SVEČANO OTVORENA GODINA VJERE ZA ZADARSKU NADBISKUPIJU

Godina vjere za Zadarsku nadbiskupiju svečano je otvorena koncelebriranom misom na spomendan bl. Ivana Pavla II. u ponedjeljak 22. listopada koju je u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Slavlje je počelo pjesmom ‘Otvorite vrata Kristu’ Marca Frisine, u izvedbi velikog zbora Ivan Pavao II. pod ravnanjem dirigenta Žana Morovića.  „S tim se riječima Ivana Pavla II. s kojima je i počeo svoj pontifikat povezujemo s Rimom i cijelom Crkvom“ rekao je mons. Puljić, dodavši da je na taj dan novoizabrani papa, poput Petra iz evanđelja, ispovijedio svoju vjeru i ljubav prema Isusu. „Nakon te svečane ispovijedi papa Ivan Pavao II. pozvao je sve: one koji su se našli na čudesnom putu vjere i one koji ga traže, dvoume i sumnjaju, da poslušaju i čuju još jednom Petrove riječi. U njima odjekuje vjera Crkve koja je nova i stara istina o čovjeku“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da se Ivan Pavao II. nije mogao pomiriti sa svijetom koji bježi od Boga. Zato je neu­morno propovijedao o Bogu koji ne prolazi, dok obličje ovog svije­ta prolazi i nestaje. „Nije išao nikomu ‘niz dlaku’, nego je otvoreno i jasno tražio žrtvu i borbu s idolima našeg vremena. Bio je pravi otac koji skrbi o svojoj djeci, koji ih miluje i kara, potiče i opominje, prijeti i upozorava. Jer im dobro želi“ rekao je mons. Puljić izražavajući radost da na spomendan Ivana Pavla II. otvara Godinu vjere u mjesnoj Crkvi. „Na Drugom vatikanskom saboru Crkva je sebi i svijetu rekla tko je. A prije 20 godina je objavila KKC, da bi svima mogla reći što Crkva vjeruje. Želimo se u Godini vjere priključiti Petrovoj ispovijedi. Želimo ponoviti njegovo iskustvo i na Isusovo pitanje ‘Voliš li me’ odgovoriti pozitivno. U tome nam je osobiti uzor bl. Ivan Pavao II.“ rekao je mons. Puljić.

„Činjenica je kako ‘Papa iz daleka’, kako se predstavio iz lože svetog Petra, nije mogao ne gledati daleko. Njegova je pojava zanimljiva: djelovao je ponizno i skromno, ali i snažno i zauzeto, poput proroka koji prokazuje i osuđuje. Bio je čovjek istinske osobne molitve i pobožnosti, tišine i samoće, ali i voditelj i organizator javnih nastupa i velikih masovnih okupljanja. Došavši s granica ‘istočnog carstva’, iz komunističkog dijela Europe, osjećao je veliku odgovornost kad se našao u središtu kršćanstva, Rimu. Obdaren istančanim osjećajem za povijest, svojim porukama i propovijedima vraćao je povjerenje i budio osjećaj nostalgije za izgubljenim jedinstvom. Nije se umarao poticati ljude da ne zaboravljaju svoje korijene i  sanjaju bolji svijet i drugačiju Europu“ rekao je nadbiskup, dodavši da je Wojtila doslovno shvatio Kristovu zapovijed ‘Idi i ućvršćuj braću svoju’. Bio je pravi vizionar s vrlo razvijenim sluhom za povijesna zbivanja. Nastupao je jasno i zauzeto s velikim osjećajem za ljude i razumijevanjem njihove prošlosti, teškoća i problema. „Njegovu aktivnost i brojna putovanja valja staviti u kontekst njegovih riječi s početka pontifikata, kad je najavio kako želi svima doći i sve posjetiti. I po stare dane, kad je u svojoj 84. godini života odlučio doći k nama u Hrvatsku u sklopu svog jubilarnog stotog putovanja izvan Italije, djelovao je kao Božji general koji se ne umara i ničega ne boji. Čak ni vlastite bolesti koja ga je u to vrijeme dobro nagrizla. Inače je tijekom svoga služenja ostavljao dojam hrabrog vođe koji predvodi vojsku u borbi sa zlom, zasjedama i napastima ovog svijeta. U tom vidu istrošio se do kraja obilazeći svijetom i braneći ljudska i božanska prava“ rekao je mons. Puljić.

Na kraju mise mons. Puljić je predstavnicima različitih skupina u Crkvi i društvu uručio Kompendij KKC-a koji je plod Drugog vatikanskog sabora i apostolsko pismo ‘Vrata vjere’ pape Benedikta XVI. „Tim misnim slavljem zahvaljujemo Bogu za dar vjere i za dar krštenja kojim smo postali djeca Božja i članovi Crkve. U Godini vjere želimo učvrstiti pripadnost Katoličkoj crkvi, biskupijsko zajedništvo, unijeti u svoje središte sakramentalni život i molitvu, biti vjeran Kristu u osobnom, obiteljskom i javnom životu. Svojom zauzetošću za kršćanske i ljudske vrijednosti želimo dati obol duhovnoj obnovi našeg društva“ rekao je don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade, koji je za vrijeme uručivanja Kompendija čitao misli Ivana Pavla II. upućene svećenicima, umjetnicima i mladima. Ivan Pavao II. je rekao da je rad svećenika često skrovit, neće privući naslovnice novina, ali pridonosi rastu Božjeg kraljevstva u savjestima i srcima ljudi. „Divim se vašem diskretnom, ustrajnom i kreativnom radu koji je nekad zaliven suzama duše koje samo Bog vidi. Samo naprijed, Bog koji vas je pozvao, neće vas ostaviti“ pisao je svećenicima. Umjetnike je nazvao genijalnim graditeljima ljepote koji mogu naslutiti nešto od patosa, kad je Bog u zoru stvaranja pogledao na djelo svojih ruku. „S vama se osjećam povezan iskustvom moje prošlosti koje je opečatilo moj život, kao glumac i pisac“ rekao je papa, poželjevši plodni razgovor Crkve s umjetnicima. Susreti s mladima su mu bili odmor i radost u ispunjavanju Isusova naloga. „Došao sam se s vama odmoriti, razgovarati, moliti. Vi ste papina nada, nada Crkve. Vaša ljubav i vaša molitva održavali su me u ispunjavanju zadaće koju sam od Krista primio. Papa ima povjerenje u vas i računa s vama. Mladež je papina snaga“ govorio je bl. Ivan Pavao II. mladima.

Kompendij su dobila trojica svećenika, tri redovnice, Grad, Županiju i znanost odnosno Sveučilište predstavili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić i rektor dr. Ante Uglešić, tri radnika iz poljoprivrede, pomorstva i hotelijerstva, predstavnici kulture, medija (radio, tisak i televizija), katehete, među kojima su dvije obitelji a troje mladih koji su bili sastavni dio pastoralne strategije Ivana Pavla II. uručen je Youcat. Time se simbolično željelo prisjetiti povijesnog dana iz 1978. g. kad se novoizabrani papa obratio svijetu i zamolio neka se Kristovoj spasiteljskoj moći otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, područja kulture, znanosti, uljudbe i razvitka. U duhu završne pjesme ‘Krist jednom stane na žalu’ nadbiskup Puljić je poželio da i mi krenemo nositi Radosnu vijest, svjedočiti za Krista uskrsloga i svakodnevno odgovarati poput Petra ‘Gospodine, mi vjerujemo i mi te ljubimo’.

                        

Ines Grbić