AKTUALNOSTI

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na 55. redovitom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, 10. listopada, ponovno je izabran za predsjednika HBK.

Nadbiskup Puljić rođen je 7. ožujka 1947. u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj. Završio je Dijecezansku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, a studij teologije pohađao je u Splitu i Rimu. U Rimu je postigao diplomu licencijata iz pastoralne teologije i doktorat iz psihologije.

Za svećenika je zaređen 24. ožujka 1974. u Rimu, a Mladu misu proslavio je u požeškoj crkvi sv. Terezije, 7. srpnja 1974. godine. Po završetku studija u Rimu vršio je razne službe u Bogosloviji u Sarajevu (prefekt, dekan i od 1985. do 1988. Rektor Bogoslovije).

Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je dubrovačkim biskupom 7. prosinca 1989., a za biskupa je zaređen u Dubrovniku 14. siječnja 1990. kada je i preuzeo službu. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 15. ožujka 2010. zadarskim nadbiskupom. U službu je uveden u zadarskoj prvostolnici 24. travnja 2010. godine.

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji bio je Predsjednik vijeća za kulturu i crkvena kulturna dobra, te Predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu. Na 45 zasjedanju HBK, 14. studenoga 2012. bio je izabran za predsjednika HBK.

Blagdan sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra, u nedjelju 8. listopada proslavljen je s pet misnih slavlja. Koncelebrirano prijepodnevno misno slavlje u svetištu sv. Šimuna u Zadru predvodio je mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Istaknuo je značaj činjenice da su u Zadru proslave nebeskih zaštitnika Nadbiskupije i Grada podudarni s proslavom velikih državnih praznika kad Hrvatska obilježava ključne trenutke svoje novije povijesti. Tako se na blagdan sv. Šimuna 8. listopada slavi Dan neovisnosti, a na blagdan sv. Stošije 15. siječnja Hrvatska slavi Dan međunarodnog priznanja RH. Biskup Bogović je pozvao na molitvu za blagoslov domovine i naroda.

   

U svjetlu činjenice neraspadnutog tijela sv. Šimuna koje Zadrani časte osam stoljeća, izražavajući poštovanje tijelu sv. Šimuna koje je na svojim rukama nosilo spasenje svijeta, biskup Bogović je u propovijedi istaknuo značaj poštovanja ljudskog tijela koje je hram Duha Svetoga. Već na zemlji treba poštovati tijelo svakog čovjeka. „Svako ljudsko tijelo zaslužuje da ga poštujemo jer je u njemu živio čovjek koji je stvoren na sliku i priliku Božju. To će tijelo biti proslavljeno po uskrsnuću kao sudionik na trajnoj adresi na koju smo pozvani, u Presveto Trojstvo. To je naša zadnja pošta koja je na nas upisana na krštenju, kad… Nastavi citati

Svečanu Večernju uoči svetkovine sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra kojeg puk Zadarske nadbiskupije kao svog omiljenog sveca zaštitnika časti više od sedam stoljeća, u svetištu sv. Šimuna u Zadru u subotu 7. listopada predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Možda toga nismo dovoljno ni svjesni – Šimun je taj svetac koji je na svojim rukama držao maloga Isusa, sveto tijelo Isusovo. Slaveći njegov spomen, sjećamo se dana kada je Isus po Mariji stigao među ljude, a na dan prikazanja u jeruzalemskom hramu dočekao ga je upravo prorok Šimun. Svetkovina sv. Šimuna podsjeća nas na to i priziva u pamet kako su se u tom trenutku susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. Taj događaj povezuje Betlehem s Jeruzalemom. Naime, dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun dočekao i primio u naručje, on će podnijeti muku, umrijeti, slavno uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga i kličemo sv. Šimunu i radujemo se s pjesmom: ‘Pravedniče sveti Šime, častimo ti sveto ime!’“ rekao je mons. Puljić u nagovoru Svečane Večernje.

Osim proslave tog otajstvenog događaja koji nas vodi u Jeruzalem, uz blagdan sv. Šimuna obilježava… Nastavi citati

Blagdan sv. Franje Asiškoga svečano je proslavljen u crkvi sv. Franje u Zadru u srijedu 4. listopada, pri samostanu koji je osnovan još za Franjina života i najstariji je hrvatski franjevački samostan. Svečano večernje misno slavlje u zajedništvu s deset svećenika pred brojnim pukom predvodio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Sv. Franjo je 1212. g. došao na obale Hrvatske, a gotovo je sigurno da je to bio Zadar, rekao je provincijal Bilokapić.

   

„Franjinim dolaskom, zemlja i narod Hrvata su silno blagoslovljeni. Ne samo što je njujorški časopis The Times sv. Franju proglasio čovjekom tisućljeća, nego je sv. Franjo najveći dobrotovor Crkve u Hrvata: politički, gospodarski kulturno“ rekao je fra Andrija, upitavši što bi i gdje bi bila Crkva s drugu stranu brda, gdje su bili Turci, da nije bilo sv. Franje. „Što bi bilo u tim krajevima s Crkvom, evanđeljem, vjerom, kulturom? Bi li tu uopće bila kršćanska kultura? Franjo je po svojoj braći tu živio, širio evanđelje, blagoslivljao ljude. Zato je Hrvatska blagoslovljena a Crkva u Hrvata je najfranjevačkija Crkva u svijetu“ rekao je fra Andrija, poželjevši da se Franjin blagoslov i znak Tau upišu u naše srce, „da znamo… Nastavi citati

Svečanost blagoslova gradilišta i polaganja kamena temeljca za izgradnju nove crkve sv. Pavla u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja u Novom naselju Bokanjac u Zadru održana je u nedjelju 17. rujna. Tim je povodom svečano misno slavlje u crkvi sv. Pavla koja je montažna i nalazi se ispred buduće  crkve na lijevoj strani, predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Suslavili su bokanjački župnik i ekonom Zadarske nadbiskupije don Srećko Petrov, don Šime Kevrić i nadbiskupov tajnik don Marin Batur.

    

Gradnja nove crkve je počela 5. svibnja 2017. g. i predviđa se da će na proljeće/ljeto 2018. g. njena gradnja biti dovršena. Crkva sv. Pavla je trobrodna crkva klasičnog oblika. Duga je 28 m, široka 16 m, a crkveni zvonik je visok 25 m. Korisna površina cijelog objekta (crkve, pjevališta, sakristije, zvonika, spremišta) iznosi više od 600 četvornih metara. Izgrađuje se od armirano betonske konstrukcije i opeke. Nacrt crkve je projektirala arhitektica Tina Morožin Majica u suradnji s Jurom Rogićem. Projektna dokumentacija je izrađena u projektantskom uredu Denmar iz Zadra. Građevinske radove izvodi poduzeće IBIS 92 iz Zadra. Nadzor radova obavlja Željko Čirjak. Prema procjeni projektanta, vrijednost projekta je između pet i šest milijuna kuna. Crkva će se graditi… Nastavi citati

Don Zdenko Dundović, svećenik Zadarske nadbiskupije, obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Zadarski kaptol, njegova dobra i kaptolski dostojanstvenici u posljednjih sto godina vladavine Mletačke Republike (1697.-1797.) u ponedjeljak 11. rujna na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pred povjerenstvom u sastavu: izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković, predsjednik, izv. prof. dr. sc. Jadranka Neralić, mentorica-vanjska članica, doc. dr .sc. Vanda Kraft Soić, članica. Glavni je predmet doktorske disertacije zadarski Kaptol katedralne crkve sv. Stošije u Zadru, njegovi dostojanstvenici i dobra tijekom posljednjih sto godina vladavine Mletačke Republike u Dalmaciji. Tijekom istraživanja arhivske dokumentacije zadarskog Kaptola, koja se čuva u Arhivu Zadarske nadbiskupije i brojnih dokumenata Državnih arhiva u Zadru i Veneciji, kao i Tajnog Vatikanskog arhiva u Rimu te dostupne dokumentacije Znanstvene knjižnice u Zadru, autor je postavio termeljne ciljeve i teze: srednjovjekovna prošlost zadarskog Kaptola relativno je obrađena u hrvatskoj crkvenoj historiografiji, kako će se u radu pokazati. Nasuprot tome, njegova novovjekovna prošlost još je neistražena. Ta je činjenica za autora bila primarni poticaj istraživanju ekonomskog aspekta zadarskog Kaptola tijekom 18. st. i njegovog utjecaja na crkveni život u Zadru tijekom posljednjih sto godina mletačke vladavine u Dalmaciji. Stoga je bilo neizbježno analizirati povijesne okolnosti kao polazišnu točku istraživanja.… Nastavi citati

Na dan dolaska tijela sv. Leopolda u Zadar, na kraju svečanog misnog slavlja koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru u četvrtak 14. rujna predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, prisutnima je prigodnu riječ uputio fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi. „U ime kapucina iz Padove i venetskog kraja, zahvalio bih svima, i zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, što ste priihvatili da posmrtni ostaci sv. Leopolda budu s vama. Nikad nisam imao nikakvih sumnji u poštovanje i ljubav koje je hrvatski narod imao prema sv. Leopoldu. Ali, stvarnost uvijek nadvisuje svako očekivanje. Večeras u srcu proživljavam sve osjećaje koje sam doživio prošle godine kad je tijelo sv. Leopolda bilo u Rimu i Zagrebu. Vi ljubite sv. Leopolda zato što je on prvi vas ljubio i još uvijek vas ljubi. Govoreći o  vama, sv. Leopold bi rekao: ‘To je moj narod. I ja živim za njega’. Bio je zatvoren u svojoj maloj sobici u Padovi. Govorio je: ‘Ja sam ovdje kao ptica u krletci. Ali moje srce je uvijek s onu stranu mora’.

Danas su posmrtni ostaci sv. Leopolda među vama. Da vas podsjete na tu ljubav koja nikad nije nedostajala u njemu. Štoviše, ona je sve… Nastavi citati

„U punom smislu riječi, Leopold je uspio umrežiti zdravo i jednostavno prihvaćanje i razumijevanje s otajstvenom dimenzijom sakramenta ozdravljenja“ rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi svečanog koncelebriranog slavlja koje je predvodio u četvrtak 14. rujna u katedrali sv. Stošije u Zadru, na dan pohoda tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zadar. U zajedništvu više od stotinu svećenika iz više zemalja, bili su i fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi i fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske zajednice.

   

„Sveci nam pomažu odupirati se zavođenjima ovoga svijeta i liječiti zadobivene rane“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da „kad častimo zemne ostatke svetaca, častimo one koje je Bog obdario osobitim milostima i darovima. Časteći njih, mi častimo Darovatelja svih darova. Dok smo okupljeni oko zemnih ostataka sv. Leopolda, mi dižemo hvalu Bogu svemogućemu i Isusu Kristu raspetome koji nas je svojom mukom i smrću spasio i otkupio“ rekao je mons. Puljić.

    

Uvodno je Bogu zahvalio što je na veliku svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa u zadarskoj sredini u katedrali dragi sv. Leopold. “On upire prstom prema raspetom Gospodinu. Ne može dignuti ruku, ali upućuje nas na njega i diže ruku kako je dizao u ispovjedaonici,… Nastavi citati

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića stiglo je ispred crkve Gospe od Zdravlja u Zadru u četvrtak 14. rujna u 14,20 minuta, dočekano zvonima te crkve, crkvenim pjesmama i pljeskom nazočnog puka. Zadar je prva postaja šestodnevnog boravka svečevog tijela u Hrvatskoj gdje je sv. Leopold djelovao od 1897.-1900. g. U pratnji tijela sv. Leopolda među pristiglima u Zadar bili su i fra Jure Šarćević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, hrvatski, slovenski i talijanski kapucini te svećenici Leopoldove rodne Kotorske biskupije.

Na početku obreda, sarkofag sa svečevim tijelom okadio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije te je odmah na početku obreda uputio nagovor. Sarkofag je položen na veliki odar crvene boje rubno ukrašen bijelim cvijećem, te je tako i unešen u crkvu. Ispred crkve bili su i članovi Odreda Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. g. iz Hravtske, u kojem su u nošnji tog odreda, s njegovim stijegom i hrvatskom zastavom, bili članovi iz Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Trogira. Oni su izrazili počast i otpust svecu podizanjem i otpuštanjem tih dviju zastava, te su nakon što je tijelo uneseno u crkvu Gospe od Zdravlja, bili ispred odra svečevog tijela. Članovi Bokeljske mornarice bit će i na ispraćaju svečevog tijela… Nastavi citati

“Sveti Leopolde, dobro došao na našu obalu života. Podrži nas usprkos protivnim vjetrovima na uzburkanom moru hrvatskog tla u vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjima” poručio je  mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije u nagovoru kojeg je u četvrtak 14. rujna održao za vrijeme liturgijskog obreda kojeg je predvodio pri dočeku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića ispred crkve Gospe od Zdravlja, koja je ujedno i svetište  Leopolda Bogdana Mandića za Zadarsku nadbiskupiju. „Danas s ponosom i radošću u srcu, na pragu ovog drevnog svetišta, dočekujemo sveca koji je njime upravljao, tri godine u njemu živio i svećeničku službu vršio. Ovo je milosni i radosni susret s velikim duhovnim sinom našeg hrvatskog naroda i našim zadarskim sugrađaninom. Sv. Leopold ponovno se vraća u svoj Zadar, u svoju crkvu, pred lik Gospe od Zdravlja. Neka po zagovoru svetog Leopolda, boravak njegovog svetog tijela bude milosno i blagoslovljeno vrijeme za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju, osobito za naš duhovni rast i osobni susret s milosrdnim Ocem. Njegov dolazak i boravak neka drevnoj zadarskoj Crkvi u svemu bude milostan“ poručio je mons. Lenkić, istaknuvši da nas prisutnost Leopoldovog tijela potiče na snažnije življenje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, prihvaćanje milosti svete… Nastavi citati

TV Vatikan