20. OBLJETNICA PRO VITE

Pro Vita je jedan od načina da se vidi što kršćani misle i što kršćani rade, rekao je mons. Ivan Mustać, nadbiskupijski povjerenik za crkvene pokrete i udruge, na svečanosti obilježavanja 20 godina djelovanja Pro vite u srijedu 15. veljače u crkvi Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. „Pro vita je plod molitve i klanjanja pred Presvetim. Tadašnji župnik Voštarnice fra Andrija Bilokapić pitao se što učiniti, u vremenu rata kad se svim sredstvima ustalo na postojeći život i suživot. Odgovor tome zlu je boriti se za život. Tako se rodila Pro vita“ rekao je sadašnji župnik fra Veselko Grubišić, dodavši da svako rađanje i odrastanje ima radosne i teške trenutke. Pro Vitu su blagoslovili nadbiskupi Marijan Oblak i Ivan Prenđa i u programu je Caritasa zadarske nadbiskupije jer je cilj isti: s ljubavlju pomoći čovjeku, djetetu Božjem. Mons. Mustać je čestitao župi gdje se ideja rodila, vizionaru fra Andriji i caritasu koji Pro vitu prati. „Treba biti vršitelj, ne samo slušatelj Božje riječi. Treba se pitati vidi li se naša vjera. Toliko se deklariramo kao vjernici, a pitanje je vidi li se to. Vide li se kršćani? Zadnjih  godina se puno priča o tome što piti i jesti. To je vrlo važno. Ali ovdje se radi o životu. Činiti dobro u raznim područjima je potrebno, ali ovo je najpotrebnije. Tamo gdje je život, bit će i budućnost“ rekao je mons. Mustać, upitavši tko će živjeti u gradu u kojem su stvoreni uvjeti za ugodan i lijep život, ako ne bude života. „Crkva se bori za život od začeća do prirodne smrti. Jesmo li kršćani vidi se po tome jesu li obitelji otvorene životu. Gdje su obitelji otvorene životu, tu će biti i liječnika, profesora, inžinjera, svećenika, redovnika, svih vrsta zvanja i zanimanja potrebnih u društvu“ istaknuo je mons. Mustać. Ravnatelj Caritasa don Ivica Jurišić poželio je da se ljudi odlučuju za život, a caritas će ga pomagati. Po djelovanju angažiranih župljana i volontera s ciljem da trudnice odgovore od namjere pobačaja Pro vita je spasila oko 1500 života. Godišnje je u programu Pro vite u Caritasu 75 žena. Caritas je za Pro vitu u 20 godina izdvojio 7 200 000 kn.

Pro vita uspješno surađuje s liječnicima ginekologije u Općoj bolnici Zadar u kojoj s liječnikom provitina volonterka Marija Špoljarić, socijalna radnica, razgovara s trudnicama čija je namjera pobačaj. „Humanost Pro vite kad je ugrožen život sve je pogodila i rado smo podržali taj projekt. Stvorio se zanos kako spasiti ljudski život. Ginekolozi mogu potvrditi da život počinje začećem. To ne može nitko sakriti. Nitko od nas ne može biti imun na to. Nemjerljiva je vrijednost svakog života koji se spasi. Drago nam je da smo u tome sudjelovali, da i danas sudjelujemo. Volonteri Pro vite su se toliko zalagali zato da to i danas živi. Nekad nam je teško s prostorom i vremenom, no radost je znati da se godišnje spasi jedan razred u Zadru“ rekao je dr. Branko Dukić, voditelj odjela ginekologije u zadarskoj bolnici. Čestitke i podršku izrazio je i Mario Pešut, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra. Crkva i županija kvalitetno surađuju u različitim područjima, da se pritom ne politizira Crkvu ni sakralizira politiku; pomaže se konkretno čovjkeu, rekao je dr. Josip Kraljić, pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije. „Interdisciplinarni način na koji je Pro vita odabrala spasiti život, suradnjom mnogih subjekata, najkvalitetniji je način. Broj prekida trudnoće kod nas opada. No ne može nas tješiti činjenica da je u Hrvatskoj dvostruko manje pobačaja na 1000 rođenih nego u nekim zemljama. Imamo dvostruko manje pobačaja od Češke, dva i pol puta manje od Slovenije i četiri puta manje od Mađarske. No dok god postoji i jedan život koji treba spasiti, trebamo to uznastojati“ rekao je dr. Kraljić, zahvalivši Pro viti na trudu i obećavši im daljnju potporu regionalne uprave. U njegovom mjestu svega dvije obitelji imaju djecu školske dobi, a UN je Hrvatsku svrstao među vrlo stare narode.

O. Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima čiji svećenici vode župu Voštarnica, rekao je da je geslo sv. Franje ne samo sebi živjeti, nego i drugima koristiti.  Šezdeset braće od Kotora do Rovinja, u misijama u Africi i Južnoj Americi, pomažu ljude u  vjerskom ali i socijalnom, društvenom i kulturnom radu. „Pro vita je briga za život. Ti koraci su najbitniji jer je život Božji dar. Kad smo za život onda smo za Božju stvar“ rekao je o. Sopta. U ratno vrijeme udrugu su pomagali i dobročinitelji iz Italije, Francuske, Njemačke. Na svečanosti su sudjelovali i dobročinitelji Marion i Manfred Nurnberger koji zadnjih godina posredstvom angažiranih Provitinih volontera Jasne i Ivice Obada pomažu tu udrugu te vojni ataše SR Njemačke u Hrvatskoj Ralf Mayer. Prenio je pozdrave njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj istaknuvši da njemačka vojska ne misli samo na domenu ratnog djelovanja nego se uključuje i u humanitarne projekte te su pomogli Pro vitu i niz ustanova u Zadru i okolici. Na svečanosti su djeca iz župe izvela pjesmu i misli bl. Majke Tereze. Fra Veselko je zahvalio osobito volonterkama Pro vite od kojih su neke i preminule. Svaki tjedan u župi Voštarnica pripremaju namirnice i odjeću za djecu pa majke u potrebi srijedom dolaze po pomoć. Ustanovama i tvrtkama koje pomažu Pro vitu uručene su zahvalnice.

Ines Grbić