Misa polnoćka u katedrali sv. Stošije u Zadru – Nadbiskupova propovijed

Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan (Polnoćka 2012.)

1. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Ove svete božićne noći radujemo se rođendanu Isusa Krista i razmišljamo o čudesnom i nedokučivom otajstvu: o Riječi koja je tijelom postala i nastanila se među nama. Ove svete noći nebo je objavilo golemu riznicu vjere, i označilo prekretnicu u povijesti ljudskoga roda. Otajstvo Božića združilo je zauvijek božansko s ljudskim, izvanvremensko s vremenskim. To je nedokučiva tajna o kojoj su razmišljali najveći umovi teologa i svetaca. A opet  je tako jasna i razumljiva svakome tko je promatra. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan.

Utjelovljenjem Sina Božjega počela se pisati Božja povijest na zemlji. Kršćanstvo zato nije ideologija kojoj treba vjerovati, nego događaj koji nas želi zahvatiti. Hrvatske božićne pjesme najbolji to opisuju kad pozivaju: ‘Braćo pastiri pohitite!’; ‘Pođite kralji, tamo se njemu poklonite..!’ Sve je u pokretu, jer spasenje je na domak ruke. Valja se požuriti. Jer, Božić se nije sasma dogodio. On se želi dogoditi i u tebi osobno. A po tebi i u tvojoj obitelji. Evo, sad je vrijeme milosno. Evo, sad je vrijeme spasa» (2 Kor 6, 2). ‘Neka vam srca, dakle,  ne budu tvrda, ako danas glas mu čujete’ (Heb 3, 7).

2. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Zato, brate i sestro, ustanimo, pođimo i poklonimo se Novorođenome. On je, naime, došao zalutalog čovjeka obasjati svjetlom istine, a pokajniku vratiti dostojanstvo i život (Iv 10,10). I ne boj se, čovječe! Probudi se i poslušaj što anđeli pjevaju i poručuju: ‘U Betlehemu u štalici rodio se Krist Gospodin’. S nevjericom slušaš ove riječi i ne možeš povezati Boga i jaslice u štali. Vjerom apostola Tome ponavljaj: ‘Ne shvaćamo, ne gledamo; al’ po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu!’ Po tajni utjelovljene Riječi našoj je duši sinulo novo svjetlo njegove slave, koja budi u nama čežnja za nebeskim dobrima. Ustani, probudi se. Moli i zovi. Kucaj i traži. I ne umaraj se upravljati Novorođenome molitveni vapaj: Isuse, Ti si čežnja duše moje. Ti si čežnja moje obitelji. Ti si Emanuel, Bog s nama. Ti si mir naš. Tvoja su vremena i vjekovi! Dan je na izmaku, dođi. Dođi i ne kasni! I ostani trajno s nama, Gospodine Isuse!

Neka u ovoj svetoj noći u svima nama poraste glad i čežnja za nebeskim dobrima. Neka mir novorođenog Kralja zavlada u srcima i dušama naših obitelji. Obdareni Božjom dobrotom, budimo jedni drugima dar i blagoslov: svojim obiteljima, djeci, roditeljima, gradu, mjestu i narodu, kao i svim ljudima dobre volje moleći i pjevajući ovih dana zahvalno i oduševljeno naše divne božićne pjesme.   – Vama, ovdje nazočnima, kao i svim slušateljima koji nas prate preko naših medija, želim čestit Božić i već sada blagoslovljenu Novu 2013. godinu, ispunjenu mirom, radošću, prosperitetom i blagostanjem, ali i čežnjom za nebeskim dobrima. Jer, Dijete nam se rodilo; Bog nam je darovan! Zato s radošću kličemo i pjevamo: “Teb’ Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku Tvoju častimo, svetu Djevu Mariju!” Amen!

 Katedrala, 24. prosinca 2012.

† Želimir Puljić, nadbiskup