U ZADRU ODRŽANA NACIONALNA ULTREJA KURSILJA IZ HRVATSKE I BIH

Nacionalna ultreja, molitveno svjedočki susret članova Kursilja iz cijele Hrvatske i BiH pod geslom ‘Zajedno u Kristu – Da naša radost bude potpuna’ (čime su ujedinjena gesla pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i SHKM-a u Zadru) održan je u subotu 24. rujna u pastoralnom centru Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Don Andrija Vrane, odgovorni za Kursiljo u cijeloj Hravtskoj, održao je nagovor o temi „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! (Rim 12,11). Don Andrija je potaknuo na gledanje istinske povijesti svog života Božjim očima. „Temeljni čovjekov grijeh je ne spoznati Boga kao Boga, a sebe kao njegov dar. Božji pogled je svjetlo koje čovjeka čini svjesnim vlastite tame. U dodiru s Bogom kao svjetlom čovjek sebe doživljava kao tamu. Razmišljati o tamama ne znači meditirati o nečem dalekom, nego nečem što je u nama, stvarnost koja nas vreba iz zasjede“ rekao je don Andrija, istaknuvši da je svjetlo koje je obasjalo Pavla omogućilo da on najprije vidi sebe. Prema svetom Pavlu, pravo iskustvo je objava Sina. Damask je za njega viđenje Sina, kad se dogodila promjena. U tom trenutku Pavao je u ozračju tradicije, imao je svoj imetak, bio je ideološki revan. No Gospodin ga je vodio do potpunog oslobođenja od onoga što mu se dotad činilo važnim. Spoznajom Sina promijenio je svoj nutarnji stav, punina Krista poništava sva njegova dotadašnja vrednovanja. Vidjevši Sina, Pavao je istovremeno dobio i poslanje, osjeća poruku ‘Šaljem te!’. Pavao svoje obraćenje opisuje kao susret, više govori o objavi nego o obraćenju. Krist je susret između Pavla i Boga, rekao je don Andrija. Potaknuo je prisutne na razmišljanje pitanjima: kad sam i kako prepoznao Božje djelovanje u svom životu; gdje mi postaje jasno da me Bog vodi, što mi priječi da se u potpunosti predan Božjem vodstvu. Je li moguće biti revan, k tome i hitar, gorljiv, pitao je don Andrija, istaknuvši da Pavao uvijek iznova započinje; revnost se ne veže na ljudsko djelovanje, nego na Duha koji daje nutarnju slobodu.

Održan je i rad u skupinama, a susret je animirao zbor mladih iz Kaštel Novog – Rudine, u kojem svira pet sestara Butić i njihove rodice, svjedočili su o svom djelovanju u Kursilju. O utjecaju Kursilja na njihov bračni i obiteljski život svjedočili su i Mirjana i Miroslav Bambir, roditelji 11 djece iz Garešnice, Ivana i Marino Jurjević iz Zadra, Blaženka i Miroslav Kadija iz Zagreba, Darinka i Zdravko Kutnjak, roditelji četvero djece iz Varaždina, Štefica i Mijo Vrkašević iz Đeletovaca. Iz Posušja su svjedočili Branko Miličević, Veselko Miličević i Branka Protrka, a o aktivnostima Kursilja na Krapnju u susretima za krizmanike, studente i radničku mladež govorila je Marija Selak iz Varaždina. Istaknula je da joj je Kursiljo omogućio iskustvo pronaći i doživjeti Boga u odnosu s bližnjim, s ljudima; drugi joj pomaže micati ‘kamenje’ teških situacija u životu, a uspjeh i plodovi se ostvaruju u zajedništvu rada, razgovora i molitve. Pristune su pozdravili don Anđelko Buljat, župnik Belafuže i odgovorni za Kursiljo u zadarskoj nadbiskupiji te u ime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića mons. Ivan Mustać, nadbiskupijski povjerenik za crkvene pokrete. Ultreja je završena svečanim misnim slavljem u crkvi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru koju je predvodio don Milivoj Bolobanić, generalni vikar zadarske nadbiskupije. Slavio se obrazac mise BDM Pomoćnica kršćana. Poželio je sudionicima pouzdanje i sinovski zanos u borbi sa Zlim koja se od početka svijeta nastavlja do danas. Novo doba može doći kao dar Gospodinovog duha, a ne kao plod ljudskih nastojanja, rekao je don Milivoj, istaknuvši da je u Isusovim rukama sudbina svijeta, a nas poziva da budemo njegovi suradnici. „Duhovni pokreti u laičkim krugovima znak su da je i danas prisutan Duh Sveti. Cilj je unutranja obnova Crkve, a odgovornost za poslanje Crkve zadaća je svakog člana Božjeg naroda, ne samo biskupa i svećenika“ rekao je don Milivoj naglasivši da su prema Drugom vatikanskom saboru pokreti novi duhovi za cijelu Crkvu. Smatra da su ljudi u pokretu poput Kursilja zreli kršćani koji grade Crkvu kao zajedništvo. Poželio je da i taj susret bude poticaj na radost svjedočenja Krista u našem vremenu, a zajedništvo ultreje na korist članova Kursilja i cijele Crkve. U prinosu darova sudjelovali su kursiljisti iz cijele Hrvatske i BiH, neki odjeveni i u narodne nošnje svog kraja. Na kraju mise svjedočio je Robert Tomić iz Posušja; nakon odlaska na Kursiljo pristupio je sakramentu ispovijedi, ostavio se poroka kocke i otac je četvero djece koji živi redoviti sakramentalni život. Jako je talentiran u izradi križeva, motiva raspetog Isusa od drva, pa je jedan takav križ darovao župi na Belafuži, a drugi koordinatorici europskog vijeća Kursilja, Christini Galwas.

Pjevanje je animirao Zbor mladih s Belafuže s voditeljicom Magdalenom Miočić. Sudionicima ultreje pridružili su se i članovi europskih tajništava Kursilja oduševljeni ljepotom zajedničkog misnog slavlja. Na susretu u kripti crkve hrvatskim kursiljistima Alvaro Martinez poručio je da s njima dijeli najvažniji dio svog života kojeg je, kao i oni, našao u Kursilju. „Sve u životu što imam dugujem Kursilju: pogled na život, Boga, obitelj, radno mjesto. Sve to primio sam od Boga. Osjetio sam da je u svim tamnim razdobljima Bog sa mnom. Božja pomoć je najbolje za mene i želim je ostvariti. Hvala Bogu za privilegij da mogu svoj kršćanski život živjeti u pokretu Kursilja“ rekao je Martinez, odgovorni iz španjolskog tajništva Kursilja. Nakon mise ispred crkve na Belafuži održan je kulturni program koji je predstavio hrvatsku folklornu baštinu. Ultreja – stara španjolska riječ koja znači naprijed, a izgovarali su je hodočasnici na putu do svojih odredišta, na tom je susretu zaživjela u punoj snazi, potvrđujući se u dirljivm svjedočenjima o proslavi Boga u svakodnevici. Organizatori iz zadarskog tajništva Kursilja i članovi iz cijele Hrvatske potrudili su se donijeti brojne slastice, te su uz napitke i voće svi mogli sudjelovati u velikom agapeu ni u čemu oskudijevajući. Susret su novčano ili darom u hrani pomogli i brojni donatori iz Zadra, među ostalima i poduzeće Nasadi.

 Ines Grbić