og i nedjelju, 18. veljače posjetilo je trideset dječaka iz Benkovačkog (župa Benkovac i Kistanje), Novigradskog (župa Jasenice) i Zemuničkog dekanata (župa Zemunik i Gorica-Raštane). Susret je počeo kratkim upoznavanjem sjemenišnog života o kojemu su govorili duhovnik sjemeništa, don Zvonimir Mikulić i rektor, don Roland Jelić. Nakon zajedničke okrepe uslijedile su sportske aktivnosti u nogometu i stolnom tenisu. Sjemeništarci su ministrante proveli u obilazak sjemeništa i znamenitosti Zadra u pojedinim grupama. Uslijedila je molitva krunice i prigoda za sakramenat pomirenja. Prvi dan susreta završen je gledanjem filma.

Drugi dan počeli su svečanom molitvom Jutarnje u kapelici koju je predvodio duhovnik Mikulić. Pohodili su i Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II., gdje je rektor Jelić ukratko predstavio povijest Gimnazije a ministranti su mogli pogledati i prostorije škole. Potom su se okupili u velikoj dvorani sjemeništa, gdje je rektor Jelić posvjedočio o svom pozivu, kao i sjemeništarac I. razreda Marko Butković iz Gospića. Uslijedila je podjela prigodnih uspomena i medalja za pobjedničke ekipe. Jutro su zaključili svečanom misom koju je predslavio rektor Jelić, a u njoj su sudjelovali i neki roditelji. Susret je završen ručkom a svi su izrazili zadovoljstvo pohodom sjemeništu te su sklopljena i nova prijateljstva.… Nastavi citati

Ovogodišnja korizmena akcija Zadarske nadbiskupije namijenjena je za pomoć u izgradnji crkve u Misiji Svetoga Križa u Kisongu, u nadbiskupiji Aruša u Tanzaniji, koju vode hrvatski misionari don Velimir Tomić i don Bernard Marjanović. Kamen temeljac za tu crkvu položen je u rujnu 2017. g. O požrtvovnosti hrvatskih misionara u tamošnjem služenju i radu govori i činjenica da je don Velimir boravio krajem 2017. g. u Hrvatskoj, zbog operacije ruke koju je teško ozlijedio tijekom rada na krovu te crkve. Operacija je uspješno obavljena i don Velimir se u prosincu vratio svojoj službi o kojoj je za svog zadnjeg boravka u Hrvatskoj rekao: “Na odlazak u misiju Kisongo u Tanzaniji potaknula su me pisma i iskazi naših misionara. Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. To je posve drugačiji svijet od našeg. Najveći dio zemlje je bez struje, a dijelovi koji struju imaju, više vremena su bez nje. Nema asfalta, nestašica je hrane, lijekova, svega. U početku mi se bilo teško priviknuti na takvu kulturu, prehranu, uvjete života. Međutim, vidjeti pomake, uspjehe, promjene na bolje, motiviralo me i dalo snagu da ostanem. Brzo sam naučio i njihov jezik, svahili“.

Don Velimir ističe da se misionari trude pomoći koliko god mogu.… Nastavi citati

Božić
  • No events
Najave
VSRP: No data available
TV Vatikan