Nadbiskupova propovijed na sv. Krševana, mučenika, zaštitnika grada Zadra, Zadar, Katedrala, 24. studenoga 2012.

Nadbiskupova propovijed na sv. Krševana, mučenika, zaštitnika grada Zadra, Zadar, Katedrala, 24. studenoga 2012.

 

Sveti Krševan – vrli rimski časnik i vitez Isusa Krista

 

1. Ovom svečanom euharistijom obilježavamo blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada Zadra. Iskrene čestitke povodom Dana grada, Vama, štovani gradonačelniče i svim Vašim suradnicima, kao i svim žiteljima Zadra, koji se kao malo koji grad može pohvaliti s više nebeskih  zagovornika. Utemeljenjem hrvatske države, naime, i novim preustroje lokalne vlasti gradovi i naselja su birali i svoje dane. Odgovorni za vodstvo ovoga grada odabrali su kao svoga zaštitnika simpatičnog sveca, ‘vrlog rimskog časnika’, Božjeg viteza sv. Krševana koji je živio u drugoj polovici III. stoljeća. Iako je bio vojnik i podanik cara Dioklecijana, Krševan je bio angažirani kršćanin, prepoznatljiv po čvrstoj i nepokolebivoj vjeri u Isusa Krista jedinog Otkupitelja čovjeka.

 

Slušali smo maloprije čitanje iz knjige Mudrosti koje govori o mukama ‘pravednika, koji bježi ispred jarosti bratove, a mudrost ga vodi pravim stazama’. Čuli smo također kako mu ta mudrost pomaže ‘kad ga pritijesne lakomci i čuva ga od neprijatelja i štiti od zasjeda’. Ona mu u u žestokom boju dariva spoznaju da je bogobojaznost od svega jača’. Dapače, ‘ona je s njime u tamnicu sišla pa ga ni u okovima nije zapustila, nego je nagnala u laž one koji ga kaljahu, a njemu darovala slavu vječnu’. Ovaj tekst redovito se čita na blagdan sv. Krševana koji je bio vrli Kristov vitez. Tekst danas ima višestruko značenje. Najprije nas podsjeća na svetoga Kreševana, koga je u njegovim mukama mudrost vodila pravim stazama’, ‘sačuvala ga od neprijatelja i zaštitila od njihovih zasjeda’. Dapače, ‘ona je s njime u tamnicu sišla pa ga ni u okovima nije zapustila, nego je nagnala u laž one koji ga kaljahu’.

 

2. Kad je čovjek obdaren darom mudrosti, on je razborit, umjeren, radin, ponizan, uravnotežen, suzdržan, iskren, pravedan, pun ljubavi.. On razmišlja o životu, o svojoj sudbini, o veličini i ljudskom jadu, tjeskobi i boli, o prolaznosti života i o smrti. Iako je knjiga Mudrosti pisana prije dva milenija, osjećamo njezinu aktualnost i danas. Kao što su sveti Krševan i drugi svjedoci i mučenici nalazili u njoj snagu, okrjepu i nadahnuće, tako su i naši ljudi, ohrabreni svetim tekstom, žarko molili i vapili za pomoć s neba. I u tomu bili uslišani. 

 

Danas ćemo pjevati svečano ‘Tebe Boga hvalimo’ za dar slobode i druga silna djela koja nam je učinio Gospodin; posebice tijekom teških dana Domovinskoga rata. Zahvalni smo Božjoj Providnosti, moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zadarskih zaštitnika da smo izdržali teške godine kušnje i osvojili slobodu. Posebice smo zahvalni hrabrim braniteljima koji su s krunicom oko vrata na čelu s naši generalima pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana obranili hrvatska ognjišta i svetišta. I s pravom ih nazivamo suvremenim hrvatskim vitezovima. A vitezovi se odlikuju određenim ponašanjem koje pobuđuju divljenje. Njihova je pak zadaća bila, kako bilježi, John od Salisburya: ‘Štititi Crkvu, boriti se protiv izdaje, poštivati vjerske službenike, otklanjati nepravdu i pomagati siromašne, uvoditi i štiti mir, te proliti krv za svoju braću ako to ustreba’. Hrvatska se ponosi svojim vitezovima-generalima koji su pokazali navedene odlike ponašanja. Zadar je danas ponosan što se ovoj zahvalnici pridružio  slobodni glas, slobodnog viteza od Pakoštana, generala Ante Gotovine.

 

3. Cijeli tjedan se festižalo diljem Hrvatske jer su naši generali pušteni na slobodu. Ponosni smo što su  pokazali pravo viteško ponašanje. Uz umješnu obranu njihovih odvjetnika, uvjereni smo da smo krunicom i našim molitvenim vapajima izmolili njihovo oslobađanje. Isto onako kako smo to s vjerom i odanošću činili  tijekom Domovinskoga rata. Zbog toga zahvaljujemo Bogu, našim svecima zaštitnicima i Najvjernijoj Odvjetnici Gospi na tom velikom daru. Time je zapravo okončana višegodišnja pravna i druga borba za obranu  dostojanstva Domovinskog rata.

 

Valja nam sada još žarče i ustrajnije ruke sklapati. Jer živimo u okruženju u kojem više nema jasnih kriterija što je dobro, a što zlo; što je dopustivo, a što zabranjeno. Korupcija uzima sve više maha. Sloboda se pretvara u opći moralni nered, a demokracija graniči s anarhijom. Proročki glas Crkve biva ušutkivan ili marginaliziran. Dapače, proglašavan nečim o čemu nije moderno i suvremeno govoriti na početku XXI. stoljeća. ‘Grijeh je stekao pravo građanstva’ govorio je s pravom i opominjao na posljedice takvog stanja blaženi Ivan Pavao II.

 

4. Uvaženi znanstvenik Erich Fromm je prije šezdesetak godina upozoravao kako nastupa vrijeme u kojem će čovjek biti izložen  manipulacijama svake vrste. Bude li pak ostao bez skale vrjednota, relativizam će zavladati u njegovoj psihi i u društvu. A kao posljedica svega toga javlja se, veli on, ateizam koji ga ‘lišava’ svih svetinja i postavlja pitanje smisla postojanja. Nema, naime, zagrobnog života, ‘prijestolje Božje zjapi prazninom i svuda puše ledeni vjetar’ (Beckett). 

 

‘Mudrost, o kojoj nam je danas zborilo prvo čitanje, u Bogu se časti i sred puka svoga hvali’, pa ne dopušta ledenom vjetru da ovlada situacijom. Blago obitelji u kojoj ima takve mudrosti koja se postiže molitvom i sakramentalnim životom. Blago narodu koga ideologije nisu uspjele ‘osloboditi’ od te mudrosti. Blago čovjeku komu Bog daruje to svjetlo mudrosti da razlikuje dobro od zla, te ima čvrstu skalu vrjednota koju nikakve ‘nevere i kiše’ poljuljati ne mogu. Mudar čovjek uz to pita odakle ona dolazi. Za njega je mudrost živa osoba kojoj je poklonio svoju vjeru. O toj osobi govorio je, propovijedao i za nju svjedočio i današnji svetac Krševan. To je mesija, spasitelj ljudi, Isus Krist koji se utjelovio i čovjekom postao. On je brat naš i suputnik naš. A predstavio se kao put, istina i život. Njegova su vremena i vjekovi. Njemu slava i čast u vijeke vjekova. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala, 24. studenoga 2012.