NA SVEUČILIŠTU PREDSTAVLJEN ZBORNIK STIJEPA OBADA

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u nazočnosti brojnih uglednih znanstvenika, javnih osoba i studenata, u četvrtak, 13. listopada 2011., predstavljen je „Zbornik Stijepe Obada“. Zbornik je prigodno izdanje o 80-oj obljetnici života poznatog i zaslužnog hrvatskog historiografa i rodoljuba dr. Stijepe Obada, koji je gotovo 50 godina svog života i znanstveno-nastavnoga rada proveo kao profesor na zadarskom Filozofskom fakultetu, odgajajući brojna pokoljenja povjesničara. Rodio se 11. siječnja 1930. u Pridvorju, Konavle kod Dubrovnika, osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, gimnaziju u Grudi, Dubrovniku i Trebinju. Diplomirao je povijest  na Filozofskom fakultetu u Sarajevu a već 1960. izabran je za asistenta u Historijskom institutu JAZU u Dubrovniku. Godine 1964. dolazi za sveučilišnog predavača na Katedri za opću povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu, gdje je godine 1966. i doktorirao te stekao zvanje znanstvenog savjetnika i nastavno zvanje redovitog sveučilišnog profesora (1985.). Prije i poslije umirovljenja (2000.g.) predavao je na više studija: na Odsjecima za povijest Pedagoškog odnosno Filozofskog fakulteta u Osijeku i Puli, Odjelu za kulturu i turizam i Visokoj učiteljskoj školi Sveučilišta u Zadru, te na Visokoj katehetsko-teološkoj školi u Zadru. Predavao je i na poslijediplomskim studijima u Zadru, Splitu i Dubrovniku te bio mentor pri izradbi doktorskih i magistarskih radnji kao i član mnogih povjerenstava za obranu istih. Autor je ukupno 8 knjiga, 109 znanstvenih radova te 222 stručna rada. Uredio je i priredio za tisak više zbornika znanstvenih radova i drugih znanstvenih i literarnih dijela. Aktivno je sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima. Održao brojna predavanja i predstavljanja knjiga u Zadru, Dalmaciji, Istri i ostaloj Hrvatskoj, a uz i aktivan u Matici hrvatskoj, Družbi braće hrvatskoga Zmaja te HKD Napredak.

„Zbornik Stijepa Obada“ jedinstveno je izdanje u kojem se nalaze radovi nekadašnjih studenata prof. Obada a sadrži 795. stranica. Podijeljen je u tri dijela: u prvom je obrađeno i predstavljeno znanstveno i kulturno djelovanje prof. Obada, u drugom se nalaze 22 rada raznih povjesničara novovjekovaca, studenata prof. Obada, u trećem iscrpna bibiliografija njegovih radova. Svečanost je otvorio prorektor za izdavaštvo zadarskog sveučilišta dr. Vladimir Skračić, istakavši kako je ovaj zbornik jedinstven, poput slavljenika kojem je posvećen, te da zadarsko sveučilište godišnje izdaje i do 30 radova. Dr. Mithad Kozličić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, odjela na kojem je prf. Obad proveo svoj radni vijek, nazvao je slavljenika „bardom ove branše“ u nas, koji je utro duboku brazdu u hrvatsku povijesnu znanost i koji je na nesebičan način studentima pružao uz obrazovnu i odgojnu komponentu. „Nakon Stjepana Antoljaka, ponovno imamo osobu koja zaslužuje ovakvo priznanje svojih studenata i kolega“ istakao je Kozličić, ističući kako je prof. Obadu uvijek na prvom mjestu bila moralnost, nazvavši ga „gromadom od čovjeka“. Dr. Marko Trogrlić, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, naglasio je specifična obilježja ovoga zbornika: on je plod suradnje mlađih naraštaja hrvatskih historiografa, plod rada „zadarske škole“ historiografije te odiše ljubavlju i zahvalnošću studenata prema svom profesoru i mentoru. Prof. Obadu se zahvalio i dr. Zlatko Begonja, ispred Zavoda za povijesne znanosti HAZU – Zadar. Dr. Josip Vrandečić, pročelnik  Odjela za povijest splitskog fakulteta predstavio je središnji dio zbornika, 22 rada Obadovih studenata, istaknuvši kako je zasluženi profesor stvorio jedinstveni jadranski krug povjesničara radeći na odsjecima nacionalne i svjetske povijesti. Bibliografiju radova uredio je dr. Mislav Elvis Lukšić.

Svi govornici istakli su prepoznatljivu moralnu vertikalu u životu i radu prof. Obada, njegov kršćanski humanizam i nacionalnu svijest – vrijednosti koje je prof. Stijepo marno ugrađivao u svoje studente. Obrativši se nazočnima, dr. Obad se zahvalio svima koji su doprinijeli izlasku zbornika iz tiska, osobito svojim brojnim studentima. Istakao je kako je mu je od pravih dana bilo na srcu usaditi u mlađe naraštaje traganje za istinom i propovijedanje istine jer je „Krist rekao istina će vas osloboditi“.

Livio Marijan