ZADAR: OŠ Smiljevac i Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar pobjednici županijskog natjecanja Vjeronaučne olimpijade

Učenici Osnovne škole Smiljevac iz Zadra s osvojenih 58,75 bodova i učenici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar s istim brojem bodova, 58, 75, pobjednici su Vjeronaučne olimpijade u Zadarskoj nadbiskupiji.

U pobjedničkoj ekipi Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar (mentorica s. Viktorija Gadža) su učenici: Ana Kostović, Matea Baričević, Jeronim Peša, Jakov Grgić i Lucija Škara.

U pobjedničkoj ekipi osmoškolaca sa zadarskog Smiljevca su Lucija Mijić, Nera Jurjević, Klara Jurjević, Glorija Murtić i Anamarija Dragičević.

Te dvije škole će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na državnom natjecanju iz vjeronauka u Tuheljskim toplicama koje se održava od 8. do 10. svibnja.

Županijsko natjecanje iz vjeronauka s ovogodišnjom temom ‘Naša draga svetišta’ održano je u četvrtak, 16. ožujka u prostorima Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Na natjecanju je sudjelovalo 13 osnovnih škola, odnosno 85 osmoškolaca i 7 srednjih škola, (35 srednjoškolaca), među kojima je bilo šest četverogodišnjih škola i jedna trogodišnja strukovna škola.

Među osmoškolcima, prvo mjesto dijele OŠ Smiljevac (mentorica Anica Galešić) i OŠ Braća Ribar – Posedarje (Anita Vedrić) s istim brojem osvojenih bodova, ali škola Smiljevac bila je bolja na školskom natjecanju iz vjeronauka pa će zato Smiljevac sudjelovati na državnoj Olimpijadi. Treće mjesto osvojila je OŠ Bartola Kašića – Zadar, (Jolida Klarić i Ana Kajić).

Raspored ostalih sudionika osnovnih škola prema osvojenim mjestima je sljedeći: OŠ Šime Budinića – Zadar (Blaženka Marčina), OŠ Kistanje – Kistanje (s. Blaženka Delonga), OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar (Ivka Šašo), OŠ Zadarski otoci – Zadar (Nada Šarlija), OŠ Benkovac – Benkovac (Mirjana Buljat), OŠ Jurja Barakovića – Ražanac (Marina Đerđa), OŠ Petra Zoranića – Jasenice (Nikolina Glasnović), OŠ Stjepana Radića – Bibinje (Ana Rücker), OŠ Juraj Dalmatinac – Pag (s. Tamara Ana Bota) i OŠ Sveti Filip i Jakov (Gabriela Vodopija).

Među srednjim školama, drugo mjesto osvojila je Gimnazija Jurja Barakovića – Zadar (Slobodan Šarić)  a treće mjesto SS Kneza Branimira – Benkovac (Hrvoje Oštrić).

Raspored ostalih srednjih škola prema osvojenom mjestu je sljedeći: Medicinska škola Ante Kuzmanoića – Zadar (s. Danijela Kovačević), Srednja škola Biograd – Biograd na Moru (Anđelo Dušković), Prirodoslovno – grafička škola – Zadar (Anita Šerer Matulić) i Obrtnička škola Gojka Matuline – Zadar (Vesna Čirjak).

Natjecanje se sastojalo od pismenog ispita i Milijunaka. Prije objave ljestvice privremenog poretka, svi sudionici Olimpijade posjetili su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zadar.

Olimpijada je počela prigodnim programom u sportskoj dvorani Klasične gimnazije tijekom kojega su se učenicima i mentorima obratili zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i u ime domaćina natjecanja don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je učenicima na sudjelovanju na tom natjecanju rekavši da su već samim dolaskom na Olimpijadu svi pobjednici. U kontekstu teme svetišta, nadbiskup je rekao: „Još jedno svetište je jako važno, najljepše i najdragocjenije. To je najljepša katedrala koja postoji i najveće je svetište – naše tijelo koje je hram Duha Svetoga. Nema većeg svetišta nego što je naš život i nema dragocjenijeg svetišta od toga, jer sam Bog nastanio se u našem srcu. To nemojte zaboraviti. To je svetište koje je tebi povjereno“ poručio je mons. Zgrablić učenicima, potaknuvši ih da u duši i tijelu njeguju tu ‘katedralu’ i da se vesele Bogu koji je izvor svake sreće i svakog dobra.

„Bog nas je toliko počastio i toliko nas ljubi da se nastanio u tvoje srce. To je tvoje svetište. Neka vas prati taj ponos i radost, neka vas to tješi, nosi i ispuni. Svi smo mi osvojili prvo mjesto jer se Bog već nastanio u našem životu. Duh Sveti, Božja ljubav, sila Božja nastanila se u našem srcu i duši. To neka nam bude na prvom mjestu“ poručio je nadbiskup poželjevši sudionicima lijepo zajedništvo.

Don Gašpar Dodić izrazio je priznanje učenicima za uloženi trud s njihovim mentorima vjeroučiteljima.  

„U pripremanju za natjecanje upoznali ste ljepotu i dragocjenost naših svetišta. Ona poput dragocjenog bisera krase Lijepu našu domovinu i svojim svjetlilima upućuju vjernike prema Svjetlu svijeta, Isusu Krista.

U njima vjernici uzdižu svoje duše k Bogu, a na njih silaze njegov obilati blagoslov i velika utjeha, po zagovoru Marije i svetaca zaštitnika. Hodočašća nude prilike za doživljavanje vjere u pokretu i tumačenje života kao smislenog u određenim obredima. Oni se pokazuju kao mjesta vjerskog učenja u mjeri u kojoj se čovjek otvara susretima koji se pokažu kao formativni događaji u iskustvu Boga. Hodočasnički pokret pokazuje se kao trajni izazov Crkvi jer poziva ljude da krenu i budu u pokretu: kao Božji narod na putu do ljudi, u potrazi za Božjim kraljevstvom“ rekao je don Gašpar. 

Dodić je istaknuo da se „hodočašća pokazuju kao škola otkrivanja Crkve kakvu trebamo, kao arena učenja koja održava nebo otvorenim za ljude i društvo. Hodočašća su prikladna i kao prostori otkrića za mlade na putu pronalaženja vlastitog identiteta, pronalaženja svog mjesta u svijetu sutrašnjice i traženja transcendencije u njihovim životima“ poručio je don Gašpar. 

Sadržaj kojega su usvojili pomoći će da i njihove škole budu poput dragih svetišta za mlade i učitelje. „Predmetom vjeronauka svjedočite evanđeoske vrednote i vjeru u pravoga Učitelja i prijatelja, Uskrslog Krista.

Zahvaljujemo našem unutarnjem Učitelju i prijatelju Isusu u kome i po kome možemo vidjeti lice dobrog i milosrdnog Boga. To je pouka za svakoga: puno ostvarenje ne možemo ostvariti svojim silama, nego Božjim darom, Božjom milošću s kojom moramo surađivati, s Bogom koji hoda uz nas i s nama“ poručio je don Gašpar.

Don Ante Sorić rekao je da su svetišta mjesto molitve i mira. „U svetištima se osjeća posebna Božja prisutnost. U svetištima se događaju čudesna obraćenja, i onih koji su daleko od Boga i Crkve, koji još uvijek ne prihvaćaju Radosnu vijest, Isusa Krista“ rekao je don Ante. Poželio je učenicima da posjete mjesta o kojima su učili, da u svetištima dožive čudesnu Božju prisutnost te da se u pohodima svetištima sjete onoga što su učili o njima pripremajući se za županijsko natjecanje iz vjeronauka.

Predsjednice županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka su vjeroučiteljice Ljiljana Elek i Marijana Dellavia.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić